Geçmişi Prehistorik döneme kadar uzanan Kahramanmaraş gerek coğrafi konumu gerekse jeolojik özelliği nedeni ile geçmişten bu güne kadar birçok farklı medeniyetlere yerleşim sahası oldu. Hititler, Urartular, Asurlular, Kimmerler, Medler, Persler, ve Romalılara kadar derin bir tarihi geçmişe sahip olan Kahramanmaraş, ticaret yolları üzerinde bulunmasının da etkisiyle birçok önemli kültürel zenginliğe ev sahipliği yapmış bir kent olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Bu kültürel zenginliklerin başında ise Roma İmparatorluğu’ndan kalan Germanicia Antik Kenti geliyor. Dulkadiroğlu ilçesi Şeyhadil, Bağlarbaşı, Namık Kemal ve Dulkadiroğlu mahallelerini kapsayan Germenicia Antik Kenti’nde yeni mozaiklerin turizme kazandırılması için harekete geçilmiş ve geçtiğimiz aylarda düzenlenen protokolle “Maraş Güzeli” mozaiğinin etrafındaki yapılarda yıkım çalışması başlamıştı. İlk etapta kamulaştırılan 4 yapının yıkımı için çalışmaya başlayan ekipler, kültürel mirasın korunması için iş makineleri yerine el ve beden gücüyle ilk etabın yıkım işlemini sorunsuz tamamladı. Bundan sonraki süreçte 4 adet parsel alanda Kültür Turizm ve Müze Müdürlüğü tarafından arkeolojik kazı çalışması yapılacak. Arkeolojik kazıların tamamlanmasına ardından ise Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından mahalledeki ilgili ada ve parselin duvar örgüsü, çatı aydınlatması ve ziyaretçi seyir platformu gibi gerekli restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra yeni mozaikler kent turizmine kazandırılacak.

GERMENİCİA ANTİK KENTİ MOZAİKLERİNİN TARİHÇESİ VE AÇILIŞI

Kahramanmaraş, M.Ö. 64’te Romalıların eline geçmiş ve Roma İmparatoru Caesar Augustus Germanicus’un adı şehre verilerek “Germanicia” olarak adlandırılmıştır. Germanicia mozaikleri, Geç Roma-Erken Bizans Dönemi’ne aittir. Mozaiklerdeki tasvirlerde bitkisel ve geometrik motifler, günlük hayattan betimlemeler ile dönemin dini, kültürel ve sosyal yapısını, mimari özelliklerini gösteren kompozisyonlar yer almaktadır. 2009 yılında başlatılan kazı çalışmaları neticesinde bugüne kadar 18 parselde (3750 m²) yapılan kazılarla 300 m² mozaik tabakası ortaya çıkarılmıştır. 2018 yılında Dulkadiroğlu ilçesi, Bağlarbaşı Mahallesi 2424 ada 2 ve 3 numaralı parsellerdeki mozaikli alan, örenyeri olarak ziyarete açılmıştır.

MOZAİKLERİN KONSERVASYON VE RESTORASYON PROJESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ 2019-2020

yıllarında Kahramanmaraş Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğinde Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansının mali desteği ile Dulkadiroğlu ilçesi 461 ada 4 ve 5 parsel ile 374 ada 14 parselde yer alan mozaik tabakalarını koruma ve ziyarete açma amaçlı çatı örtü sistemi, yürüme yolu ve seyir platformu, mozaiklerin konservasyon ve restorasyon projesi gerçekleştirilmiştir.

 

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz