Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 2-3 yılda gençlerde sigara içme oranının arttığını açıklamıştı. Bunun üzerine bu artışın neyden kaynaklandığını öğrenmek için Manşet Gazetesi olarak gençlere sorduk.

Türkiye genelinde sigara ile ilgili mücadele kapsamında çok sayıda başarılara imza atılırken yapılan araştırmalara göre gençlerin sigara olan ilgilisinin bir hayli arttığı gözlemlendi. Bakan Akdağ’ında açıklamış olduğu veriler üzerine gençlerin sigaraya olan ilgisinin neden arttığını kaynağından öğrenmek için gençlere sorduk. Aldığımız cevaplarda gençler, sigaraya genellikle özentilik nedeniyle başladığını söyledi. Bunun yanında aile ortamının da bir payının olduğunu ifade eden gençlerin birçoğu lise çağlarında sigaraya başladıkları görüldü.

‘SİGARAYA ARKADAŞ ORTAMI NEDENİYLE BAŞLADIM’

Üniversite öğrencisi 23 yaşında ki Mustafa Tanyolu, şunları söyledi: “22 yaşındayım ve sigaraya 4 yıl önce başladım. Lisedeyken arkadaşlarım kendi aralarında sigara içerlerdi. Eve geldiğimde ise annem ve babam sigara içerdi. Bende bunları göre göre sigaraya başladım. Önce arkadaşlarımdan birer tane alıp içiyordum ama sonraları artık bir tane sigara bana yetmez oldu. Daha sonra yanımda sigara paketi taşımaya başladım. 4 yıldır sigara içiyorum ama bırakmayı istiyorum. Kısacası sigaraya özentilikle başladım diyebilirim. Tabii bunun yanında herhangi bir şeye canım sıkılınca bunu bahane edip sigara içiyorum. Şu anda benim yaşıtımda ki gençlerin birçoğu da böyle düşünüyor ve haliyle sigara gençler arasında hızlıca yayılıyor.”

‘GÜNDE BİR BUÇUK PAKET SİGARA İÇİYORUM’

22 yaşında ki işçi İlhan Çetin, şöyle konuştu: “Sigaraya başlamamın birinci önceliği arkadaşlarım oldu. Çünkü biz 6-7 arkadaş grubuyduk ve aramızda sigara içmeyen bir tek ben vardım. Daha sonra arkadaşlarım içmem için ısrar etti ve ben de bir tane aldım ve içtim. Tabii içtikten sonra devamı geldi. Artık yanımda sigara paketi taşıyorum ve 2 yıldır sigara içiyorum. Günde yaklaşık bir buçuk paket sigara içiyorum ve bundan dolayı aslında rahatsızım. İnşallah en kısa zamanda bırakırım.”

‘6 YILDIR SİGARA İÇİYORUM’

22 yaşında ki Samet Demirel ise şunları kaydetti: “Sigaraya başlamam da birçok etken oldu. Birinci etmen sigaraya başlayan herkes gibi arkadaş ortamım oldu. İkinci etmen ise ailem oldu. Arkadaşlarım sürekli bana sigara içmem konusunda baskı yapardı. Ben çok istemezdim ama sonunda bir şekilde bende sigaraya başladım. Daha sonra eve geldiğimde ailem sigara içerdi. Dolayısıyla bende bundan etkilendim ve 6 yıldır sigara içiyorum.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz