1 Eylül‘ün Kurban Bayramına denk gelmesiyle birlikte 1 hafta geç açılan balık sezonu bugünler de hareketlenmeye başladı. Kahramanmaraş’ta sezona biraz daha gecikmeli başlayan balık sezonu müşterilere hizmet etmeye devam ederken, Şazibey Balık Pazarı’ndaki esnaflar ise hareketliliğin artmasını fiyatların bir nebzede olsa düşmesine bağladı. Bu yıl eski dönemlere göre balık çeşidinin çok olduğunu söyleyen balıkçılar, Kahramanmaraşlı vatandaşların daha çok Hamsi türünü tercih ettiğini belirtti. 

Tevfik Alma
İŞLERİMİZ HAREKETLENMEYE BAŞLADI”
“Yağmurların ilk düşmesiyle birlikte Kahramanmaraşlı vatandaşlarımız talep göstermeye başladı. Yaklaşık bir haftadan bu yana istediğimiz gibi talep var. Zaten Kahramanmaraş halkıda balık konusunda baya bir duyarlı olduğunu gösteriyor talepleri ile birlikte. Aslında balık fiyatları çok düşmedi, yani hemen hemen aynı desek daha iyi olur. Dediğim gibi satışlarımız bu aralar iyi. Balıkçılar olarak biraz geç başladık ama yeni yeni hareketlenmeye başladı işlerimiz. Biz bu sene güzel bir yıl olacağını umuyorum ve umarım istediğimiz gibi olur satışlarımızda. Kahramanmaraş halkının balığa daha çok önem vermesini, yemesini isteriz. Genelde halkımız Hamsi, Levrek, Çupra, Mercan, Alabalık, bu tür balıkları tercih ediyor Kahramanmaraş halkımız. Fiyatlarımız da şuan yüksek değil eskiye göre normal seviyelerde. Hamsi 10-12 lira arası, Levrek, Çupra 20 ile 40 arasında duruyor balık fiyatları. Bizim fiyatlarımız şuan normal seviyede. Kahramanmaraş’ı İstanbul ya da Karadeniz gibi yerlerle fiyat konusunda kıyaslamak çok doğru olmaz. Çünkü genelde bize de şehir dışından geliyor ürünler. Bize oralarsan buraya gelene kadar nakliyesi olsun pazarlaması olsun, ulaşım olsun çok fark ediyor. Yani oralardan buraya gelene kadar fiyatlar biraz artıyor. Bizde elimizden geldiğince daha uyguna veriyoruz. Balıkçılar olarak biz 3 ya da 5 kuruş karla satıyoruz. Yani elimize çok bir şey geçmiyor. Umarım satışlarımız ileriki zamanlar da daha da iyi olur.” 

Hikmet Çelik
FİYATLAR DÜŞTÜ”
“Fiyatlar bu aralar düştü vatandaş birkaç güne kadar daha çok ilgi göstermeye başladı. Buna en iyi örneği verecek olursak; hamsi fiyatı 20 liraydı daha sonra 15 liraya düştü şuan ise 10 liraya kadar düşmüş oldu. Dolayısıyla satışlarımızda şuan için iyi gitmekte. Eskiye göre az da olsa yavaş yavaş hareketlenmeye başladı. Sezon geç başladı ama bu aralar iyi gitmeye başladı işlerimiz. Bu en çok fiyat konusundan dolayı böyle oldu. Dolaysısıyla vatandaşlarımız da daha çok Hamsi ve Alabalık türünü tercih ediyorlar. Kahramanmaraş hemşerilerimiz genelde balık türünü bilmiyorlar. Şöyle bir durumda var, piyasalar bu aralar çok durgun, ekonomik yönden vatandaşın durumu iyi değil o yüzden de işler biraz durgun ama yavaş yavaş düzeliyor şuan. Temennimiz işlerin daha hareketli olmasından yana. Umarım o hareketlilik, canlılık biran önce gelir ve bizde satışlarımızı yaparız.” 

Mustafa Çelik
BİRKAÇ GÜNDÜR CANLILIK VAR”
“Balık fiyatlarımız bu sezon geçen sezonlara göre biraz düştü. Balıklarımız bu sezon hem daha çok hem de daha bereketli. Sezonumuz biraz geç açıldı aslında, yani geçen pazardan itibaren açıldı sayılır. Yine de işlerimizin, satışlarımızın istediğimiz gibi olmasın için biraz daha zaman geçmesi lazım. Eskiye nazaran normal seviyelerde şuan. Eskiden daha çok canlılık vardı, birkaç yıldan beri o eski canlılık yok ama birkaç gündür yine de işlerimiz hareketlenmeye başladı diyebilirim. Umarım yine eskisi gibi satışlarımız iyi olur.” 


Murat Demirer
“1-2 AYA KADAR DAHA İYİ OLUR”

“5-6 yıldır esnaflık yapıyorum ben burada. Balık sezonumuz biraz geç başladı ama birkaç gündür bir hareketlilik söz konusu var. Yani sezon açıldığı günden bu yana işlerimiz iyi değildi ama dediğim gibi birkaç gündür iyi olmaya başladı. Zaten 1-2 aya kadar da satışlarımız daha iyi olur. Biz genelde balıkları şehir dışından alıyoruz. Dolayısıyla şehir dışından aldığımız balıklar buraya gelene kadar nakliyesi pazarlaması vs. fiyatı arttırıyor ama biz yine de 3,5 kuruş kazanmak için daha uyguna vermeye çalışıyoruz. Satışlarımızın daha çok olması için Kahramanmaraş’taki balık kültürünün artması lazım. Dolaysıyla tek temennimiz satışlarımızın artmasından yana.” 


Haber: Hakan Aydın

Editör: Mahmut Beyaz