Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ve ekibinin büyük bir özveriyle kente kazandırdığı uluslararası prestij projelerin başında gelen Expo için çalışmalar son hızıyla sürüyor. Alan inşasında önemli aşamalar kaydedilen projenin diğer bağlantıları da bir bir gerçekleştirilirken, katılımcı ülkeler arasında bulunan İtalya ile resmi anlamda protokol anlaşması imzalandı. Bahse konu protokol için Onikişubat Belediyesi’nde imza töreni düzenlendi. Dünya Expo Komiserleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İtalya Bahçesi Koordinatörü Gustavo Fabian Pancaldı’nin katılımıyla gerçekleşen imza protokolünde Başkan Hanefi Mahçiçek ile Pancaldı Expo için ilk imzaları attı.

“EXPO KAHRAMANMARAŞ’I DÜNYA ATMOSFERİNE TAŞIYACAK”
Yapılan protokol anlaşmasıyla ilgili konuşan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, İtalya ile yaptıkları bu anlaşmanın kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Expo çalışmalarımızda İtalyan delegasyondan çok ciddi destekler aldık. 2018’deki oylamada İtalyan delegasyonu bize olumlu oy verdiler. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Yapılan araştırmalarda Türkiye ile İtalya arasında çok ciddi gönül bağı olduğu görülüyor. Gerçekten de Türkiye’de insanlarımızın en çok sevdiği ülkelerin başında İtalya geliyor. Dolayısıyla İtalya halkıyla Türk halkı arasında böyle güzel bir gönül bağıda var. Expo Kahramanmaraş için çok önemli bir proje. Gerçekten Kahramanmaraş’ı dünya atmosferine taşıyacak.

“KARŞILIKLI TİCARİ İLİŞKİLERİN ARTIRILMASI İÇİN GAYRET EDECEĞİZ”
Uluslararası alanda onlarca ülkemizin onlarca ülkenin ülkemize ziyaretine vesile olacak ve çok önemli bir eksiğimiz olan tanıtım, turizm ve ekonomik alandaki işbirliğimizi pozitif anlamda üst noktalara taşıyacak. Dolayısıyla İtalyan delegasyonunu Kahramanmaraş’ta ağırlamaktan bizlerde gurur duyacağız. Expo döneminde İtalyan delegasyonu ile yetkililerini Kahramanmaraş’taki iş adamlarımızı, yatırımcılarımızı buluşturacağız. Karşılıklı ticari ilişkilerin artırılması için gayret edeceğiz. Zaten Expo’ların önemli amaçlarından bir tanesi budur. Bu katılım anlaşması bizler için çok önemli.”

KAHRAMANMARAŞ’TA BU ORGANİZASYONUN BİR PARÇASI OLACAĞIZ”
İtalya Bahçesi Koordinatörü Gustavo Fabian Pancaldı ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Kahramanmaraş’ta olmak benim için çok büyük bir onur. Çünkü biz Kahramanmaraş’ta bu organizasyonun bir parçası olacağız. Kahramanmaraş’a Expo 2023 İtalya’nın Padova şehrinde verildi. Kahramanmaraş’ın sunumunu gördükten sonra Kahramanmaraş’ı desteklemeye karar verdik ve hepimizde olumlu oyumuzu kullandık. Başkan Mahçiçek’te bana, ‘Expo’ya İtalyan bahçesinin katılımını görmek isteriz’ demişti. Dolayısıyla bugün burada bulunmanın sebebi ön katılım anlaşmasını imzalamak. İtalyan bahçesi dünyada neden bu kadar meşhur? İtalyan bahçeleri 15. Yüzyılda Rönesans’ta doğuyor. İtalyan bahçeleri daha sonra Roma döneminde en tepe noktasına ulaştı. Çünkü o dönemde bildiğiniz gibi klasik Roma’da bulunan bütün heykeller, bütün yapılar gerçekten bahçelerle güzelleşiyordu. İtalya’da sadece bahçecilik kültürü değil, endüstrisi de aslında çok önemli. Bu endüstri de Türkiye ile sıkı ilişkiler içerisinde.

“İTALYAN KÜLTÜRÜNÜ KAHRAMANMARAŞ’A YANSITACAĞIZ”
İtalya ile Türkiye arasındaki kültürel bağlar bahçecilikte sınırlı değil, ayrıca Kahramanmaraş şehriyle ilgili olarak çok uzun zamana dayanan bir tekstil endüstrisi konusunda bir alışveriş mevcut. Umarız Kahramanmaraş Expo’su ticari ilişkileri geliştirir. Milano 2015 Expo’su sırasında bunu gördük ama daha sonraki yıllarda bunu tecrübe ettik. Ticari ilişkiler birçok sektörde gelişti. Onikişubat Belediyesi tarafımıza bin metrekarelik bir alan tahsis etti. Dolayısıyla 2022 Kasım ayında çalışmalara başlayacağız ve 2023 Nisan ayı içerisinde tamamlayacağız. İtalyan bahçeleri Expo 2023’ün temasına uyumlu olarak yapılacak. İnşa edeceğimiz bahçede Kahramanmaraş halkına İtalya’yı getirmek istiyorum. Hem müziğimiz hem de mutfak kültürümüzle İtalya’nın havasını yaşatmak istiyoruz.”

İmzaların ardından Başkan Mahçiçek, Pancaldı’ya ahşap oymadan Expo plaketi verirken, Pancaldı ise Başkan Mahçiçek’e ‘Türk Kültüründe İtalyanlar’ adlı kitap ve İtalya temalı şef önlüğü hediye etti.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz