Bugüne kadar yaptığı sayısız çalışma ve hayata geçirdiği vizyon projelerle hem ilçesinin hem de memleketinin kalkınmasında öncü rol oynayan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Kahramanmaraş’ın prestij projesi olan Expo 2023’ü tanıtmak adına AK Parti eski il, ilçe başkanlarıyla kahvaltı programda buluştu. Oldukça güzel bir atmosferde gerçekleşen programda başkanlara Expo 2023 projesi ile ilgili video slayt gösterimi yapıldı. Programda konuşan Başkan Mahçiçek, kentin tanıtım eksiliğini Expo projesi ile gidereceklerini söyledi.

MAHÇİÇEK: KAHRAMANMARAŞ’IMIZI TANITACAK BİR PROJEYE İHTİYACIMIZ VARDI
Başkan Mahçiçek, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Artık yol, kaldırım belediyeciliği bitti. Bundan sonra değiştireceğiz, dönüştüreceğiz. Kahramanmaraş’ın her şeyi var. Sanayisi, edebiyatı, kültürü var. Bu memleket Türkiye’deki iplik üretiminin 3’te 1’ni üretiyor. Dokumanın yüzde 17’sini üretiyor. Enerjinin yüzde 12’sini, çimentonun yüzde 10’nunu, çelik eşyanın yüzde 65’ini üretiyor. Her şey var ama eksik olan tanıtım. Bizim memleketimiz tanınmıyor. Bizim memleketimizin Akdeniz bölgesinde olduğunu dahi bilinmiyor. Hem Türkiye’yi buraya taşıyacak hem de dünyada çok sayıdaki ülkeyi Kahramanmaraş’a getirecek bir proje lazımdı. İşte o proje bu proje. Kahramanmaraş’ı değiştirip, dönüştüreceksek böyle bir proje yapmamız lazım.

“BU ULUSLARARASI BİR PROJE ÇOK ÇALIŞTIK”
Bu uluslararası bir proje çok çalıştık, bir ilçe belediyesi bu devasa projeyi nasıl alır? Uluslararası alanda lobi çalışmaları yapmanız lazım. Gittik memleket memleket dolaştık. En az 30 ülkeye gittim. Oradaki yöneticilerle görüştür, böyle bir şeye talep olacağımızı söyleyerek ‘bize yardımcı olun’ dedik. Her şeyi yaptık, ufak tefek hediyeler götürdük. Ama sonuçta 2018’te İtalya’daki oylamada 62 ülkenin oyu bize çıktı. Hem de karşı oy olmadan. Bunlar gayretle olunan şeyler, kendiliğinden 3 günde olunan şeyler değil! Ve Allah’a şükür böyle bir projeyi Kahramanmaraş kazandırdık.

“EXPO BİR YAŞAM ALANI OLACAK”
Expo bitişinden sonra bu tesisler Kahramanmaraş için bir yaşam alanı olacak. Expo alanını tesislerle donatacağız. Bu projeyi bir yaşam haline getirmek için Avrupa’nın en büyük Lagün havuzunu yaptık. Expo alanı baharda bir bitki cenneti haline gelecek. Expo yılda 2 milyon insanın gelebileceği bir alan olacak. Mesela Uğur Böceği ve Kelebek Müzesi’ne 400 bin misafir gelecek. Nereden biliyoruz? Konya’daki Kelebek Müzesine bir yılda 400 bin kişi gelmiş. Hatay’daki şehir müzesine bir yılda 267 bin kişi gelmiş. Müze yaparsak bize de o kadar gelecek. Bunlar hayal değil. Bir de turizm koridoru oluşturacağız. Şanlıurfa’da Göbeklitepe, Gaziantep’te Zeugma, Kahramanmaraş’ta Germenicia, Nevşehir’de de Kapadokya. Böyle bir koridor oluşturacağız. Expo alanımızdaki çarşıda esnaflarımıza yer vereceğiz. Yerleri kişilere değil, odalara vereceğiz. Orada esnaflarımızın hem ürünlerinin tanıtıldığı hem de satışının yapıldığı dükkânlar olacak.

“BİR TURİZM KORİDORU OLUŞTURACAĞIZ”
Bir turizm koridoru oluşturacağız. Şanlıurfa’da Göbeklitepe, Gaziantep’te Zeugma, Kahramanmaraş’ta Germenicia, Nevşehir’de de Kapadokya. Böyle bir koridor oluşturacağız. Expo alanımızdaki çarşıda esnaflarımıza yer vereceğiz. Yerleri kişilere değil, odalara vereceğiz. Orada esnaflarımızın hem ürünlerinin tanıtıldığı hem de satışının yapıldığı dükkânlar olacak.

“EXPO ALANINDA AÇIK AVM OLACAK”
Expo alanında açık AVM olacak. Artık kapalı AVM’lerin konsepti rağbetli değil. 2 katlı olarak açık AVM yapacağız. Expo’nun bakım giderlerini elde ettiğimiz gelirlerle karşılayacağız. Expo alanının yıllık gideri 7 milyon TL civarında olacak. Gelirimiz ise 15 milyon TL civarında olacak. Dolayısıyla sistem kendi kendini finanse edecek. Yakın memleketlerde böyle bir şey yok. Bu defa Gaziantep’in önüne geçtik. Bu memleketin her şeyi var ama eksiğimiz tanıtım. Bizim memleketimiz tanınmıyor. Bizim memleketimizin Akdeniz bölgesinde olduğunu dahi bilinmiyor. Peki, bu eksiklikleri giderecek ne lazım? Hem Türkiye’yi buraya taşıyacak hem de dünyada çok sayıdaki ülkeyi Kahramanmaraş’a getirecek bir proje lazımdı.”

DEBGİCİ: EXPO ŞEHRİMİZE DEĞER KATACAK BİR PROJE
AK Parti eski İl Başkanı ve Genel Merkez İl Koordinatörü Ömer Oruç Bilal Debgici ise şunları söyledi: “Değerli başkanımızın uzun bir süre önce başlattığı Expo 2023 Onikişubat projesini AK Parti’nin kuruluşundan bu yana emek vermiş değerli büyüklerimizle beraber gezdik. Başkanımız projeyi anlattı. Kahramanmaraş’ın tanıtımına ne kadar katkısı olacağını hep beraber müşahede ettik. İnşallah 2023’te proje tamamlandığında yerli, yabancı birçok turistin şehrimizi ziyaret edeceğini ve tüm dünyaya bunu aktaracağını burada görmüş olduk. Başkanımız başta olmak üzere emek veren herkese teşekkür ediyorum.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz