Bundan tam 45 yıl önce babasının yanında çırak olarak başladığı bakırcılık mesleğine ömrünü adayan ve kentin Tarihi Kapalı Çarşısı’nda bakırcılık işiyle uğraşan nadir ustaların başında gelen Mustafa Tepebaşı, Fetih 1453, Yamak Ahmet, Diriliş Ertuğrul, Büyük Selçuklu ve şimdilerde yeni çekilmeye başlayan Mevlana dizilerinin tüm bakır, nostaljik ürünlerini Kahramanmaraş’tan imal edip, setlere gönderiyor. Selçuklu ve Osmanlı motiflerini ünlü Tarihçi İlber Ortaylı’dan alan Tepebaşı, ayrıca geçtiğimiz yıllarda camii olarak ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Camiinin bakır motif işlemeciliğini de üstleniyor. Yaklaşık 20 ülkeye bakır mutfak eşyaları ihraç ettiğini ifade eden Tepebaşı, mesleğin son ustaları olduklarına dikkat çekti.

“BAKIRCILIKTA SON USTALAR BİZİZ”
Alttan çırak yetişmediğini söyleyen Tepebaşı, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Bakırcılık işi babamın dayısından başlıyor. Bakırcılık işini babamın dayısı Ermenilerden öğrenmiş. Sonra da babam öğreniyor. Babamda bana ve ağabeyime öğretti. Çocukken okul sonraları hep dükkâna gelirdik. Bu şekilde çıraklıktan kalfalığa, kalfalıktan ise ustalığa terfi ettik. Ama benim kendi çocuklarım bakırcılık işiyle uğraşmıyor. Ortalama 45 yıldan bu yana bu işin içerisindeyim. Bakırcılıkta son ustalar biziz. Artık alttan çırak yetişmiyor.

“SELÇUKLU VE OSMANLI MOTİFLERİ İŞLİYORUZ”
Bakırcılık, mutfak eşyaları, el sanatları, Selçuklu ve Osmanlı motifleri işliyoruz. Selçuklu ve Osmanlı motiflerini daha önce Topkapı Sarayından alıyorduk. Şimdi ise motifleri İlber Ortaylı hocamızdan alıyoruz. Bu motifleri hocamızdan alıyor ve ürünlere işliyoruz. Selçuklu ve Osmanlı gibi ecdadımızın ürünlerini yaşatmak bizim için ayrı bir onur ve gurur. Ecdadımızı yaşatmak ve onların kullandığı ürünleri kullanmak güzel bir şey. Bunları yeni nesle aktarıyoruz. Bu ürünlerle yeni neslimizin tanışması ve tanıması lazım. Bir abdest ırbığı, tarhana kazanı, bulgur kazanı, tırşik kazanı, pilavlık, dolmalık, yumurta sahanı gibi ürünler gerçekten harika ürünlerdir. Bakır ürünleri mikrobu taşımayan tek ürün grubudur.

“YURT DIŞINDA ÇEKİLEN BİRÇOK FİLME DE BAKIR ÜRÜNLER YAPIP GÖNDERDİK”
Ankara’da Söğütözü’nde Atatürk’ün evinin bakır işlerini yaptım. Tabii daha sonrasında biz TRT’ye çok çalıştık. TRT’nin birçok dizisine bakır eşya yapıp gönderdik. Fetih 1453, Yamak Ahmet, Diriliş Ertuğrul, Büyük Selçuklu, yeni çekilen Mevlana dizisinin ırbıklarını, kazanlarını, tüm bakır eşyalarını biz gönderdik ve göndermeye devam ediyoruz. Bu ürünler Kahramanmaraş’tan dizi setlerine gidiyor. Yine yurt dışında çekilen birçok filme de bakır ürünleri yapıp gönderdik. Bunun yanında yurt dışında yaklaşık 20 ülkeye bakır ihraç ediyoruz.

“AYASOFYA CAMİSİNİN BAKIR İŞLEMLERİNİ YAPIYORUZ”
Şu anda Ayasofya Camisinin tarihi dokusuna uygun şekilde bakır işlemleri yapıyoruz. Esasen çok zor bir işçilik. Çok titizlik isteyen bir işlemecilik gerçekleştiriyoruz. Birebir orijinalinin aynısını yapmaya çalışıyoruz. Bunu yapabilecek ustaların sayısı Türkiye’de çok azaldı.

“MOTİFLERİ İLBER ORTAYLI HOCAMIZDAN ALIYORUZ”
İlber Ortaylı hocamızla çok eskiden tanışıyoruz. Hocam Topkapı Sarayı’nın müdürü iken biz oraya motif almaya gelirdik. Zaten bende Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısıyım. İlber hocamla çok uzun zamandır bir dostluğumuz var. Motifleri kendisinden alıyoruz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz