Hava sıcaklıklarının ülke genelinde mevsim normallerinin üstünde seyrettiği günümüzde pandemi ve bundan kaynaklı okulların açılmaması bot satışlarını yarı yarıya düşürdü. Yağışların beklendiği gibi olmadığını dile getiren Ayakkabı satıcıları bu yüzden bot satışlarını geçen seneyle karşılaştırdıklarında ortaya çıkan farkın fazla olduğuna dikkat çekti. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Ayakkabıcı Can Tosyalı, Okulların kapalı olmasının da satışları etkilediğini belirterek, fiyat konusunda ise geçen seneye göre çok bir artış olmadığının altın çizdi.

Ayakkabı satıcısı Can Tosyalı yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Ocak ayındayız ama hala havalar normal seyrediyor. Şu anda kışın geldiğini fark etmedik. Durum böyle olunca haliyle bizim bot satışlarımızda azalmalar oldu. Hemen hemen yüzde 50 civarında bir düşüş yaşadık. Satışın azalmasındaki nedeni sadece kış ayının gelmemesiyle bağdaştırmamak lazım. Bunun nedenleri arasında okulların açılmaması ve koronavirüs de var. Ayakkabı fiyatları hakkında konuşacak olursak geçen sene ile bu sene arasında çok bir fiyat artışı yok. Ortalama ayakkabı fiyatlarımız şu anda 80 lira 100 lira, 120 lira bu civarda. Vatandaşlar bot alırken sağlam ve kaliteli olmasını istiyor. Bizde onlara termo tabanlı ayakkabılara bakmaları söylüyoruz.

“GEÇEN SENE 120 LİRAYA SATTIĞIMIZ BOT BU SENE 70 LİRA”

Bir diğer ayakkabı satıcısı Mutlu Kurt ise şu anda en çok bayan ayakkabılarının tercih edildiğini ifade ederek şunları söyledi: “Kış ayının kendini hala göstermemesi bizleri etkiledi. Şu anda bot satışları geçen yılla karşılaştırdığımız zaman yüzde 50 civarında bir azalma var. Bunun nedenleri yağmurun yağmaması, okulların kapalı olması ve pandemi nedeniyle insanların fazla dışarı çıkmaması. Şu anda fiyatlar geçen seneye göre daha uygun. Bunun nedeni de az önce saydığımız faktörlerden kaynaklanıyor. Örnek verecek olursak geçen sene 120 liraya sattığımız bot bu sene 65-70 lira.

“YAZIN AYAKKABILARIN HEPSİNE YÜZDE 20 ZAM GELECEK”

Yazın ayakkabıların hepsine yüzde 20 zam gelecek. İlerleyen günlerde uzmanlar yağış olacağını belirtiyor ancak okullar açılmadığı sürece bizde iş olmaz. Okulların şubat ayının 15’ine açılacak diyorlar eğer açılırsa bu bizim işimizi olumlu yönde etkiler. Bir botun deri olması lazım, deri olduktan sonra bir sıkıntı olmaz zaten içi orijinal deri ayakkabı ayakta da koku yapmaz.”

 AYAKKABILARIN UZUN ÖMÜRLÜ OLMASI İÇİN ÖNERİLER!

- Ayakkabı imalatında kullanılan malzemelerin doğal ve antibakteriyel olmasına dikkat edilmelidir. Özellikle ayakkabı sayalarında yüz ve astar olarak doğal derinin kullanılmış olmasına dikkat edilmelidir.

- Görmeden ısmarlama ayakkabı alınmamalıdır.

- Her iki tek ayakkabıyı mutlaka giyilerek ve hatta mağaza içinde birkaç adım atarak ayağı sıkıp sıkmadığı, rahat olup olmadığı denenerek alınmalıdır.

- Firmadan firmaya ayakkabı kalıpları değişiklik gösterdiğinden zaman zaman ayakkabı numaranızın bir numara büyüğü veya küçüğü ayağınıza uyabilir.

- Tezgâhtarların ve müşteri temsilcilerinin ayağınızı sıkan bir ayakkabı için ileride açar ve benzeri laflarına itibar etmeyin.

- Bir ayak diğer ayaktan biraz büyük olabilir ayakkabı numarasının büyük ayağa göre olanı tercih edilmelidir.

- Sabah erken saatlerde ayak hacmi yüzde 20 oranında daha küçük olur. Bu nedenle ayakkabıların, ayakların gerçek formunu alması ve ilerleyen günlerde sıkmaması için öğleden sonra alınmasını öneriyoruz.

- Çıplak ayak ile ayakkabı denemeyin. Ayakkabı denerken mutlaka bir çorap giyerek denenmelidir.


(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz