Turyap Yatılı Bölge Temsilcisi İsmail Orçan, Kahramanmaraş’ta gayrimenkul sektörünün son durumu hakkında gazetemize bilgilendirmelerde bulundu. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından gayrimenkul sektörünün hem Kahramanmaraş’ta hem de Türkiye genelinde oldukça olumsuz etkilendiğini ve insanların güvensiz ve istikrasız ortamda paralarını yastık altında tuttuğunu belirten Orçan, gayrimenkul sektörünün en önemli parçasının güven olduğunu vurguladı. Referandum sonrasında oluşan güven ve istikrar ortamında insanların yatırım yapmaya başladığını ve dolayısıyla bu durumun gayrimenkul sektörünü hareketlendirdiğini ifade eden Orçan, son dönemde satışların iyi gittiğini anlattı. Kentte insanların artık profesyonel ve kurumsal firmalardan hizmet almak istediğini dile getiren Orçan, yaz sezonunun gelmesiyle birlikte kiralama işlerinin de arttığını kaydetti.  

“GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜN TEMELİ GÜVENDİR”
Gayrimenkul sektörünün temel prensiplerinden birinin güven olduğunu söyleyen Orçan, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Türkiye konjektöründe yaşadığımız bir takım hadiseler gayrimenkul sektörüne etki etti. Gayrimenkul sektörüne etki ettiği içinde bu durum doğal olarak Kahramanmaraş’a da yansıdı. Yatırımlar olsun, bir kişinin ev alıp satması olsun tamamen güven ortamına bağlıydı. 15 Temmuz olayı Türkiye’de çok ciddi bir hadise olduğu için gayrimenkul sektörünü direk etkiledi. Darbeden sonra insanlar gayrimenkule yatırım yapmakta daha çekingen davrandı. Fakat şu an artık referandum yapıldı. Türkiye’nin önü açıldı. Türkiye’de herhangi bir siyasi istikrarsızlık yok. Sistemimiz belli. Daha önceleri ev almak isteyen veya yatırım yapmak isteyen ama bir takım olaylardan ötürü çekingen kalan kişiler güven ortamı sağlandıktan sonra hızlı bir şekilde ev almak istedi. Zaten var olan bir kitle vardı. Yani bu insanlar zaten ev almak veya yatırım yapmak istiyordu. Fakat kabuğuna çekilmişlerdi. Referandum sonrasında insanlar tamamen almak istediklerini almaya başladılar ve gayrimenkule tekrar yatırım yapmaya başladılar. Yani bir nevi yastık altındaki paralar, tekrar gün yüzüne çıktı. Yatırım yapmak isteyen vatandaşlarımız şu an yatırımlarını yapıyorlar. Gayrimenkulün en önemli parçası güvendir. Güven ortamında insanlarımız yine gayrimenkule yöneldi.”

“SEKTÖR GAYET İYİ GİDİYOR”
Kahramanmaraş’ta şu anda gayrimenkul sektörünün gayet iyi duruma geldiğini kaydeden Orçan, bununla birlikte satışlarında ciddi bir şekilde hızlandığını ve arttığını ifade etti. Orçan, “Müteahhit sekmentinde olsun, inşaat sektöründe olsun artık belli başlı firmalar bu işi götürecek. Öz sermayeleri güçlü olan firmalar yoluna devam edecek. Emlakçı sektörüne baktığımız zaman artık eski düzen değil de, vatandaşlarımız karşısında daha çok profesyonel ve kurumsal kişileri görmek istiyor. İşini ciddi yapan firmalardan hizmet almak istiyorlar. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Kahramanmaraş’ta inşaat firmalarından belli başlıları ön planda olacak. Kahramanmaraş’ta vatandaşlarımız artık daha kurumsal yerlerden hizmet almayı tercih ediyorlar. Ancak önümüzdeki yıllara birtakım emlakçıların güçlenen piyasada eleneceğini düşünüyorum” dedi.

“KONUT FİYATLARINDA BİR DEĞİŞİKLİK OLMADI”
Konut fiyatlarında herhangi bir değişikliğin olmadığına vurgu yapan Orçan, 2+1, 3+1 ve 4+1 dairlerin fiyatlarıyla ilgili bilgi verdi. Orçan, “Konut fiyatlarında bir değişiklik olmadı. Aslında referandumdan sonra artacağını bekliyorduk ama böyle bir şey olmadı ve uzun bir sürede olmayacak gibi gözüküyor. Çünkü bu noktada bizim geçmişten gelen konut fazlalığımız var. Bu işten insanların yüksek oranda kar elde etmesi sonrası konut fazlalığını ortaya çıkardı. Bununla beraber alım gücü de önemli. Sonuçta kentimiz sürekli dışarıdan göç alan bir şehir değil. Şu anda il genelinde ortalama 2+1 dairenin fiyatı 110 bin ila 140 bin TL arasında değişiyor. 3+1 evler ise 150 bin ila 180 bin TL arasında. Yine 4+1 200 bin ila 350 bin TL arasında değişiyor. Kahramanmaraş’ın her zaman orta kesim bir sekmenti olduğu için 3+1’e daha çok talep ediyor. Fakat maalesef şu anda tüm inşaat firmaları 4+1’e yöneldi. Bunun sebebi; zamanında hem emlakçı kardeşlerimizin hem de arsa sahiplerimizin kat karşılığı oranını çok yüksek belirlemesidir. Bunun sonucunda da arsa oranları yüksek olunca firmalar 4+1, 5+1 daireler yapmak zorunda kalıyorlar. Kahramanmaraş’ın 3+1 ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

KİRA GARANTİLİ SİSTEM MODELİ
Yatılı bölge temsilciliği olarak kira garantili bir sistem modeli geliştirdiklerinin altını çizen Orçan, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Bir başka nokta ise önümüz yaz sezonu. Sektörümüz bundan sonraki süreçte kiralamalarla hızlanır. Kiralamalarda da benim hem mülk hem de kiracılara bir mesajım var. Yatılı bölge temsilciliği olarak bir proje geliştirdik. Kira garantili bir sistem modeli geliştireceğiz. Bu sistemde mülk sahibi yıllık parasını peşin olarak alacak. Kiracı da parayı taksitli bir şekilde bankaya ödeyecek. Böyle bir modelimiz var.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz