Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da dikkat çeken fahiş fiyat artışlarına yönelik yol haritaları hazırlanıyor. Bu çerçevede hazırlanan eylem planı ile fahiş fiyatlara karşı çeşitli tedbirler peyderpey hayata geçirilecek. Piyasa, stok takibi etkin şekilde sürerken, ürün bazında yeni önlemler devreye girecek. Merkez Bankası ile beraber yürütülecek olan Erken Uyarı Sistemi ile sözleşmeli tarım mekanizmalarına ilişkin çalışma 30 Eylül gününde tamamlanacak. Aynı dönemde tarlada ve hallerde kalan ürünler Dijital Tarım Pazarı'na açılacak özel bölümde alıcılarla buluşturulacak.

FİYAT İSTİKRAR KOMİTESİ ETKİNLİĞİNİ ARTIRACAK
Fiyat İstikrarı Komitesi, arz yönlü ve yapısal sorun alanlarına odaklanacak ve uygulanacak politikaların koordinasyonunu sağlayarak etkinliğini artıracak. Piyasada sağlıklı fiyat oluşumuna katkı sağlamak amacıyla başta gıda fiyatlarına yönelik "Erken Uyarı Sistemi" olmak üzere büyük veri ve veri analiz sistemleri oluşturularak, etkin şekilde kullanılacak.

TARLADAN SOFRAYA
Gıda güvenliğini sağlayarak, fiyat istikrarını korumak adına tarım arazilerinin korunması ve etkin kullanımı çalışmalarına devam edilecek. Tohum, gübre, yem, ilaç ve mazot gibi girdi maliyetlerinin yanında finansman yükünü hafifletici, teknoloji odaklı dönüşümü sağlayıcı programlar uygulamaya konulması öngörülüyor. Gıda ürünlerinin tarladan sofraya soğuk zincir sistemiyle güvenli biçimde, en az fireyle ve makul fiyatlarla ulaşmasını sağlamak amacıyla bütüncül bir yaklaşımla hal ve kooperatifçilikte iyileştirmeler yapılacak.

3 AYAKTAN OLUŞACAK
Erken Uyarı Sistemi "arz, fiyat ve tedarik zinciri" izleme olmak üzere üç ayaktan oluşacak. Fiyat izleme sistemiyle ürün fiyatlarındaki hareketler belirlenecek. Merkez Bankası çatısı altında kurulan Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları Analiz Müdürlüğü; fiyat istikrarı açısından kritik önem taşıyan gıda ve tarım ürünleri fiyatlarına yönelik verileri detaylı ve zamanlı inceleyerek erken uyarı fonksiyonu görecek.

TARIMSAL ÜRÜNLERİN FİYATLARINDAKİ HAREKETLER BELİRLENECEK
Yeni sistemle tarımsal üretimde arz eksiği olup olmadığı ürün bazında tespit edilecek. Tarımsal ürünlerin fiyatlarındaki hareketler belirlenecek. Arz izleme sisteminden gelen verilere göre, yurtdışı fiyatlar, diğer yapısal unsurlar tasnif edilerek gıda ürünlerinin fiyatlarına yansımadan tedbir alınacak. Geçici arz eksikliğinden kaynaklanan piyasa dengesizliklerine söz konusu eksiklik fiyatlara yansımadan önce geçici dış ticaret tedbirleri ile önlem getirilecek. Kalıcı arz eksikliklerini gidermeye yönelik uygun teşvik ve tedbirlerin geliştirilmesi sağlanacak.

“ERKEN UYARI SİSTEMİ GELİRSE BENCE ÇOK GÜZEL OLUR”
Yaşanan gelişmelerle ilgili konuşan Bakkallar, Bayiler ve Şekerciler Odası Başkanı Şeref Özsoy, şunları söyledi: “Zincir marketler A’dan Z’ye tüm ürünleri beraber alıyorlar ve fiyatlar birlikte belirliyorlar. Benim mahalle bakkalımın böyle bir durumu yok. Stoklayacak bir durumu da yok. Bizim tekrar mahalle kültürüne dönmemiz lazım. Bizim mahallemizin berberine, bakkalına, terzisine, kasabına sahip çıkmamız lazım. Zincir marketler istedikleri zaman fiyatları düşürüp, istedikleri zaman yükseltiyorlar. Ama mahalle bakkalında böyle bir şey bulamazsın. Mahalle bakkalı büyük marketlerden ucuz ama bizim vatandaşımız büyük marketleri tercih ediyor. Vatandaş mahalle bakkalına giderken alacağı ürünü bilerek geliyor. Lazım olanı alıyor. Ama süper marketlere giderken gördüğünü alıyor. Erken uyarı sistemi gelirse bence çok güzel olur. Esnaflar olarak bu uygulamayı destekliyoruz. Çok doğru ve yerinde karar.”  

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz