Sıfır araçların pahalılığından ötürü özellikle son zamanlarda rağbet gören ikinci el otomotiv sektörü geride bıraktığımız yaz sezonunda hareketli günler geçirdi. Son birkaç yılda yüzü pek gülmeyen galerici esnafının da yüzü bu yaz ile birlikte bir nebzede olsa gülmeye başladı. İkinci el otomotiv sektörünün kentteki adresi olan Oto Galericiler Sitesi’nde kimi esnaf yaz sezonunun bereketini yaşarken kimi esnaf ise bu yazdan da umduğunu bulamadı.

“YAZ SEZONU İSTEDİĞİM GİBİ GEÇTİ”
Konuyla ilgili gazetemize konuşan Oto Galericiler Sitesi Dernek Başkanı Turan Demirciler, “Yaz sezonu araç satımları orta seviyedeydi birinci el araç fiyatları yükseldiği için ikinci el araçlar yaz boyu hareketliydi. Talep vardı ama tabi ki iyi araba uygun araba tüketicinin genel arayışı bu yöndeydi. Orta dereceli bir sezon oldu zaman zaman araç bulmada zorlandığımız dönemler oldu onun dışında ciddi bir sıkıntı gözükmedi ama tabi ki piyasanın bir zayıflığı var o ayrı bir boyut ama araç fiyatları da hareketliliğine devam ediyor.İkinci eller yükseliyor. İkinci el otomotiv sektörü son zamanlarda yükseldi.Kış dönemleri ÖTV’nin çekildiği zamanlar ve haliyle sıfıra yakın ikinci el araçlara da yansıyor. ÖTV karı kaldırıldığında araçlar tekrar kısmi olarak ÖTV oranında modeline kilometresine göre üzerine koyuyor yoksa aşağı yukarı dört yıldır araç fiyatlarında rakamsal olarak bir gerileme yok. Hatta ikinci eller zaman zaman dolar bazında değerini koruyor. Kış sezonuna giriyoruz temennimiz iyi olması yönünde araç temini biraz daha kolaylaşır alım satım devam eder faizde de düşüklük böyle devam ederse biraz daha iyi olur diye düşünüyoruz. Yaz sezonu istediğim gibi geçti ama bazı esnaf arkadaşlar zorlandı. Bu yaptığımız iş paraya ve güce dayanan bir iş olduğu için güçlü olan kendini koruyor ama mutlaka ki esnaf zorlanıyor. Ama ikinci eller sıfırlar kadar ilgisiz kalmadı” dedi.

“2’İNCİ EL OTOMOBİLE TALEP FAZLA”
Bir başka galerici esnafı Murat Köklü, “Yaz aylarında Galericiler sitesinde işlerimiz çok olmasa da biraz hareketliydi. Ramazan ayında oruç tuttuğumuz dönemlerde işlerimiz sakindi. Ancak özellikle Ramazan Bayramı sonrasında işlerimiz daha da açıldı. Burada bir hususa dikkat çekmek istiyorum. Galericilik sektöründe bu dönemler bir enteresanlık oluyor. Yani işlerimiz birazcık hareketlense biz bu kez piyasa da temiz diye nitelendirdiğimiz araç bulamıyoruz. Örnek verecek olursak, geçen kış işlerimiz oldukça durgundu. Durgundu ama yine de ufak tefek araç satıyorduk. Allah’a hamt olsun şimdilerde araç satıyoruz. Tabii bu aydan aya da değişiyor. Yani aylık bir tane araç satan da var 10 tane satan var. 2’inci el otomobile talep fazla” ifadelerini kullandı.

“YAZ SEZONUNDA İŞLERİMİZ HAREKETLENDİ”
Diğer bir galerici esnafı Rıfat Aslantürkiyeli ise, “Şu an 2’inci el otomobil sektöründe piyasa normal şekilde seyrediyor. Yani ne iyi ne de kötü bir şey diyemiyorum. İşlerimiz şu an iyi durumda. Kıştan çıktıktan sonra zaten akabinde hemen Ramazan ayına girdik. Ramazan ayına girdiğimiz de dolayısıyla işlerimiz yine durgunlaştı. Ancak yaz sezonuna girmemizle beraber işlerimiz hareketlendi. Galericiler olarak işlerimizden şu an için mutluyuz” şeklinde konuştu.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz