Vizyon ve ufuk açıcı projeleriyle Onikişubat İlçesi’nin değişimini gerçekleştiren, bununla da yetinmeyerek kenti bir dünya markası yapma yolunda önemli işlere imza atan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Kahramanmaraş’ın marka projesi Expo 2023’ü tanıtmak için kentteki basın mensuplarıyla kahvaltı programda buluştu. Expo alanında gerçekleşen programa; çok sayıda gazeteci katıldı. Oldukça güzel bir atmosferde gerçekleşen programda gazetecilere Expo 2023 projesi ile ilgili video slayt gösterimi yapıldı. Programda konuşan Başkan Mahçiçek, “Kahramanmaraş değişmeye başladı. Bu değişimin her alanda devam etmesi lazım. Bunu ufuk olarak okuyacağız” diye konuştu.

“HER ŞEY VAR AMA EKSİK OLAN TANITIM”
Başkan Mahçiçek, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Hem devlette çalıştığım dönemlerde hem de belediye başkanlığım döneminde elimden geldiği kadar hizmet etmeye gayret ettim. Kahramanmaraş’ı daha ileri bir noktaya daha üst bir düzeye daha marka bir şehir olmasını temin etmek için gayret ettim. Artık yol, kaldırım belediyeciliği bitti. Bundan sonra değiştireceğiz, dönüştüreceğiz. Kahramanmaraş’ın her şeyi var. Sanayisi, edebiyatı, kültürü var. Bu memleket Türkiye’deki iplik üretiminin 3’te 1’ni üretiyor. Dokumanın yüzde 17’sini üretiyor. Enerjinin yüzde 12’sini, çimentonun yüzde 10’nunu, çelik eşyanın yüzde 65’ini üretiyor. Her şey var ama eksik olan tanıtım. Bizim memleketimiz tanınmıyor. Bizim memleketimizin Akdeniz bölgesinde olduğunu dahi bilinmiyor. Hem Türkiye’yi buraya taşıyacak hem de dünyada çok sayıdaki ülkeyi Kahramanmaraş’a getirecek bir proje lazımdı. İşte o proje bu proje. Kahramanmaraş’ı değiştirip, dönüştüreceksek böyle bir proje yapmamız lazım.

“BİR TURİZM KORİDORU OLUŞTURACAĞIZ”
Bir turizm koridoru oluşturacağız. Şanlıurfa’da Göbeklitepe, Gaziantep’te Zeugma, Kahramanmaraş’ta Germenicia, Nevşehir’de de Kapadokya. Böyle bir koridor oluşturacağız. Öte yandan mesela Konya’da bir kelebek bahçesi var ve 1 yılda 400 bin kişi gelmiş. Öyleyse Kelebek Müzesi önemli dedik. Ama yanına ilave olarak ta 7 benekli uğur böceğini de koyduk. Bunun yanında bir müze yapacağız. Hatay’daki şehir müzesine bir yılda 267 bin kişi gelmiş. Müze yaparsak bize de o kadar gelecek. Bunlar hayal değil.

TOPLUMUN TÜM KESİMLERİNİ BURAYA GETİRİP EXPO’YU TANITACAĞIZ”
Geçen ay cumhurbaşkanımız geldiğinde kendisine şunu söyledim; sizden para istemiyoruz. Belediyemiz Expo’yu yapar. Bizim istediğimiz sizin himayeniz. Neden? Çünkü cumhurbaşkanımızın himayesinde gerçekleşirse daha çok ülke gelir daha çok tanıtım olur. İnşallah önümüzdeki yılın sonuna kadar hepsini bitireceğiz. Toplumun tüm kesimlerini buraya getirip Expo’yu tanıtacağız.

KAHRAMANMARAŞ DEĞİŞMEYE BAŞLADI”
Kahramanmaraş değişmeye başladı. Bu değişimin her alanda devam etmesi lazım. Bunu ufuk olarak okuyacağız. Mesela şöyle bir olay var; Kahramanmaraş havaalanındaki uçak saatleri uygun değil. Şimdi Türk Hava Yolları bir dünya şirketi. Ama bundan 10 yıl sonra artık bölgesel havayolları olacak. Amerika’da 3 saati karayoluyla gittikten sonra 4’üncü saate uçakla gidersiniz. Öyleyse biz şimdiden bunun çalışmasını yapıp bir havayolu şirketi kurmamız lazım.

YAPTIĞIMIZ PROJELERİ GÖRMEK DÜNYANIN EN BÜYÜK MUTLULUĞU”
Toplumsal yapıyı iyi analiz etmemiz lazım. O analizde ne tür hizmetler yapacağımızı iyi belirlememiz lazım. O insanlara nasıl ulaşacağız, onu iyi tespit etmemiz lazım. Siyaset zor iş arkadaşlar ama bizim için yaptığımız projeleri görmek dünyanın en büyük mutluluğu. Baktığımız zaman bunu çalışma arkadaşlarımızla biz yaptık diyoruz. Bunu tek başına Hanefi Mahçiçek yapmıyor, çok şükür arkamızda çalışan bir takımımız var. Bunları yapmak kolay değil. Bunların hesabını kitabını yapmak da kolay değil.

“HER ZAMAN ELEŞTİRİYE AÇIĞIZ”

Her zaman eleştiriye açığız yeter ki haysiyet krizi olmasın, incitici olmasın. Biz insanız belediye olarak eksiğimiz, noksanımız olacaktır ama bizi tamamlayın. Eksiğimiz varsa, ‘şurada eksik var’ deyin onu tamamlayalım. Emin olun ondan da hiç gocunmayız. Biz her şeyi biliriz diye bir şey yok.

“BU ULUSLARARASI BİR PROJE ÇOK ÇALIŞTIK”

Bu uluslararası bir proje çok çalıştık, bir ilçe belediyesi bu devasa projeyi nasıl alır? Uluslararası alanda lobi çalışmaları yapmanız lazım. Gittik memleket memleket dolaştık. En az 30 ülkeye gittim. Oradaki yöneticilerle görüştür, böyle bir şeye talep olacağımızı söyleyerek ‘bize yardımcı olun’ dedik. Her şeyi yaptık, ufak tefek hediyeler götürdük. Ama sonuçta 2018’te İtalya’daki oylamada 62 ülkenin oyu bize çıktı. Hem de karşı oy olmadan. Bunlar gayretle olunan şeyler, kendiliğinden 3 günde olunan şeyler değil! Ve Allah’a şükür böyle bir projeyi Kahramanmaraş kazandırdık.

“İNSANLARI TAŞIYACAK BİR UFUK GÖSTEREMEZSENİZ GELECEK OLMAZ”

İnsanları taşıyacak bir ufuk gösteremezseniz gelecek olmaz. Biz bu geleceği inşallah Kahramanmaraş’ta oluşturacağız. Allah ömür verirse 2,5 yılımız var. 2,5 yılın içerisinde bunların hepsi olacak inşallah. Expo’yu önümüzdeki yıl sonunda bitireceğiz, 2023 Nisan’ında da projemizi açacağız. 2023 yılında alabilirsek TRT’nin çocuk şenliği etkinliğini Kahramanmaraş’ta düzenleyelim diyoruz.

“EXPO İLE KAHRAMANMARAŞ YEŞİLLENECEK”
Şu bir gerçek: Expo devletten 1 lira alınmadan yapılmış bir proje. 1 TL yok! Alt yapısını dâhil tümünü Onikişubat Belediyesi yaptı. Ve bu belediyenin devlete sigorta, vergi borcu yok Allah’a şükür. Piyasaya da borcu yok! Her şeyi güzel. Devlete borcu olmayan Türkiye’nin nadir belediyelerinden. Bu belediye 2 sene önce biraz sıkıntı çekti. Ama onları atlattık Allah’a şükür. Çünkü o zaman belediye yoktu. Beldelerden bize 30 trilyon borç gelmişti. Onların hepsini ödedik. İlçenin şu anda her şeyi var, yol eksiği kalmadı. Onikişubat Belediyesi olarak Expo’yu yaparsak Kahramanmaraş yeşil alan konusunda Türkiye ortalamasının üzerine çıkacak.”

Haber: Emre Akkış/Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz