Birbirinden özel programlarla hazırlanan 1. Dondurma Festivali dün sabah saatlerinde düzenlenen sempozyum ile başladı. Daha sonra kortej yürüyüşü ile devam eden festival, kentte bayram havası yaratırken, 3 gün boyunca birbirinden değerli sanatçıları ağırlıyor. Pazar gününe kadar devam edecek olan festivalde yine 10 ton dondurma katılımcılara ikram edilirken, çeşitli yarışma ve etkinliklerde festivale renk katacak.

14 GÜNDE 11 İL

Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilk defa düzenlenen 1. Uluslararası Kahramanmaraş Dondurma ve Kültür Sanat Festivali doğrultusunda Kahramanmaraş dondurmasının tanıtımı için hazırlanan TIR, 14 gün boyunca Trabzon, Samsun,  İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Konya, Antalya, Mersin, Hatay ve Gaziantep illerini dolaşarak, Kahramanmaraş dondurmasını tanıttı.

DONDURMA ŞEHRİMİZİN SİMGELERİNDEN BİRİSİDİR”
Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, dondurmanın şehrin simgelerinden biri olduğunu belirterek, böyle bir festivalin düzenlenmesinin kent adına çok önemli olduğunu vurguladı. Vali Özkan, “Kahramanmaraş gerçekten milli ve manevi duygularıyla kahramanlık unvanını hak etmiştir. Bu kahramanlık unvanının sürdürülebilir olması bizim şehrimizin olmazsa olmazıdır. Maneviyatta olduğu gibi aynı zamanda kültürel anlamda ekonomik anlamda sürdürülebilir bir kahramanlık bizim kentimizin misyonudur. Bu misyonu aslında il dışında ve yurt dışında gelen tüm misafirlerle paylaşmak, onlarla beraber bir hedefi inşa etmek çok önemlidir. Dondurma şehrimizin simgelerinden birisidir. Kahramanmaraş’ın çiftçisi deyince esnafı deyince helallik, alın teri ile kazanç akla geliyor. Bu kazancı en iyi şekilde değerlendiren sanayi ürünlerine marka değerlerine dönüştüren kentin adıdır Kahramanmaraş. Aynı zamanda devletimizin vermiş olduğu destekleri en iyi şekilde kullanan katma değere dönüştüren topluma ve dünyaya hizmet olarak sunan şehrin adıdır Kahramanmaraş. Dolayısıyla Kahramanmaraş’taki çiftçilerimizi, esnafımızı, sanayicilerimizi canı gönülden tebrik ediyorum. Bu vesile ile Kahramanmaraş’ta böyle bir festivalin düzenlenmesinde emeği geçen dondurma üreticilerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN GURUR KAYNAĞI’

Düzenlenen 1. Uluslararası Kahramanmaraş Dondurma ve Kültür Sanat Festivali ‘nin açılış programında konuşan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, ‘Maraş Dondurması’nı Türkiye’nin gurur kaynağı olarak tanımladı. Başkan Erkoç, “Maraş Dondurması Türkiye’nin gurur kaynağıdır, çünkü bu ürün dünyanın dört bir yanında büyük bir beğeni ile tüketilmektedir. Bu ürün ay yıldızlı bir üründür. Dünyanın belki 100’den fazla ülkesinde büyük bir beğeni ile tüketilmekte ve ülkemize katma değer sağlamaktadır. Türkiye’nin ihracatında da önemli bir payı var. Yoğun şekilde Kahramanmaraşlı dondurma üreticileri dünyanın dört bir yanında bu ürünü sofralara sunmaktadır. Bu da ülkemiz ve kentimiz için çok önemlidir. Bu alanda geçmişten bu yana on binlerce insan istihdam edilmekte, insanların ekmek kaynağı işi gücü olmaktadır. Tabi Büyükşehir Belediyesi olarak bu kadar güçlü bir ürünü tüm dünyaya tanıtmak tüm sofralara ulaşmasını tüm insanlara temas etmesini sağlamak amacıyla bir farkındalık oluşturalım dedik ve bu etkinliği düzenledik. Kahramanmaraş dondurması Türkiye’de tüketilme yönünden istediğimiz düzeyde değil. Türkiye’de bu oranı istediğimiz seviyeye getirebilmek için dondurmayı inşallah tüm dünyada tanıtmaya devam edeceğiz” dedi.

DONDURMA ÜRETİCİLERİNE ÖZEL GIDA SANAYİ

Dondurma üreticilerine özel bir Gıda Sanayi oluşturacaklarını da ifade eden Başkan Erkoç şöyle devam etti: “Dondurma üreticilerine yönelik Gıda Sanayi ve Organize Bölgesi ile çalışıyoruz. İnşallah onlara da böyle alanlar oluşturacağız. Harika bir çalışma. Bu birinci çalışmamız inşallah eksikliklerimizi göreceğiz ve gelecek yıl ise hem Türkiye’mizde daha çok ses getirecek, hem de birçok alanda dondurmayı tanıtmaya devam edeceğiz. Çünkü bu ürün gerçekten ihracatı yapılan ve en son olarak ta Çin’e kadar ulaşan dondurmamız inşallah. Biz bu ürünü hak ettiği yere getirdiğimizde katrilyonlarca Türkiye’ye döviz girecek, Türk ekonomisine çok büyük katkı sağlayacak. Kahramanmaraş dondurması dünya piyasalarında ki en önemli Türk ürünlerinden bir tanesi haline gelecektir. Yine bunun pazarlamasında bu işle uğraşan firmalara motivasyon verdiğimizde ürünümüzü daha iyi tanıtacaktır. Ben Kahramanmaraş dondurması konusunda tüm Kahramanmaraşlıları daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Bunu nasıl yapabiliriz diye de soracak olurlarsa; mesela başka bir ülke ya da başka bir ilde gittikleri lokanta da Kahramanmaraş dondurması var mı? Diye sorabilirler. Yoksa bile sormalıdır ve ürününe sahip çıkmalıdır.”

KENTE DEĞER KATACAK PROJELER

Dondurmanın yanı sıra kente değer katacak birçok projeye imza atacaklarının altını çizen Başkan Erkoç, “Yine Kahramanmaraş’ı ziyarete gelen vatandaşlarımızın hoş vakit geçirebilmesi için Kayak Merkezi’ni inşa ediyoruz. Termal Turizmi canlandırıyoruz. Kentimize gelen tüm insanlarımız çok güzel vakit geçirecek. Şehrimiz temiz havası, tarihi dokusu ve modern yaşam alanları ile Kahramanmaraş hem misafirlerini rahat ettirecek hem de 81 ilin cazibe merkezi haline gelecek” diye konuştu.

Festivalde açılış konuşmaların ardından festivale özel etkinlikler gösterime sunulurken Kervan Pastaneleri tarafından yine festivale özel hazırlanan 3 ton ağırlığında 2 metre 80 santim boy uzunluğunda dünyanın en büyük dondurması, katılımcılara sunuldu.

Haber: Kübra Şimşir

Editör: Mahmut Beyaz