Yaklaşık bir yıl önce bir araya gelerek iş yeri açmak için harekete geçen Kahramanmaraşlı 46 yaşındaki Ülviye Kenger ve 50 yaşındaki Neriman Tekerek, farklı bir konsepte sahip olan lokantalarını kent halkının hizmetine sundu. Doğal ev yemeklerinin olduğu lokantalara ilginin artmasıyla birlikte, vatandaşlara ‘anne eli değmiş gibi’ yemekler yedirmek isteyen ikili, yöresel ağırlıklı yiyecekleri kent halkıyla buluşturuyor. Müşteri memnuniyetini ön planda tutarak, müşterilerine ev sıcaklığında lokanta hizmeti sunduklarını dile getiren Ülviye Kenger, yemek yapmanın zor bir iş olduğunu fakat, yemek yaparken büyük zevk aldığını söyledi. Neriman Tekerek ise kadınlara seslenerek hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmamaları uyarısında bulunurken, severek yapılan her işin güzel olacağını belirtti. Bayanların çok güçlü varlıklar olduğuna dikkat çeken Tekerek, cesaretli ve girişimci olmanın önemini anlattı.

MÜŞTERİLERİN MEMNUNİYETİ BENİ ÇOK MUTLU EDİYOR”

Evde boş boş oturmak bana yakışmazdı diyen Ülviye Kenger, Açılan iş yerinde 10 aydır ev yemekleri yaparak Kahramanmaraş halkının beğenisine sunuyorum. Bu işi severek yapıyorum. Ev yemekleri yapmayı ve müşterilerin memnuniyeti beni çok mutlu ediyor. Burada kuru fasulye, Pilav, salata, içli köfte, mantı gibi yemekler yapıyoruz. Ev yemekleri yapmak gerçekten çok zor bir iş. Kolay gibi görünse de kolay değil. Kendi kafana göre yapamıyorsun. Buraya gelen müşterilerinin önüne güzel olmayan bir şeyi yapıp koyamazsın. Hem müşterini kaybedersin hem de size duyulan güven kaybolur” şeklinde konuştu.

YAPILAN İŞİN HAKKINI VERMEK GEREK”

Kenger, “Yemek yapmak çok zahmetli bir iş ve baya bir zaman istiyor. En büyük avantajımız çarşının içinde olması ve sabit müşterilerimizin olması. Buraya dışarıdan baktıklarında hem dekorun hem de temiz ve hijyenik olması müşterilerin buraya gelmesinde olumlu bir faktör oluyor. Müşterilerimizin buraya girdiklerinde tertemiz o yüzden burayı tercih ettik demesi insanı çok mutlu ediyor. Buranın temizliğe çok dikkat ediyoruz. Aslında olması gerekende bu. Yapılan işin hakkını vermek gerek. Yoksa bu işi yapmasınlar. İnsanların güvenini sarsmasınlar” dedi.

ANNEMİZİN YEMEĞİNİ ARATMIYOR”

Müşterilere alıştıkları annelerin yemek tadında yemek sunduklarını ifade eden Kenger, “ Fiyatımız uygun vatandaş alışılmış lokanta yemeği yerine bizim yemeğimizi tercih ediyor. Lokantaya gelen müşterilerde “Burayı bilmiyorduk, bir arkadaş tavsiyesi ile geldik” diyorlar. Yöresel yemeğimiz yapılıyor. Damak tadımıza hitap ediyor. Lokantada bulamadığımız yemekler burada var. Hem ucuz hem de kaliteli, annemizin yemeğini aratmıyor” ifadesini kullandı.

BİZ DOĞALIZ VE DOĞALI YAKALAMAK İÇİN UĞRAŞIYORUZ”

Kenger, “Biz doğalız ve bu nedenle gelen müşterilerimizde doğal yemekleri yiyor. Özel günler için sipariş alıyoruz ve paket servisi de yapıyoruz. Ev yemeklerine ilgi her geçen gün artıyor. Bu nedenle bulunduğumuz ortamı çok iyi değerlendiriyoruz ve elimizden gelenin en iyisini yapmak için çaba gösteriyoruz” dedi.

ÇALIŞAN BAYANIN GÜVENİ HER ZAMAN YERİNDEDİR”

Çalışan bayanın her zaman kendine özgüveni olur diyen Kenger, “Çalışan bayan hiç kimseye muhtaç olmayacağını bilir. Her şeyi yapabileceğini ve daha ilerisini düşünür. Bu konuda kendime çok güveniyorum. Tabiki çalışan bir bayan olarak bu işin artıları ve eksileri var. Ama ben işimle ve çocuklarımla olan dengeyi kurmaya çalışıyorum. Çalışan bayanlarda işiyle ve çocuklarıyla olan bağlantıyı iyi dengelerlerse herhangi bir sorunla karşılaşmaz” şeklinde konuştu.

İNSANIN KENDİ PARASINI KAZANMASI GİBİ BİR ŞEY YOK”

Kenger, “Benim hem hayalimdi ev yemekleri yapmak. Bu hayalime ise kavuştum ve çok mutluyum. Severek yapıyorum. İnsan mutluluğunun peşine düşmeli. Ve hiçbir zaman bu mutluluktan vazgeçmemeli. Mücadelesinde kararlı olmalı. Sonuna kadar ilerletmeli” dedi.

UMUTSUZLUĞA HİÇBİR ZAMAN DÜŞMEYİN”

Neriman Tekerek ise, “Daha önceleri iş yeri olmadığı için evde yapıyordum yemekleri. Sipariş üzerine çalışıyordum. Daha sonra buranın açılmasıyla ev yemeklerini burada yapmaya başladım. Ve şimdi burada devam ediyorum. İnsan kesinlikle sevdiği işi yapsın. Ve sevdiği iş için mutlaka mücadele etsin. Umutsuzluğa hiçbir zaman düşmesinler. Ve kazanan mutlaka hayallerinin peşinden koşanlar oluyor” ifadesini kullandı.

GÖNLÜNÜZÜ ORTAYA KOYARAK YAPIYORSUNUZ”

Tekerek, “Bazı işlerde hayalleriniz var, bazı işlerde dertleriniz var ve bu işleri yaparken gönlünüzü de ortaya koyarak yapıyorsunuz. İnsanlar bu işe sadece yemek olarak bakabilir. Ama bizler için çok fazla duygular oluyor. İnsanların bunu yaşaması lazım, istemesi lazım. Şuan ise çok memnunuz ve müşterilerimizin memnuniyetini bizler için çok önemli” şeklinde konuştu.

BAYANLAR ÇOK GÜÇLÜ VARLIKLAR”

İnsan isterse her şey yapabilir diyen Tekerek, “Özellikle bayanlar çok güçlü varlıklar. İsterlerse yapamayacakları hiçbir şey yok. Ben hiçbir zaman tereddüt etmedim. Biraz sadece cesaretinizi toplayıp atılmak gerekiyor. Hepsi bu kadar aslında. Ben evde de oturdum. İnsanın akşama kadar evde oturup eşinin parasını, babasının parasını beklemek çok hoş bir durum değil. İnsan tamamen psikolojisini bozuyor ve insanı tamamen insanı eve bağımlı hale getiriyor. İnsan her anlamda sosyal, kültürel olarak bir şeyler yapmalı” ifadesini kullandı.

KADINLAR KESİNLİKLE TUTTUĞUNU KOPARIR”

Tekerek, “Bir kadın kendi ayakları üzerinde durduğu zaman ülke olarak gelişiriz, büyürüz, bir yerlere daha hızlı gelebiliriz. Bayanların hırsı bir iş yapabilme duygusu bir erkeğe oranla daha üst seviyede bence kadınlar kesinlikle tuttuğunu koparır. Etrafımızda çok başarılı kadınlar var. Örnek alınması gereken ve topluma faydalı olan birçok bayanın hayat hikâyeleri insanı çok mutlu ediyor. Güç olsun, cesaret olsun, hırs olsun hepsi bayanlarda bulunuyor. Kendi işiniz olduktan sonra bir işin üstesinden geliyorsunuz” dedi.

İSTEKLİ OLUNMALIDIR”

Gerçekten bu işi yapmak isteyenlerin cesaret etmesi gerektiğini söyleyen Tekerek, “ Cesaretin olursa her işi yapabiliyorsun. Bu işler içten gelen işler. Öncelikle bu işi yapmak isteyen kişi istekli olmalıdır. Ben bu işi başarırım demeleri lazım. Şuan devlet işini kurmak isteyenlere birçok imkân sunuyor. Çok mal ile değil ama insanlar küçükten başlayıp büyüyebilir. Evlerde ev yemeği yapıp para kazanan birçok kişi var. Bu işler bayanlara iş imkânı oluyor. Bu işte çalışıp ev ekonomine, çocuğunu okutmaya yardımcı olan birçok bayan var” şeklinde konuştu.

İNSANLARA FAYDALI OLMAK İÇİN KOŞTURULMALI”

Tekerek, “İnsan hayalini kurduğum işin içinde olması kadar güzel bir şey yokmuş. Bayanların kesinlikle kendi işini hatta sevdiği işi yapması bambaşka bir şey. Özgür olmak çok güzel şey. Hele ki kendi işini yapmak, Kendi işlerinde koşturmak ve insanlara faydalı olduğunu düşündükçe mutlu oluyor insan. Büyük iş yerleri açamasalar da sırf topluma yararlı olmak adına küçük miktarlarla kendi iş yerlerini açıp daha sonraları kazandıkça istedikleri gibi iş yerlerine sahip olabilirler. İleride çok farklı yerlere gelebilirler. Kimseye aldırış etmesinler. Sen yapamazsın, edemezsin gibi laflara boyun eğmesinler. Ne olursa olsun çıktıkları yolda mücadele etsinler. Eğer insanların dediklerine takılırlarsa mutlu olmazlar. Mutsuzluk peşlerinde gezer ve hayattan bir şey anlamazlar. Bu yüzden yolundan ve hayallerinden sapmadan ilerlemeli insan” ifadesini kullandı.

ONLARIN MUTLULUĞU BİZLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Zaman çok kısa olduğunu söyleyen Tekerek, “Ne olursa olsun insan mutluluğu fazlasıyla hak ediyor. Buraya gelen müşterilerimizin bir kısmı dışarda çalışan bir kısmı öğrenci bir kısmı da gurbetten gelenler oluyor ve birçoğu anne yemeklerine hasret olduğunu ifade ediyorlar. Buraya gelen b müşterilerimize bir nebzede olsa anne yemeklerinden ikram ederek hasretlerini gidermeye çalışıyoruz. Giderken ‘Ellerinize sağlık’ demeleri kadar mutluluk verici bir şey yok. Onun mutluluğunu tarif edemem. Onların mutluluğu çok önemli bizler için” dedi.

Haber: Fazilet Çomruk

Editör: Mahmut Beyaz