Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Yunus Ceren, et fiyatları, üretici ve aracılarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Etin pahalanmasındaki en büyük sebebin aracılar olduğunu dile getiren Ceren, “Etteki en büyük sorun üreticimizden alınan et çok ucuz. Et ve süt kurumunu örnek alırsak karkas tosun kesim 42 TL, sakatat düştüğümüzde 39 TL. Damızlık vasfı olmayan ineklerde kesim fiyatı 35 TL, sakat fiyatı düştüğümüzde 32 TL. Ortalama karkas et dişi ve erkek olmak üzere 35.5 TL. Bizim üreticimizden alınan fiyat budur ama market reyonlarında Türkiye genelinde ortalama kıyma 70 TL, löp et 90 TL bu fiyat fahiş fiyattır. Bu fiyatlarda bizim üreticimiz zarar etmektedir. Kazananlar aracılardır” şeklinde konuştu.

“HALKIMIZIN SOFRASINA GÖZ DİKENLER BİR AN ÖNCE CEZALANDIRILMALI”
Ceren, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Bir konuya daha değinmek istiyorum Et ve Süt Kurumu neden eti direkt üreticiden almak yerine aracıdan alıyor? Et ve Süt Kurumu hiçbir zaman üreticimizin yanında olmadı. Yem fiyatları ister istemez mazot gübre fiyatlarını baz alarak artış gösterdi ve ucuzlaması zor görünüyor. Şu an yeme göre karkas et bedavadır. Biz üreticilerimizin adına karkas ile satış fiyatı arasındaki fahiş fiyatın bir an önce denetlenmesini istiyoruz. Serbest piyasa adı altında bu halkımızın sofrasına göz dikenlerin bir an önce cezalandırılması gerekiyor.

“ETTEKİ KDV, STOĞAK VE MERA FONUNUN KALDIRILMASINI İSTİYORUZ”
Devletimizden, sayın cumhurbaşkanımızdan üreticilerimiz adına halkımızın eti ucuz yemesi için en büyük engel ette KDV, stopaj ve mera fonudur. Mera fonu adı altında alınan vergilerin alınmamasını önemle rica ediyoruz. Et insan sağlığı için olmazsa olmazdır tüm halkımızın sofrasına girmesini biz üreticiler olarak çok istiyoruz. Sayın başkanım baklavada KDV yüzde birken neden ette tüm vergiler girince yüzde 11 kere kadar çıkıyor? Et mi lüks yiyecektir yoksa baklava mı? Şuan da et sektöründe yüzde 40 üreticimiz besi sektöründen çıkmaktadır yarın çok geç olabilir.

“HAYVAN SAYISINDA HİÇ BİR SIKINTIMIZ YOK”
Bizim Türkiye olaraktan hayvanda hiç bir sıkıntımız yoktur. Karkas et ve canlı hayvan ithaline karşıyız. Bu kadim coğrafyada bizim atalarımız hiç bir zaman için et ihtiyacını başka bir ülkeden karşılamamıştır. İthal adı altında rantçılara fırsat vermeyelim. Türkiye’nin eti de statüde her şeyiyle biz Aziz Türk milletine yeterdir. Kimselere fırsat vermeyelim. Biz Avrupa kapılarında et ve canlı hayvan dilenecek kadar küçük bir devlet değiliz. Biz bir cihan devletiyiz. Sayın cumhurbaşkanıma ve başkanıma rica ederim. Sayın başkanımızın ve bakanımızın Kahramanmaraş’ımıza gelmesi bizim için büyük bir onurdur.

“ART NİYETLİ MEZBAHANELER ETİN YÜZDE 10’NU GASP EDİYOR”
İkinci bir konu en büyük kaybımız bazı art niyetli mezbahanelerde kesilen yağsız kesim adı altında etin yüzde 10’una yakın gasp ediliyor. Bir an önce devletimizin bu haksızlığa son vermesini istiyoruz. Karkasın tanımının çıkarılması bunları da mezbahanelerde çalışan tarım bakanlığımızın çalışanları tarafından kontrolünün sağlanması gerekmektedir. Sayın Başkanım ve bakanım siz bizim arkamızda olduğunuz sürece etimizde var sütümüz de. Hiç bir zaman dışarı bağımlı ve muhtaç değiliz. Size bu durumu arz ediyor ve üreticilerimize desteğinizi rica ediyorum. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin. Devletimiz ilelebet var olsun.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz