Artan kira bedelleri ve inşaat maliyetlerindeki artışa bağlı olarak yükselişe geçen konut fiyatları vatandaşların ev sahibi olmalarını her geçen gün zorlaştırıyor. Sektörel olarak yaşanan sıkıntıların çözümü ve vatandaşların ev sahibi olmalarına kolaylık sağlayacak ilk adım ise TBMM'ye sunulan yeni tapu harcı muafiyeti düzenlemesi ile geliyor. Hazırlanan yeni tapu harcı muafiyeti ile ilgili konuşan Gayrimenkul Danışmanı Ali Osman Aslantürk, yeni düzenlemenin vatandaşlar için önemli bir avantaj olabileceğini söyledi.

“EV SAHİBİ OLMAK ZORLAŞTI”
Aslantürk, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Konut satışlarında yaşanan düşüş sebebiyle yaşanan sıkıntıların önüne geçmek için yeni tedbirler ve teşvikler özel bir taslakla gündeme getiriliyor. 492 sayılı Harçlar Kanununda Değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi kapsamında ikamet etmek için vatandaşın aldığı evlerde; ebeveyn başına 300.000.-TL çocuk başına 150.000.-TL’lik kısımlarına tapu harcından muafiyet planlanmaktadır. İnşaat maliyetlerindeki artan girdi fiyatları, artan kira bedelleri, konutta fiyatların yükselmesi ev sahibi olmayı ister istemez zorlaştırmaktadır.

“DAİRE SATIŞALRINI DOĞRUDAN ETKİLEYEBİLİR”
İnsanlar bu şartlarda nasıl ev sahibi olurum diye kara kara düşünür hale gelmiştir. Buna devletimiz çözüm üreterek bir nebzede olsa fayda sağlamaya devam etmektedir. Bu vb. sebeplerden dolayı alımları kolaylaştırmak için TBMM’ne sunulmak üzere tapu harcı muafiyeti gelmek üzeredir. Hazırlanan yeni tapu harcı muafiyeti daire satışlarını doğrudan etkileyecek olup alıcılara önemli bir avantaj sağlamış olacaktır.

“BİR KONUYA DİKKAT ÇEKMEK GEREK…”
Konut faizlerinin halen yüksek olması, fiyatların ona paralel yüksek olması daire vb satışları negatif yönde etkilemektedir. Tapu Harcı muafiyeti en az konut kredisi kadar önem arz etmektedir. Yalnız şu hususa da dikkatinizi çekmek isterim; Buradaki önemli bir konuda bu düzenlemeden faydalanan kişi beş yıldan önce satması veya kiraya vermesi durumunda zamanında alınmayan harç tutarı gecikme faizi ile beraber geri tahsil edilecektir. Bu hususa özellikle dikkat edilmesi gerekir. Harçlar kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi kapsamında onaylanırsa, piyasa canlanır umudu taşımaktayım. Bu muafiyetler fiyatların aşağı çekilmesi veya düzene oturtulması kısmını da tetikler diye umuyorum.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz