Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Recep Akdağ oy kullanmak isteyen hastaların ulaşım hizmetlerinin karşılanması için ihbar hattı oluşturulduğunu açıklamıştı. 16 Nisan'da gerçekleştirilecek referandumda herkesin oy kullanabilmesi için Sağlık Bakanlığı, evde sağlık hizmeti alan hastaları nakil araçlarıyla oy kullanmaya götürecek. Oy kullanan vatandaşlar sonrasında alındıkları mahallelere bırakılacak. Hizmetten faydalanmak isteyenlerin çağrı merkezini arayarak başvuru yapması isteniyor. Bunun üzerine Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışma başlattı. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Yener, “Bizde kayıtlı olan 4 bin civarında hastalarımız var. Bu hastalarımızdan oy kullanmak isteyenlere oylarını kullanabilmeleri için evlerinden alacağız. Oy kullanacakları yerlere götürüp oy kullandıktan sonra tekrar evlerine götüreceğiz. Bu konuyla ilgili çalışmalarımızı başlattık. Vatandaşlarımızı bu konuda bilgilendirmek için ve randevu alabilmeleri için “444 38 33” numaralı hattı aramalıdır. Bu numara ile hizmeti almak isteyen evde sağlık hastalarımız ve oy kullanmaya gitmesi zor olan kendi imkânları ile gidemeyen vatandaşlarımızı, vatandaşlık hakkından faydalanmaları için yardımcı olacağız. Bakan beyin talimatı doğrultusunda kurumumuzda talimatı doğrultusunda gerçekleştireceğiz” dedi.


 

HER SEÇİMDE BU İMKANI SUNMAYA ÇALIŞIYORUZ”

İrtibat numaralarından talepleri topladıklarını ifade eden Yener, “İrtibat numaramız ile talepleri toplamaya başladık, bunlar doğrultusunda örneğin, 100 tane oldu. Biz 200 tane olacak şekilde hazırlık yapacağız. Talepler doğrultusunda biz hazırlığımızı yapıyoruz. Geçen yıl bizim taşıdığımız hasta sayısı 400 civarındaydı. Bu yıl belki biraz daha artar. Gerekli hazırlığımız bunla ilgili var. Evde sağlık araçlarımız ve evde sağlık ekiplerimiz var bunlar genelde yetiyor ama biz fazladan takviyede bulunuyoruz. Biz her seçim döneminde evde sağlık hizmeti alan vatandaşlarımıza bu hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Güzel bir uygulama herkesin oy kullanma hakkı var bu hakkı da kullandırmak için bize düşen neyse biz de elimizden geleni yapmak zorundayız, yapıyoruz” diye konuştu.


 

OY KULLANMAK VATANDAŞLIK HAKKIDIR”

Oy kullanmanın bir vatandaşlık hakkı olduğuna vurgu yapan Yener, şunları kaydetti: “Vatandaşlardan olumlu tepkiler aldık. Genel anlamda böyle bir hizmet görülmüyordu. Devletin bu manada sahip çıkması çok güzeldir. Çünkü her zaman tedavi değil, hastaların başka ihtiyaçları da var, bir vatandaş için oy kullanmak da bir vatandaşlık hakkıdır. Bunu sağlamak hem onlar hem bizim açımızdan güzel bir duygu. Büyükşehir Belediye başkanı ile görüştük onlardan şu an itibari ile 15 tane bu sayı artabilir de billboard aldık. Bunun yanında kamu spotu hazırlattık, onu yayınlayacağız. Afişlerimiz billboardlarımız asılacak. Bu tür etkinliklerde bizim elimiz kolumuz basın, basın yolu ile duyuruyoruz. İşi şansa bırakmamak için kayıtlı 4 bin civarında hasta var bu hasları şu anda arkadaşlar tek tek arıyor ve bu hizmeti almak isteyen varsa, zaten iletişim numaraları var, okul ve sandık numarasını da öğreniyorlar. Doküman haline döküp bize bildirecekler her akşam raporu alacağız. Biz duyurularımız yapıyoruz ama bu duyurunun sebebi kayıtlı olmayan hastalarımız var belki gözden kaçan, onlarda bize kaydı olsun, bu işi daha düzgün eksiksiz yapalım. Yoksa zaten bizde kayıtları mevcut hepsinin. Ekip sayısı değişken sayıya göre hedef belirleyeceğiz. Şu anki rakamlara göre zaten, evde sağlık ekiplerimiz var, bu hizmeti zaten sunuyoruz. Ama sayı artarsa diye sayıyı çoğaltıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda yaptığımız bu çalışmalarda bu talep de bulunup da almayan olmadı. Bunda belki bir patlama yaşanır diye ama şu da var tabii ki ihtiyacı olan, özel donanımlı araçlarla, sağlık ekipleriyle oy kullanması gereken vatandaşların tabii ki bu hizmetten faydalanması gerekiyor. Yoksa kendi imkanları ile oy kullanacak vatandaşlarımıza bu hizmeti vermeyeceğiz. Niye öbürlerinin hakkı zayi olur. O zaman binlerce talep olur onu karşılamak mümkün değil kimse karşılayamaz. Ama ihtiyacı olanların yüzde yüzünü karşılarız, o imkanımız var.”

Haber:Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz