Pandemi sürecinden ötürü uzun bir süredir beklediği ilgi görmeyen gayrimenkul sektörünün Avrupa ve diğer ülkelerden gelecek olan gurbetçi vatandaşlarla birlikte hareketlenmesi öngörülürken, Gayrimenkul Uzmanı Büşra Kalakenger, gurbetçilerin piyasayı canlandırabileceğini söyledi. Kahramanmaraş’ın yurt dışında özellikle Almanya-İngiltere-Fransa gibi ülkelerde yaşayan çok sayıda gurbetçisinin geçen yıl gelemediğini belirten Kalakenger, bu yaz sezonunda kısıtlamaların tamamen kalkmasıyla birlikte kente gelecek olan gurbetçilerin yatırım yapmasıyla sektörün hareketlenebileceğini vurguladı.

“BİR SİRKÜLASYON OLACAĞI KANAATİNDEYİZ”
Kalakenger, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Yurt dışında çalışan gurbetçilerimiz dünyayı etkileyen Covid-pandemi nedeniyle geçen yıl Türkiye'ye gelememişlerdi. Bu sene gayrimenkul piyasasına 2-3 katı yatırım yapmalarını bekliyoruz. Kahramanmaraş’ın yurt dışında özellikle Almanya-İngiltere-Fransa gibi ülkelerde çalışan vatandaşlarımız geçen yıl ülkemize ve şehrimize gelemediler.  Bunun sonucu olarak gayrimenkul alımlarını ertelemiş oldular. Bu yaz sezonu emlak sektörünü büyük bir hareketlilik ve canlılık beklemekteyiz. Gerek iş yeri, gerek daireler, gerekse bağ bahçelerde sıkı bir sirkülasyon olacağı kanaatindeyiz.

“YATIRIM YAPMAK İÇİN ARAYAN GURBETÇİLERİMİZ VAR”
Devamlı iletişim halinde olduğumuz gurbetçilerimiz nereye nasıl yatırım yapacakları konusunda sosyal medya ve bizzat arayarak geldiklerinde nerelere yatırım yapacakları konusunda fikir alış verişinde bulunmaktadırlar. Gayrimenkul danışmanlık hizmetlerimizden faydalanmaktadırlar. Dolar ve Euro’nun değer kazanmasından dolayı daha fazla alım yapacaklarını belirtiyorlar. Doların 8.7 TL olması Euro’nun 10 TL bandının üzerinde olması şehrimizdeki gayrimenkulleri almak için onlara daha cazip hale getirmektedir. Açıkçası artan inşaat maliyetinden dolayı ev fiyatların yüksek olacağından endişe duyuyoruz.

“ARTAN İNŞAAT MALİYETLERİNDEN ÖTÜRÜ FİYATLAR YÜKSELEBİLİR”
Yeni yapılan inşaat sektöründeki maliyetlerden dolayı ortalama yüzde 40-50 gibi fiyatların arttığını görüyoruz. Demirin 7200-7320 TL aralığında olması, 50 Kg (1 Torba) Gri Çimento (42,5) 35 TL olması maliyetlerin ne kadar arttığının bir delili olsa gerek. Maalesef bu artışlar Gayrimenkul alacaklara otomatik yansımaktadır. Fiyatlardaki artışlar kaçınılmaz bir hal almaktadır.

“ELİNİZİ ÇABUK TUTUN”
Yeni Yapılan 2+1’ler 300 bin TL 3+1’ler 500 bin TL 4+1’ler 700 bin TL bandını geçmeye başlamıştır. Yurt dışındaki vatandaşlarımızın gelmesi ile sektörde bir rahatlama ve alımlardan dolayı bir genişleme söz konusu olacaktır. Alan her zaman ki gibi karda olup, yurtiçi ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın ellerini çabuk tutmaları öneriyorum. Bizler BKM Gayrimenkul Ailesi olarak Gayrimenkul Danışman ekibimizle bu yoğunluk için her türlü çalışmamızı yapmış hazır durumdayız. Sektörümüz için şimdi den herkese güzel bir yaz sezonu olmasını temenni ederiz.” Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz