2011 yılında Suriye’de ülke içinde oluşan savaş hali sonrası Türkiye’ye sığınan milyonlarca Suriyeli sığınmacıdan biri de İsmail ailesiydi. Ahmed, İsmail, Ehlem ve Ali olmak üzere 4 çocuğu ile birlikte Kahramanmaraş’a gelen anne Sabah İsmail, eşini Suriye’deki savaşta kaybetti. Eşinin vefatı sonrası kaynanası Emine H., kayınları Mustafa ve Ali İ., tarafından sokağa atılan annenin çocuklarını da kaynanası aldı. 4 çocuğunun kaynanasınca zorla dilendirildiğini ve dilenmedikleri takdirde kemerle dövüldüğünü iddia eden anne Sabah, yıllarca çocuklarını geri almanın mücadelesini verdi.

ÇOCUKLARINI YILLAR SONRA GERİ ALMAYI BAŞARDI
Sokağa atılmasının ardından Türkiye’de Türk Ahmet Karateke ile evlenen anne, Türk eşiyle birlikte çocuklarını almak için bir kez daha girişimde bulundu. Karateke ile beraber Bursa’nın İnegöl İlçesi’nde yaşayan kaynanasının evine giden Sabah, 11 yaşındaki oğlu Ahmed ile 18 yaşındaki kızı Ehlem’i geri almayı başardı. Yıllardır çocuklarına kaynanası ve kayınları tarafından kötü muamele yapıldığını anlatan Sabah, devletten para almak için kaynanası Emine H.’nin çocuklarının kimliğini kendisine vermediğini söyledi. Şu anda hala kaynanasının kendisini arayıp, oğlu Ahmed’i geri istediğini söyleyen Sabah İsmail, “Kaynanam Emine, kayınlarım sussun diye onlara para veriyordu. Şu anda beni arayıp benden oğlum Ahmed’i istiyorlar. Beni hala telefonla taciz ediyorlar” şeklinde konuştu.

“DİLENMEZSEK BENİ VE ABLAMI KEMERLE  DÖVÜYORLARDI”
11 yaşındaki Ahmet İsmail, kendisini zorla dilendiren kişinin babaannesi olduğunu belirterek, şunları söyledi: “5 yaşından bu yana sokaklarda dilenmek zorunda kalıyorum. Beni zorla dilendiren babaannem oldu. Babaannem bana, ‘Sen git sokaklarda dilen ve bize para getir, seni havuza götüreceğim’ diyordu. Beni hep böyle vaatlerle kandırıp, dilendiriyorlardı. Ben dilenmeyi hiç istemiyordum. Ama dilenmezsek beni ve ablamı kemerle dövüyorlardı. Amcamın evini ben dilencilik yaparak geçindiriyordum.”

“BABAANNEM BANA, ‘CAMİYE GİT, PARA GETİR’ DİYORDU”
18 yaşındaki Ehlem İsmail, şunları kaydetti: “Ben şu an 18 yaşındayım. 13 yaşından bu yana beni de babaannem dilendiriyordu. Babaannem bana, ‘Camiye git, para getir’ diyordu. Bana dilenmekten başka çaremin olmadığını ve mecburen dileneceğimi söylüyorlardı.”

“ÇOCUKLARI BURSA’DAN ALIP KAHRAMANMARAŞ’A GETİRDİK”
Sabah’ın Türk eşi Ahmet Karateke ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Ben Suriyeli olan ve dilenen çocukların annesi olan Sabah ile evleneli 8 yıl oldu. Sabah’ın kocası Suriye’deki iç savaşta ölmüştü. Bende Sabah’ı Kahramanmaraş’ta gördüm ve evlenmek istedim. Evlendikten sonra Sabah’ın çocuklarının kaynanası ve kayınları tarafından dilendirildiğini ve Sabah’a ait mallara el koyduğunu öğrendim. Ben bundan yıllar önce Sabah’a çocuklarının hepsini getirelim dedim. Sabah’ın kaynanası ve kayınları çocukları da alıp Bursa’nın İnegöl İlçesi’ne taşınmışlar. Bizde buradan bindik arabaya ve Sabah’ın çocukları Ahmed ve Ehlem’i alıp tekrardan Kahramanmaraş’a getirdik.

“ÇOCUKLARIN KİMLİKLERİ ÜZERİNDEN DEVLETTEN PARA ALIYORLAR”
Daha önceleri Sabah’ın kaynanası ve kayınları çocuklara ‘Annenize giderseniz sizi öldürürüm’ gibi çeşitli tehditler etmiş. Bursa’ya taşınmalarının sebebi ise çocukları annelerinden kaçırmak. Ben çocukları Kahramanmaraş’a getireli 5 ay oldu. Şu anda çocukların kimlikleri Sabah’ın kaynanasında. Sabah’ın kaynanası Emine, Sabah’ın haberi olmadan çocukları kendi üzerine almış. Kaynanası Sabah’a çocuklarının kimlikleri vermiyor. Neden? Çünkü kaynana çocukların kimlikleri üzerinden devletten para alıyor. Bu yüzdende kimliklerini vermiyor. Sabah’ın biri 16 biri ise 17 yaşında 2 oğlu daha var. Onlarda yine Bursa’da dileniyor.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz