Kent halkının vazgeçilmez damak tadı olan ve kendine has bilinenlerinden farklı bir yöntemle hazırlanan tarhana firiğinin sezona ‘merhaba’ dedi. Bin bir emekle hazırlanan ve ağızda bıraktığı vazgeçilmez tat ile Kahramanmaraşlıların yazın en çok tercih yöresel lezzetlerden olan tarhana firiği, doğal yapılması sebebiyle lezzetinin yanında şifa da dağıtıyor. Pişirilen döğmenin yoğurtla yoğurularak kekik ilave edilip yapıldığı tarhananın kurutulmamış hali olan firik, gelen misafirlere yapılan ikramların da başında geliyor. Yaptığı tarhana ve firikle Kahramanmaraş’ta marka olan Haşiroğlu Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Samet Çiftaslan, firik sezonunun başladığını söyledi.

“FİRİĞİ ÇOK DEĞERLİ VE ÖZEL BULUYORUZ”
Çiftaslan, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Tabii firik Kahramanmaraşlının kırmızı çizgisi. Firiği tarhananın hammaddesi olarak görebiliriz. Zaten firik kelimesi genel olarak buğday ve bulgurda da kullanılır. Ama ne güzel ki firik kelimesi Kahramanmaraş’ta tarhananın ham hali ile özdeşleşmiş. Bu yüzden biz firiği çok değerli ve özel buluyoruz. Firik; yoğurt, buğday, dövme ve kekiğin oluşumundan yapılan bir aşın serilmesiyle ve 3 saat boyunca güneşte kurumasıyla elde edilen bir mamuldür. Tabii yaş olduğu ve kuruduğunda tarhana olduğu için yaş olarak tüketilmesi gerekiyor. Bundan dolayı da Kahramanmaraş’ta sadece satış noktalarında tüketiliyor.

“ŞEHİR VE YURT DIŞINDAKİ VATANDAŞLARIMIZ ARTIK FİRİK ÖZLEMİ ÇEKMEYECEK”
Bundan bir yıl önceye kadar firik, satış mağazalarında yâda noktalarında alıp tüketilen bir üründü. Haşiroğlu olarak artık biz firiği dondurma gibi şoklayarak, şehir dışında ve yurt dışında yaşayan insanlarımıza göndereceğiz. Yani diyelim ki firik siparişi verdiniz. Firik size 2-3 iş günü içerisinde ulaşacak ve geldiğinde donmuş bir şekilde olacak. Ancak açıp güneşe koyduğunuzda yaklaşık bir saat sonra doğal ve taze firiği tüketebileceksiniz. Kahramanmaraş dışında yaşayan insanlarımız artık firik özlemi çekmeyecekler.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz