Dondurmasıyla adını tüm dünyaya duyuran ve geçen yıl yapılan muhteşem festivalle ününe ün katan Kahramanmaraş’ta 2’nci Dondurma ve Kültür Sanat Festivali etkinliklerine start verildi. Festival kapsamında ilk olarak yine geçen yıl olduğu gibi bu yılda Müftülük Meydanı önünden Valilik önüne kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi Bando ekibinin harika performansı eşliğinde büyük bir coşkuyla valiliğin önünde toplanan yüzlerce vatandaş, festivalin henüz ilk dakikalarında coşkuyu yakalamayı başardı. Ardından festivalin açılış konuşmasını yapmak için valilik önüne kurulan platforma çıkan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Bekir Kılıç, Kahramanmaraş’ın dondurması ile çok farklı bir il olduğunu söyledi. Kılıç’ın konuşması sonrası ise dondurma rekor denemesi yapıldı. Rekor denemesinin yapıldığı sırada vatandaşlar tarafından büyük bir alkış tufanı koptu. Renkli görüntülere sahne olan ve ilk dakikasından itibaren oldukça güzel bir atmosferde gerçekleşen dondurma festivalinde Trabzon, Balıkesir, Ankara, Adıyaman ve Gaziantep’ten gelen halk oyunları ekibi Kahramanmaraşlılara görsel şölen sundu.

“DONDURMAMIZ İLE ÇOK FARKLIYIZ”
Konuşmasından dondurmanın önemine değinen Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Bekir Kılıç, şu ifadelere yer verdi: “Bugün ikincisini gerçekleştirdiğimiz dondurma festivali yaklaşık 1 ay önce dondurma tırımızın yola çıkmasıyla başladı. Geçen yıl Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç’un güzel bir düşüncesi ve projesiyle hayata geçen bu festival, kahraman şehrimizde faaliyet gösteren dondurma esnafımızın da büyük desteğiyle Türkiye’nin her yerinde kahraman şehirlerimizin reklamını yapmak için il il, ilçe ilçe gezdiler ve bu sene 35 ayrı noktada tanıtımını yapmak için gayret gösterdiler. Ben buradan da bu firmalarımıza AKDO, ALPEDO, KARPEDO ve Yaşar İCE firmalarımıza da teşekkür etmek istiyorum. Kahramanmaraşlı olmak bir ayrıcalıktır. Kahramanmaraş’ta yaşamak bir ayrıcalıktır. Çünkü iki yıldır gerçekleştirdiğimiz dondurma festivaliyle birlikte il il gezdiğimizde Kahramanmaraşlıları gördüklerinde diğer illerdeki vatandaşlarımızın bize olan bakış açısı bambaşka. Çünkü biz, Kahramanmaraş’ız, Kahramanmaraşlıyız, edeleriz, bacılar, bizim farkımız her zaman ön plandadır. Bizden sonraki gelecek nesillerde, biz nasıl ki atalarımızın izinden gidiyorsak inşallah bizden sonraki gelecek nesilde daha yaşanabilir bir Kahramanmaraş için mücadele ederler, emek sarf ederler.  Dondurmamız ile çok farklıyız. Bu şehirde yapılan dondurmanın sadece adı değil, tadı da damaklarda farklı bir lezzet bırakmaktadır. Bu lezzet sadece lezzet olarak değil, biz onu ayrıca şifa kaynağı olaraktan da görüyoruz. İnşallah Kahramanmaraş’ımız bundan sonraki süreçte de sadece dondurmasıyla değil, birçok ürünüyle Türkiye’nin ve dünyanın gündeminde adından söz edilir bir şehir olacaktır. Tarihimizle, kültürümüzle ve yıllardır bu şehirde yaşayan insanların kendisini dünyaya tanıtması ve kanıtlamasıyla farklı bir millet olduk. Bundan sonraki süreçte de bugün burada olduğu gibi birliğimiz ve beraberliğimiz ömür boyu devam eder inşallah.”

DONDURMAMIZ BİR SEKTÖR OLMUŞTUR
Öte yandan kürsüde konuşma yapan bir diğer isim AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç’ta Kahramanmaraş’ın dondurması ile ne kadar ünlü bir şehir olduğunun altını çizerek, “Dondurmamızın ilimizde, ülkemizde ve dünyamızda yayılmasına ve anılmasına vesile olan ustalarımıza ben çok teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş’ta dondurmanın her çeşidi var. Dondurma deyince ülkede ve dünyada Kahramanmaraş ilk akla gelir. Kahramanmaraş deyince de dondurma akla gelir. Kültür şehridir burası, aynı zamanda sanat şehridir. Sanatkarların harman olduğu bir şehirdir. Dondurmamız adıyla meşhur, tadıyla meşhur ve dondurmamız eskiden sıcak içilirmiş. Şimdi biz onu salep olarak içiyoruz ve şekerin az bulunduğu dönemde dondurmamız bal, salep ve süt karmasıdır. Bu kadar güzel gıdaların bir araya gelmesinden oluşan bir nimet, bir gıda, cennetteki gıdaların dünyadaki gölgelerinden bir tanesi olsa gerektir. Dondurmamız bir sektör olmuştur. İlimizde ve ülkemizde istihdam alanı olmuştur. Dondurmayı yapanlar açısından satanlar açısından, dağıtanlar açısından ve birçok yan sektör açısından, hayvancılığımız açısından endemik bitkilerin üretimi, alımı ve satımı açısından dondurmamız aynı zamanda bir istihdam kaynağıdır. Binlerce kişi ilimizde ve ülkemizde dondurma dolayısıyla ekmek yemekte. Milyonlarca kişi de Kahramanmaraş’ımızda, ülkemizde ve dünyamızda dondurma yemektedir.  Seri üretime geçilmesine rağmen bizler dondurma küreklerini ve dondurma külahlarını bırakmadık. Bırakmamaya da çalışacağız. Bu vesile ile ben dondurma festivalinin tekrar hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.

DAMAK TADIMIZIN VAZGEÇİLMEZİ
Son olarak kısa bir konuşma yapan Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Bayram Öz, “Dondurma damak tadının önemli bir vazgeçilmez gıdasıdır. Dondurma ayrıca ilimizin de en büyük simgesidir. Dondurma denince akla Kahramanmaraş geliyor. Kahramanmaraş, dondurma gibi diğer tarım ve sanayi ürünleriyle markalaştıran bir şehirdir. İlimiz, devletimiz ve hükümetimizin, yardım ve desteklerini en iyi şekilde değerlendirip karma değer, katma değer katmaktadır. Bu anlamda dondurma sektörü önemli bir istihdam sağlamakta, aynı zamanda önemli bir ihraç ürünümüzdür. Bu vesile ile dondurma festivalini düzenleyen büyükşehir belediyemize emeklerinden dolayı teşekkür ederim” diye konuştu.
 

Haber: Ahmet Güneçıkan-Mustafa Kılınç-Hakan Aydın-Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz