Geçmişe dönük olarak uygulanan yasa gereği yaşa takıldıkları gerekçesiyle emekli olamayan çok sayıda vatandaş, kurdukları Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile hak arayışını sürdürüyor. Türkiye’nin dikkat çeken sorunlarından biri haline gelen EYT’liler, emeklilik haklarını kazanmak için seslerini duyurmaya çalışıyor. Bu kapsamda Kahramanmaraş’ta İsmet Gedikli öncülüğünde toplanan bir grup vatandaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında destek istedi. 

“CUMHURBAŞKANIMIZ BİZE HAK VERDİ”
Emeklilikte yaşa takılanlar sorununun 1999’da çıkarılan yasanın geriye doğru işletilmesiyle başladığını belirten EYT mğaduru İsmet Gedikli, “Emeklilikte yaşa takılanların sorunu 1999’da çıkarılan 4447 numaralı yasanın geriye doğru işletilmesi ile başladı. Bugün çıkan yasa bugünden itibaren uygulanır fakat bu yasa geriye dönük işletildiği için mağduriyetimiz tam da burada başlıyor. Bu durumu 2000’li yıllardan itibaren fark etmemize rağmen insanlar henüz emekli olmadıkları için çok fazla ses getirmiyordu. 2000’li yıllarda insanlar bu sorunun henüz farkında değildi. Farkında olanlar da emekliliği henüz hak etmedikleri için ses getiremediler ama 2010 yılından sonra insanlar yavaş yavaş emekliliği hak ettikleri için yeniden bir mücadele başlatıldı. O zamanlar internet çok yaygın değildi ben de fazla kullanmayı bilmiyordum ama EYT konusu ile ilgili İstanbulda Gönül Boran Özüpak hanımefendi, İzmir’de Mehti Bülent Bıkmaz beyefendi ve Yazar Erdinç Ozan beyefendiyi gibi örnegini verebileceğim birçok insanın mücadelesine şahit oldum. Bunlardan aldığım feyz ile ben de mücadele etmeye karar verdim. 2010 yılından sonra resmi olarak, Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EYTSYDD) kuruldu. Gönüllü başkanı kurulduğu günden bu yana durmadı sürekli çalıştı. Siyasi partilerin kapılarını aşındırdı. Muhalefet partilerin hepsi bize sonuna kadar hak verdiler ve sesimizin duyulmasına yardımcı oldular. Nitekim en sonunda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da bize hak verdiğini düşünüyoruz. Cumhurbaşkanımız konu ile ilgili komisyon kurulmasının talimatını verdi ve Profesör Doktor Vedan bilgin’i görevlendirdi. Prof. Dr. Vedat Bilgin de bir rapor hazırlayıp sunacak söz konusu durumun devlet bütçesine ne kadar yük olacağını araştıracak” dedi. 

“TABİ OLDUĞUMUZ YASAYA GÖRE EMEKLİ OLMAK İSTİYORUZ”
Tabi oldukları yasaya göre emekli olmak istediklerini anlatan Gedikli, “Emeklilik modelleri yaygın olarak konuşulan konulardan mesela Finlandiya modeli, Almanya modeli gibi ama biz böyle bir model düşünmüyoruz. SSK’ya giriş yaptığımız yıllarda bir yasa vardı ve biz tabii olduğumuz yasalarla emekli olmak istiyoruz. İnşallah Cumhurbaşkanımız konuya gerekli önemi vererek açıklığa kavuşturacaktır. Hiç kimsenin istemediği bir şekilde EYT istismar edilmeye de başlandı. Bu durumu gerçekten hak eden insanlar var ama maalesef bazı insanlar tarafından istismar ediliyor. Cumhurbaşkanımız EYT yasasını tekrar çıkarıp hakkımızı iade ederse bu durum istismardan da kurtulacaktır” ifadelerini kullandı. 

“CUMHURBAŞKANIMIZLA AYNI ŞARTLARDA EMEKLİ OLMAK İSTİYORUZ”
Emekli maaşı alamadıklarını ve bu süreçte iş bulamadıkları için mağdur olduklarını aktaran Gedikli, sözlerine şu şekilde devam etti; “Biz özel sektör çalışanları olduğumuz için özellikle 44, 45 ve 46 yaşlarında sonra işimizi kaybettiğimiz zaman yeniden bir iş bulmamız çok zor. Yeni bir iş başvurusu yaptığımızda bu defa iş veren, belirli bir yaşa gelmişsin genç işsizlere fırsat vermemiz gerek diyor ve iş bulmak gayet zor bir hal alıyor. Ben bunları birebir yaşadım ve arkadaşlarımda bunu dile getiriyor. EYT mücadelesini veren insanlar genel olarak hep özel sektör çalışanıdır ama bunun yanında EYT’li olupta kamuda çalışanlar da mevcut. Onları eleştirmiyorum ama bu konuda bizim kadar mücadele etmiyorlar çünkü iş güvenceleri mevcut ve kadroları var. Kamu çalışanları, özel sektör çalışanları kadar mücadele vermiş olsaydı şimdiye EYT yasası çoktan çıkmış olurdu. Cumhurbaşkanımızın artık bu işin farkında olduğunu düşünüyorum ve şunları söylemek istiyorum, Cumhurbaşkanım biz sisteme hangi şartlarda, hangi yasalar ile girdiysek o yasalar ile emekli olmak istiyoruz. Siz de 46 yaşında bu yasalarla emekli oldunuz. Biz de sizinle aynı yasalara tabiyiz, biz de artık emekli olmak istiyoruz.”

“KİRAMI BİLE ÖDEYEMİYORUM”
Bir başka EYT mağduru Fikret Dündar ise işten çıkarıldığını ve geçim sıkıntısı yaşadığını belirterek, “İşten çıkarıldım, yaşım 50 oldu diye iş de bulamıyorum. Ne yapmam gerekiyor? Kira veremiyorum, işsizlik maaşına yazılsam, işsizlik maaşıyla ev kirası ve geçimimi nasıl sağlayacağım. Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz, emekli olmak istiyoruz. Cumhurbaşkanımızdan ve bakanlarımızdan hayırlı haberler bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

“ÇOK BÜYÜK ZORLUKLAR ÇEKİYORUZ, GEÇİM SIKINTISI YAŞIYORUZ”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Yılmaz Göl ise, “Bizler emeklilikte yaşa takılanlar grubu adına öncelikle Gönül hanıma teşekkür ediyoruz. Kahramanmaraş’ta İsmet Gedikli arkadaşımız bizim öncülüğümüzü yapmakta, demek istediğim Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan hangi maddelere, yasalara tabiyse bizler de o yasalara tabi olduğumuzdan dolayı bizlerin de bir an önce emekli edilmesini istiyoruz. Hakkımız olan emekliliği istiyoruz, ekstradan bir yasa istemiyoruz. Çok büyük zorluklar çekiyoruz, geçim sıkıntısı yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

“YASALAR GERİYE DEĞİL, İLERİ İŞLER”
Yasaların geriye dönük olarak işlemesinin yanlış olduğuna dikkat çeken EYT mağduru Ali Akkoyun, “EYT sadece emeklilikte yaşa takılanlar değildir aynı zamanda bir haktır. Bu yasa 1999 yılında gelmiş ama 19999 yılından önce gelen sigortalı arkadaşlarımız nasıl anlaşmışlarsa biz de aynı anlaşma ile emekli olmak istiyoruz. Sonuç olarak yasalar geriye dönük değil ileriye dönük işler. Biz de bu konuda hakkımız olanı istiyoruz” dedi.

“LÜTFEN BİR AN ÖNCE YANLIŞTAN DÖNÜLSÜN”
Yaşlarının yüksek olması sebebiyle iş bulamadıklarını ve çalışamadıkları için geçim sıkıntısı yaşadıklarını aktaran İbrahim Göğebakan da, “Bizler özel sektör çalışanıyız herhangi bir durumda işten çıkarıldığımız zaman iş bulmakta zorlanıyoruz. İşverenler genç işçi çalıştırmak istiyor bizleri yaşımızdan ötürü işe almıyorlar. Bundan dolayı yeri geliyor işsiz kalıyoruz. Birlik olup Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz, lütfen biran önce yanlıştan dönülsün. EYT’liler olarak rahatlamak istiyoruz. Yasanın çıkmasını umutla bekliyoruz” açıklamalarında bulundu.


(Haber: Tuğçe Kayar-Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz