Hititler, Urartular, Asurlular, Kimmerler, Medler, Persler, ve Romalılara kadar derin bir tarihi geçmişe sahip olan Kahramanmaraş, ticaret yolları üzerinde bulunmasının da etkisiyle birçok önemli kültürel zenginliğe ev sahipliği yapmış bir kent olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Bu kültürel zenginliklerin başında ise Roma İmparatorluğu’ndan kalan, çalışmaların ise oldukça yavaş sürmesi nedeniyle hala gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen Germanicia Antik Kenti geliyor. Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesi Şeyhadil, Bağlarbaşı, Namık Kemal ve Dulkadiroğlu mahallelerini kapsayan 140 hektarlık alan, 2010 yılında III. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmiş, geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartları belirlenmişti. Germanicia mozaiklerinin yer aldığı bölge 61 parsel I. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilirken, 2008 yılından günümüze Germanicia mozaik alanında 45 parsel kamulaştırıldı. 2009 yılında başlatılan kazılar neticesinde bugüne kadar 3 ayrı alanda 16 parselde (3000m²) yapılan kazı çalışması neticesinde 400 metrekare mozaik tabakası ortaya çıkarıldı. 2018 yılında ise Bağlarbaşı Mahallesi 2424 ada, 2 ve 3 no’lu parsellerdeki mozaikli alan ören yeri olarak ziyarete açılmıştı. Tarihi mozaiklerin olduğu bazı evler sit alanı olarak tescil edilse de kamulaştırma çalışmasının yavaş ilerlemesi ve bu önemli değerin gün yüzüne çıkarılamaması tepki çekiyordu. Gün yüzüne çıkarıldığında Kahramanmaraş’ın geleceğine damga vuracak olan ve tüm dünyanın ilgisini çekecek Germanicia Antik Kenti’nin bilimsel verilerle tanıtımının yapılmasının yanı sıra kente ait kalıntıların korunması ve ziyarete açılarak dünya kültürel miras listesine girmesinin sağlanması amacıyla çalıştay gerçekleştirildi. Kahramanmaraş Valiliği’nin organizasyonun Doğu Akdeniz Kalkanma Ajansı’nın destekleriyle düzenlenen çalıştaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kazılar Daire Başkanı Melik Ayaz’nı yanısıra ilgililer katıldı.

KORUMAK VE TANITMAYI ESAS ALIYORUZ”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından protokol konuşmalarıyla başlayan çalıştayda ilk olarak kürsüye Kültür ve Turizm Bakanlığı Kazılar Daire Başkanı Melik Ayaz geldi. Kahramanmaraş’ın 7 arkeolojik kazıya ev sahipliği yaptığını ve bu sayının yetersiz olduğunu belirten Ayaz, “Dünyaca bilinen bu antik ve kayıp kent, İnşallah kayıp olmaktan çıkacak. Bakanlığımızın destekleri, yerel idarelerin iş birliğiyle inanıyoruz ki bu alan hak ettiği yere gelecektir. Kahramanmaraş, bizim Türkiye genelinde 586 arkeolojik çalışma bağlamında 3’ü Bakanlar Kurulu, 3’ü müze kazısı ve biri de araştırma olmak üzere 7 arkeolojik çalışmaya ev sahipliği yapmakta. Bu Kahramanmaraş için son derece yetersiz. İslami dönemin son derece ön planda olduğu bir yerde, İslami Orta Çağ Dönemi çalışmamazın olmayışını bir eksiklik olarak addediyoruz. İnanıyorum ki KSÜ’de başlayan Sanat Tarihi ve Arkeoloji Bölümü, bu alanı kısa zaman içerisinde ciddi projelerle bize takdim ederek, çalışmaları birlikte yürüteceğiz. Bilindiği gibi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın temel kazı ve kültür politikası olarak kazıdan ziyade korumayı ve tanıtımı esas almaktır. Kültürel potansiyelimizin hem kendi ülkemizde hem de dünyada tanıtımını yapmaktır. Yıllardan beri Germanicia bakanlığımızın gündeminde ancak bilindiği gibi özellikle sosyal bir yaşam mevcuttur bu alanda. Çok fazla yeni yerleşimlerin ve sayıca üstün insan kitlesinin bulunması bu çalışmaların arzuladığımız şekilde ilerlemesini mümkün kılmayabilir. Son 3-5 yıl içerisinde sayın bakanımız döneminde başlayan bu çalışmalarla ciddi kamulaştırma işlemleri yapıldı. İnanıyorum ki yerelde de bir kentsel dönüşümle bu sosyal hayatı bir denge içerisinde kurulacaktır. Hem insanımızı sıkıntıya sokmadan hem de kültür varlıklarını koruyarak bir denge içerisinde bunu götürmektir. Bu kapsamda bakanlığımızca bir takım mevzuat çalışmaları başlamış durumda” dedi.

GERMANİCİA EN ÖNEMLİ ÖRNEKLERDEN BİRİSİDİR”

Germanicia Antik Kenti’nin gün yüzüne çıkması noktasında bütün desteği bakanlık olarak vereceklerini kaydeden Ayaz, “Devlet, kamunun hem kültürel, sosyal problemlerini ve ihtiyaçlarını karşılarken hem de kültür varlıklarını korumak gibi asli görevi vardır. Tüm dünyada da bu böyledir. Çünkü kültür varlığı dediğimiz bu değerler bizim kendi mevzuatımıza göre devlet malı, dünya literatüründe ise insanlık mirasıdır. Bu insanlık mirasını yerelden başlayarak bütün dünya insanlığına kazandırmak amacıyla bir çalışma yapmaktır ki inanıyorum ki Germanicia bunun en önemli örneklerinden birisidir. O moaikleriyle, belki hiç bilinmeyecek kültürel zenginlikleriyle, şuan da Roma dönemini biliyoruz belki de İslami dönemin çok önemli eserleri de çıkabilir. Bunu bir açık hava müzesi, bir arkeopark olarak hak ettiğine inanıyoruz. Bu vesileyle bir an önce iş birliği içerisinde ilk olarak konut meselesini insanları da mağdur etmeden, hukukları korunarak ciddi bir şekilde çözüp, ciddi manada bilimsel kazı haline getirmeliyiz. Buradaki beklentimiz KSÜ, bu projeyi hedefleyip bizim de desteklerimizle son bir yıl içerisinde gündeme gelen 12 aylık kazı projesi kapsamında gerçekleştirmesidir. Bu sene 20 tane arkeolojik kazımız 12 aylık kazı projesine alındı, 2020 itibariyle 40 tane kazı alıyoruz, 2021’den itibaren bütün kazılarımız 12 aylık kazı projesi kapsamında değerlendirilecektir. Artık her üniversitenin kendi bölgesinde bir uygulama kazısı olacaktır. Öğrencilerimiz aldıkları teorik bilgileri aynı zamanda kazı alanında uygulamalı olarak gerçekleştirecek ve bununla beraber boş kalan arkeoloji uzmanlarımızın istihdamını sağlamaktır. Biz Germanicia’ya ve Kahramanmaraş’a karşı olan ilgimizi son derece üst planda tutmaya gayret ediyoruz. Bakanımız döneminde başlanan kültür hamlesi, bakanlığımızın mevcut imkanları çerçevesinde bunu sürdürmeye, en üst düzeye çıkarmaya gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı.

MOZAİKLERİ DÜNYANIN KONUŞTUĞU DİLLE PAZARLAYARAK...”

Daha sonra kürsüye gelen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ise şehirlerin potansiyelinin rekabet gücü ve sahip olduğu varlıklarla ölçüleceğini belirterek, “Şehirlerin potansiyeli, güzelliği, rekabet gücü sahip olduğu varlıklarla ölçülür. Kahramanmaraş’a baktığımızda gerçekten doğal miras olarak sanayi sektörü olarak kültürel tarihi miras olarak önemli kazanımlara sahibiz. Şehrimiz geriye baktığımızda 7 bin yıldan fazla tarihe sahip. Bu süre içerisinde şehrimiz önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Burada da bin 500 yıl önce Roma dönemine ait mozaikler bulunmuş. Tabii biz şehrimize bütüncül bakıyoruz. Eğer bunu yapabilirsek biz şehrimizin gerek tarihi mirasını gerekse kültürel mirasını çok daha iyi katma değer kazandıracağımıza inanıyoruz. Germenicia’da bir mülkiyet sınırlaması var. 10 yıla yakın devam eden bir kısıtlılık söz konusu. Tabii burada zorluklar var. Öncelikle biz bunun mutlaka her yıl adım adım kısıtlılık oranını azaltıp mülkiyet sorununu çözmemiz lazım. Bir taraftan mozaikleri ortaya çıkarmamız lazım ve bunu da dünyanın konuştuğu dille pazarlayarak bir katma değer kazandırmamız lazım.

Bu süreçte belediye olarak bize ne görev düşüyorsa biz her zaman Kültür Bakanlığımızla birlikte bunu yapmaya hazırız. Bir diğer hususta; şehirleri planladığımızda özellikle kadim olan mekânları tarihi ve kültürel varlıklara sahip olan mekânları bütüncül bir yaklaşımla bakmamız lazım. Biz şu an ekip olarak tarihi Maraş olan mekânı Kapalı Çarşı merkezli ve civarını esas alan bütüncül bir kentsel tasarım yapmaya çalışıyoruz. Bu tasarımı yaptığımızda bunu da etaplandırıp, her bir etabı bir zaman dilimine sığdırmak ve bu yol haritasını izleyerek bunu sonuçlandırmak istiyoruz. Çünkü bütüncül bakmadığımızda her bir alan bir başka alanı besliyor. Dolayısıyla eğer bütüncül baktığımızda tarihi mekâna daha fazla katma değer kazandıracağımızı düşünüyorum.

Şehirlerin kalkınması oradaki kültür varlıklarının bütüncül olarak bölgede birbirini desteklemesi lazım. Bugün Kahramanmaraş’taki mozaiklerin Gaziantep’te Urfa’da uzantıları var. Biz bölge kalkınmasına da son derece önem veriyoruz. Çünkü şehrimiz kalkındığında bölge, bölge kalkındığında ülkemizin kalkınacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞ’IN GELECEKTEKİ EN BÜYÜK DEĞERİ”

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç da Kahramanmaraş’ın gelecekteki en büyük değerlerinden birini Germanicia olduğunu belirterek, “Kahramanmaraş’ımızın bana göre gelecekteki ben büyük değerlerinden biri Germanicia olacak. Bugün bu çalıştayın yapılması çok önemli. Birinci çalıştay umarım ikincisi de olur. Umarım burada konuşulacak olanlar bu salonda kalmaz ve dışarıya da yansır. Bir araya geldik, çok önemli hocalarımız var, sayın bakanlık temsilcilerimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, İlçe Belediye Başkanlarımız Germanicia’yı nasıl gün yüzüne çıkartırızı konuşacaklar ama umarım konuşmakla kalmaz devamı da gelir. Bu konu da bize düşen görev neyse biz yapmaya hazırız. Mesele Kahramanmaraş ise bu birlikteliği iktidarıyla, muhalefetiyle ve sivil toplum örgütleriyle bir araya gelerek gerçekleştirmemiz gerekiyor. Sayın Başkanım Maraş Biberini örnek gösterdi, Maraş Biberinin acı olduğunu bende dahil herkes biliyor ama Fatma Hanım bilmiyordu maalesef, ama hatırlar artık. Şehirler kardeştir. Bizim Gaziantep ile ile bir rekabetimiz yok. Ama kardeşler de birbirlerini severler. Fatma Hanımın videosu vardı, diyor ki bu Antep biberi, bizde Pazarcık da fıstık var, Maraş Fıstığı mı diyeceğiz? Antep’in baklavasına biz mi sahip çıkacağız? İslahiye’de biber yetiştiği doğru, ama adı Maraş Biberi. Biz buna sahip çıkmazsak bir başkası gelir sahip çıkar. Bu hassasiyet ile ben üzerime düşen görev ney ise onu yaptım. Yapmaya da devam edeceğim” şeklinde konuştu.

BÖLGE KAMULAŞTIRILMADIĞI SÜRECE BU İŞ OLMAZ”

Germanicia konusunda en büyük görevin Mahir Ünal’a düştüğünü kaydeden Öztunç, “Ben sayın bakanımdan rica ediyorum kendisi iktidar partisinin çok önemli bir ismi, memleketimiz için bir değerdir. Geçtiğimiz bayram Elbistan’a da bunu söyledim, memleketimizden çıkan birisi var ise onun paçasından tutup çekmeyeceğiz. Destekleyeceğiz çünkü buralardan çıkıp iktidarda ve muhalefet de güç sahibi olmak o kadar kolay değildir. Zordur bu işler. Olmuş ne yapalım paçasından mı çekelim, hayır destek vereceğiz, ama biz destek verir iken o da destek verecek. Mesela Germanicia’nın kamulaştırılması konusunda Sayın Bakanım. Bu bölge kamulaştırılmadığı sürece bu iş olmaz. Yaz aylarında da Daçya’da bir antik kente gitmiştim, girdiğin andan çıktığın ana kadar magnetinden tutun t-shirt üne kadar herşey orayla alakalı ve inanılmaz turist var. Eğer bu Germanicia gün yüzüne çıkarsa dünyanın en büyük açık hava müzesi olur. Sayın bakana, iktidar partisine büyük görev düşüyor ayrıca Sayın MHP İl Başkanı size de büyük görev düşüyor ortaksınız çünkü” dedi.

ORTAK BİR AKIM OLUŞTURMA KARARI ALDIK”

Germanicia Antik Kenti’nin gün yüzüne çıkmasının kamuoyunun en büyük beklentisi olduğuna dikkat çeken Vali Vahdettin Özkan, “GermeniciaGermanicia Antik Kenti’nin mahiyeti, tarihimizdeki yeri bütün kamuoyunun en önemli beklentisidir. Bu beklentinin ifadesi olarak daha önceleri Sayın bakanımız Kültür ve Turizm Bakanı ile görüşerek özellikle ilimize yönelik turizm potansiyelinin geliştirilmesi, kültürel varlıkların ortaya konulması ve buraya yönelik bir teveccühün oluşturulması yönünde komşu illerle toplantı yapılması yönünde bir karar verilmişti. Bunun üzerine Mahir Ünal Bakanımızın mevcut Kültür ve Turizm Bakanıyla görüşmek suretiyle Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş’ın öncelikle bölgesel alandaki turizm değerlerini değerlendirip bununla ilgili adım atılması yönünde ortak bir strateji, ortak bir akım oluşturma kararı alınmıştı. Bu kararın ardından bizim de öncelikle turizm potansiyelimizi besleyecek en önemli husus olan Germenicia Antik Kentiyle ilgili vatandaşın talebi ve günümüzdeki değerini ortaya çıkarak bir çalışma yapma gereğini ortaya çıkardık ve kararlaştırdık” açıklamalarında bulundu.

BÜTÜN KAHRAMANMARAŞLILAR BİRŞEY YAPMAK İSTİYOR”

Bilimsel olarak Germanicia Antik Kenti’nin mahiyetinin tespit edilmesinin önemli olduğunu aktaran Özkan, “Kalkınma Ajansımız, Kültür, Turizm İl Müdürümüz, Kültür Bakanlığımızın ve Üniversitemiz ve Ticaret Sanayi Odamızla beraber çalıştayın yapılması yönünde bir karar almış olduk. Esas itibariyle bunca önemli olan bir zenginliğimizle ilgili biz ne yapmalıyız? Bütün Kahramanmaraş’ta ikamet eden insanlar, bütün Kahramanmaraşlılar bununla ilgili bir şeyler yapmak istiyor. Ama doğru yol yöntem nedir? Nereden başlamalı, hangi kurumumuz ne yapmalı bu soruların cevabını vermemiz gerekiyordu. Bununla ilgili de bütün kurumlarımız, kuruluşlarımız, yetkililerimiz elbette kendi alanlarıyla ilgili kendi yol haritasını ortaya koyuyorlar. Özellikle bu konunun uzmanı olan hocalarımız elbette ki konuyu bütün boyutlarıyla analiz edecek. Bilimsel olarak buranın mahiyeti, tarifi, tespiti önemli. Ama buranın turizme kazandırılmasıyla ilgili diğer bütün kurum ve kuruluşlar neler yapmalı aynı zamanda bizler vazifelerimizi, görevlerimizi öğrenmiş olacağız. İnşallah bu çalıştay antik kentin ortaya konulmasında ve farkındalık yaratmasında yararlı olur” ifadelerini kullandı.

GÖBEKLİTEPE’DEN, ZEUGMA’DAN GERMANİCİA’YA GETİRMEMİZ GEREKİYOR”

Son olarak kürsüye gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal ise Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa illerini kapsayacak kültür yolu oluşturmak için çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Tarihi ve önemli bir toplantı olarak görüyorum bu çalıştayı. Uzunca bir zamandır alt yapısını oluşturduğumuz bir konuda artık yola çıkma başlangıcı. Bizler başlangıç olarak iştahla, hevesle, hızla yola çıkan ama planlamada ve sonrasında biraz zayıf kalan özelliğimiz var toplum olarak. Bir konuda büyük bir iştahla başlarız ama sonra bu meselenin sürdürülebilirliği konusunda biraz sıkıntı olur. Bu konu ısrarla üzerinde durduğumuz ve devam ettirdiğimiz bir husus. Şanlıurfa, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ın, hem Halepli Bahçe hem Zeugma hem de Germanicia. Önümüzde çok önemli bir fırsat var. 2023 EXPO Kahramanmaraş’ta ve Gaziantep ise 2025 EXPO’ya başvuruyor. Yani biz 2023 yılında 86 ülkeden 2 milyon ziyaretçi bekliyoruz ve bugün aynı zamanda Şanlıurfa’da Göbeklitepe’ye ziyarete gelenleri bizim Gaziantep’teki Zeugma’ya da getirmemiz lazım, oradan da Kahramanmaraş’a getirmemiz gerekiyor. Hatta bununla ilgili bir toplantı gerçekleştirdik. Şanlıurfa Belediye Başkanımız ve Valimiz, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Valimiz yine bizim Büyükşehir Belediye Başkanımız Hayrettin Güngör ve Valimiz Vahdettin Özkan bir toplantı yaptık. Burada nasıl bir turizm yolu oluşturabiliriz diye. Daha sonra da Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı ile görüştük. Çünkü Göbeklitepe’ye gelen turistle Kapadokya’ya gelen turistin öncelikleri, eğilimleri, özellikleri aynı. Yani tarih, inanç ve kültür turizmi için geliyorlar. Şimdi geniş bir hat düşünün hatta buraya Hatay’ı da eklememiz gerekiyor. Hatay’dan, Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Kayseri üzerinden Kapadokya ve Nevşehir’i içine alan büyük bir kültür turizm bölgesi ve planı yapmamız gerekiyor. Çünkü Türkiye uzunca bir süreden beri konuştuğumuz deniz, kum, güneş turizminin dışına çıkmak zorunda. Bugün Viyana’ya gittiğinizde eğer Viyana’da Royal Flarmoni Orkestrası’nın konserini dinleyecekseniz bilet alamazsınız. Viyana’ya gitmeden önce konser biletinizi ayırtmanız gerekir ve en düşük fiyatı da 250 eurodur. Yani Viyana’ya giden bir turist sadece bir saat için 250 euro para bırakır. Yani turizm dediğiniz şey, kültürüyle, sanatıyla, tarihiyle, inancıyla, sağlık, doğa-yayla turizmiyle çok geniş bir alanda planlanması gereken ve şuan da da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uzunca bir süredir planladığı, o yüzden kültür ve turizmi bir arada tuttuğumuz bir süreç. Bölgemizin bu avantajını iyi kullanmamız gerekiyor” dedi.

GERMANİCİA’NIN HİKAYESİNİ ANLATAN FİLM HAZIRLIYORUZ”

Germanicia Antik Kenti’nin hikayesinin yer aldığı tanıtım filmi yaptırdıklarını anlatan Ünal, sözlerine şu şekilde devam etti, “Germanicia ile ilgili bir film hazırlatıyoruz çünkü hikayesi olmayan hiçbir şeyi hiçkimse satın almıyor. Bugün Germanicia antik kenti ve mozaiklerinin niteliği, uzmanların bizimle paylaştıklarına göre hem Zeugma’dan hem de Efes’den daha ince ve daha sanatsal bir kıymete haiz. Eğer siz bunun duygusunu, hikayesini dünya ile iletişim aygıtları aracılığıyla paylaşamıyorsanız hiçbir anlamı yok. Germanicia ile ilgil bir film hazırlatıyoruz. Önce bizim Germanicia’yı tanıtmamız gerekiyor. Öyle bir çağa geldik ki gençlerimiz artık dijital dönüşümün bir sonucu olarak olmayan bir gerçekliği yaşıyor. İnsanlara bakıyorsunuz gerçek hayatlarında son derece mutsuzken, storylerinde son derece mutlu, gülümseyen, neşeli insanlar görüyorsunuz. Artık gerçeklik sonrası çağda insanların arzularına, duygularına bir hikaye sunmanız gerekiyor. Ancak o zaman insanların ilgisini çekebiliyorsunuz. Germanicia ile ilgili bir film hazırlatıyoruz sonrasında ise hikayesiyle beraber hatırlarsanız Gaziantep’i ben tebrik ediyorum Zeugma’nın piarını çok güzel yaptı. Biz bir taraftan Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş üzerinden bir planlama yürütürken, diğer taraftan bu işin iletişimini, filmini ve hikayesini yapacağız. Bir taraftan da bakanlığımız bu işle ilgili çalışmalarını sürdürecek.”

GERMANİCİA’DA MAĞDURİYET YAŞAYANLARA MÜJDE VEREYİM”

Germanicia Antik Kenti’nin olduğu bölgede evi olan ve mağduriyet yaşayan vatandaşlara müjde veren Ünal, “46 hektar alanın kamulaştırılması diye bir şey olamaz, bu mümkün değil. Bakanlığın döneminde 10 milyon TL para gönderdim. O zaman şöyle bir planlama yaptık, dedik ki bu evlerine tamamını kamulaştırmak yanlış. Burada yapacağımız çalışmalarla, kazılarla hangi evlerde mozaik var bunu ortaya çıkaralım, bu evleri kamulaştıralım, bu evler dışındaki alanları da sit alanı olmaktan çıkaralım. Şuan da kurul bununla ilgili bir karar aldı. Germanicia bölgesinde evleri olan ve mağduriyet yaşadığını söyleyenlere de buradan bir müjde vereyim. Yeni kurul kararıyla sadece mozaik olan evler belirlenip, onun dışındaki evler sit alanı olmaktan çıkarılacak. Bunu yerinde yapmayacağız. Mozaiklerin hepsini bir yere taşıyıp orada büyük bir müze oluşturacağız. İki tane önümüzde fırsat alanı var. Yurt dışına tanıtmak açısından bir tanesi Kahramanmaraş EXPO 2023, diğeri de Gaziantep EXPO 2025. Yurt dışına bu hikayeyi güzel bir şekilde anlatacağız. Katkı sunan, çalışma yapan bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ’I YARATICI ŞEHİRLER AĞI’NA KATMAMIZ GEREKİYOR”

Ünal konuşmasının sonunda birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekerek, Kahramanmaraş’ın Unesco’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’nda Edebiyat Şehri ünvanını alması gerektiğini anlattı. Ünal, “Söz konusu Kahramanmaraş olduğunda bizim siyasi görüşlerimizi bir kenara bırakıp beraberce hareket etmemiz gerekiyor. CHP İl Başkanımız burada, MHP İl Başkanımız burada, bütün Kahramanmaraş’ın devlet erkanı, siyaseti, üniversitesi burada. Dolayısıyla söz konusu Kahramanmaraş’ın gelişimi, büyümesi, itibarı olduğunda hepimizin el birliğiyle çalışması gerekir. Bir şehrin itibarı ve bir şehrin marka değeri çok zor oluşur. Bir şeyi yıkmak kolaydır, o yüzden şehrimizin itibarına zarar verecek meselelerden uzak durmak lazım. Her birimizin siyasi görüşü ne olursa olsun şehrimizin itibarı açısından çok hassas davranmamız gerekiyor. Kahramanmaraş’ın bir edebiyat şehri haline de gelmesi lazım. Gaziantep Unesco’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’nda Gastronomi Şehri ünvanını aldı. Kahramanmaraş’ta Unesco’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’nda Edebiyat Şehri ünvanını alması gerekir Dublin gibi. Dört yıldan beri konuşuyoruz, müracaatı hızlandırıp Kahramanmaraş’ı edebiyat şehri olarak Yaratıcı Şehirler Ağı’na katmamız gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

Konuşmaların ardından çalıştaya geçildi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Emre Akkış)

Editör: Mahmut Beyaz