Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal yapısının omurgası konumunda bulunan esnafların daha güçlü gelişmesi noktasında yeni stratejik hedefler belirlediklerini söyledi. Esnaf ve Sanatkarlar Stratejisi ve Eylem Planı’nı hazırladıklarını belirten Bakan Pekcan, 2020-2024 dönemini kapsayan planla ilgili, “Esnafımızın finansmana ve uluslararası pazarlara erişiminin kolaylaştırılacak mevzuat değişikliğini bitirmek üzereyiz” dedi.

Eylem planı çerçevesinde iş ve yatırım ortamına ilişkin mevzuat iyileştirmelerinin, mesleki eğitim sisteminin geliştirilmesinin amaçlandığını anlatan Pekcan,“Finansmana ve uluslararası pazarlara erişimin kolaylaşarak esnafımızın ihracat potansiyelinin ve rekabet gücünün artırılmasını hedefliyoruz. Bu konuda mevzuat değişikliği çalışmalarımızı bitirmek üzereyiz. Esnafın dijital dönüşüm sağlanmasını da istiyoruz" diye konuştu.

E-İHRACAT VE MARKALAŞMA EĞİTİMİ

Eylem planı hazırlanırken esnaf sanatkarları, girişimcileri ve ticaret erbabını ilgilendiren diğer eylem planlarının da tespit edilerek esnaf ve sanatkarlar açısından değerlendirildiğinin altını çizen Pekcan, akademisyenler ile meslek kuruluşlarının da görüşü alındıktan sonra belgeye son şeklinin verildiğini belirtti. Esnaf ve sanatkarı ihracatçı yapmak amacıyla eğitimler verdiklerini anlatan Pekcan, bu kapsamda yurt genelinde gerçekleştirilen e-İhracat eğitimlerinin yanı sıra pazara giriş ve markalaşma eğitimlerinin de aralık ayında başlayacağını dile getirdi. Bakan Pekcan eylem planı kapsamında kadın esnafın daha iyi şartlarda çalışmasının önünü açacaklarını söyledi.

PERBİS İLE İŞLER KOLAYLAŞACAK

Ticaret Bakanlığı bünyesinde Perakende Bilgi Sistemi’nin (PERBİS) kurulacağını aktaran Pekcan, bu sistemle perakende işletmelerin açılış ve faaliyeti kapsamında gerekli başvuru ve işlemlerin yapılması, ilgili kurum ve kuruluşlara iletilmesi, değerlendirilmesi, sonuçlandırılması ve bu işletmelere yönelik veri tabanının oluşturulacağını, bilgi paylaşımının sağlanacağını kaydetti. Pekcan, “PERBİS ile esnaf işletmesi kurmak kolaylaştırılacak, girişimciliğin önü açılacak” değerlendirmesinde bulundu. Çıraklık eğitimi kapsamı dışındaki mesleklerde eğitime standart gelmesinin önemine dikkati çeken Pekcan, esnaf ve sanatkarlık mesleği olarak görülen tüm mesleklerde eğitime standart getirilmesini hedeflediklerini sözlerine ekledi.

KAHRAMANMARAŞLI ESNAFLAR NE DEDİ?

Bakan Pekcan’ın açıkladığı Esnaf ve Sanatkarlar Stratejisi ve Eylem Planı’nı Manşet Gazetesi olarak Kahramanmaraşlı esnaflara sorduk. Esnafların finansmana ve uluslararası pazarlara erişimini kolaylaştırmak amacıyla Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı Esnaf ve Sanatkarlar Stratejisi ve Eylem Planı, Kahramanmaraşlı esnafların beğenisini kazandı. Özellikle yöresel ürünlerin uluslararası arenaya çıkması noktasında Kahramanmaraşlı esnaflar destek istedi. İşte Kahramanmaraşlı esnafların görüşleri;

“KAHRAMANMARAŞ’IN İSMİNİ HER YERDE DUYURMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Maraş Yöresel’den Muzaffer İşbilir

“Kahramanmaraş’ımız her geçen gün büyümeye devam etmektedir. Maraş Yöresel olarak Kahramanmaraş’ımızın doğal ve  organik ürünlerini tanıtmak bizim asli görevimizdir. Çünkü Kahramanmaraş’ın çok doğal ürünleri vardır. Kahramanmaraş suyuyla, iklimiyle, arazisiyle bulunmaz bir şehrimiz fakat maalesef reklam noktasında sıkıntılarımız var. Allah nasip ederse onu çözmek için de emin adımlarla ilerliyoruz. Kahramanmaraş’ın ismini her yerde duyurmaya çalışıyoruz. Doğal ve yöresel ürünler, bizim kendi işimiz. Baba ve ata mesleğimiz bizim. 40 yıldan beri biz bu ürünleri satıyoruz. Çünkü Kahramanmaraş’ın cevizi olsun, tarhanası olsun, biberi olsun, pekmezli ürünleri olsun şehrimizin olmazsa olmaz ihtiyaçlarından birisidir. Tüm Türkiye’ye ürünlerimizi göndermekteyiz, emin adımlarla da ilerliyoruz. Ürünlerimiz temiz, birinci sınıf, kaliteli. Kahramanmaraş’ın her türlü ürünü, biberinden tutun salçasına kadar hepsini kendi bünyemizde taşıyoruz ve tanıtımını yapıyoruz. Buna bağlı olarak da müşteri protföyümüz artıyor. Gelen yabancı misafirlerimizi ağırlıyoruz, turlarımızla ilgileniyoruz. Kahramanmaraş’ın bütün ürünlerini teşhir etmeye çalışıyoruz.

“ESNAFLARIMIZI TEKNOLOJİ KONUSUNDA TEŞVİK ETMEK GEREKİYOR”

Teknoloji noktasında her geçen gün yenilikler oluyor, biz de ürünlerimizin hem tanıtımını yapmak hem de satışları artırmak amacıyla internetteki dönüşüme ayak uydurmak noktasında çalışmalar yapıyoruz. Bizim kendimize ait internet sayfamız var, oradan müşterilerimiz bize siparişler verebiliyor. Esnafın gelişmesi için böyle bir çalışma yaptıkları için Ticaret Bakanımıza da ayriyeten teşekkür ediyorum. Esnaflarımızı bu noktada teşvik etmek lazım, yardımcı olmak lazım. Kahramanmaraş’ımız layık olduğu yere getirmek için hep birlikte kendimizi geliştirmemiz lazım. Bizim bir cevizimiz var, her sene festivali olması gereken bir ürün. Her geçen gün de ceviz tüketimi artmaktadır. Şuana kadar yurt dışında ihracata açılmadık ama yoğun bir talep var. Müşterilerimiz genellikle bize gelip alıyorlar. En kısa zamanda ihracat noktasında da bağlantılarımızı yapacağız. Tüm Türkiye’ye hitap ediyoruz ama ilerleyen günlerde yurt dışına da açılmayı düşünüyoruz.”

“YURT DIŞINDA PAZAR ÇOK GENİŞ, MUTLUYUZ”

Kalaycıoğlu Bakırcılık’dan Mustafa Tepebaş;

“Finansmana ulaşmak ve yurt dışına satışlarımızı yapmak noktasında şuanda bizler internet üzerinden satış yapıyoruz. Yurt dışı bağlantılarımız var. Hong Kong, Singapur, Almanya, Fransa, Amerika gibi ülkelere ürünlerimizi ihraç edebiliyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Bakanımız Ruhsar Pekcan’a bize destek verdiği için çok teşekkür ederiz, çok mutluyuz. Burada pazar bulamıyorduk, yurt dışında pazar çok geniş. Yurt dışında ürünlerimiz satılıyor en azından toplu para geliyor, temel ihtiyaçlarımızı bu şekilde karşılıyoruz. Bizim için bulunmaz bir nimettir bu. Esnafların gelişmesi adına hazırlanan 5 yıllık eylem planından çok memnun olduk, mutluluk duyuyoruz. Devletimizin bizim gibi esnafları desteklemesi önemli. İnternet üzerinden satışlarımız var, kapıda ödeme imkanımız da var. Müşterilerimize bütün kolaylıkları gösteriyoruz. Yeter ki müşterilerimiz memnun olsun, tekrar dönüşümü olsun. Markalaşmayı çok önemsiyoruz, bununla ilgili çalışmalarımız da var. Bakırcılık noktasında Kahramanmaraş’ın adını her yerde başarıyla duyurmaya elimizden geldiğince çalışıyoruz. Özellikle yurt dışında bizim bakırlarımıza ilgi süper. Bugün de yine bağlantımız vardı, şuan da yüksek miktarda satış yapacağız bağlantılarımız kuruldu.”

“İNTERNET SİTEMİZ ARACILIĞIYLA YURT DIŞINA DA HİZMET VERİYORUZ”

Hakkak Ahşap Oymacılık’dan Mustafa Toprakkale;

“Ulusal ve uluslararası pazarlara açılma noktasında bağlantılar kuruyoruz. Özellikle kendi internet sitemizde ya da yabancı sitelerde e-mağaza şeklinde mağazalar açmaya çalışıyoruz. İnternet sitemizi reklamlarla tanıtıyoruz. Ahşap ürünler özellikle de sandık yöresel bir ürün olduğu için talep görüyor. Avrupa ve Amerika’da bu el işi ürünler yaygın olmadığı için bizim ürünlerimize talep gösteriyorlar. Bakanımız esnafların gelişimine yönelik eylem planı açıkladı, bunu önemsiyoruz İnşallah başarılı olur. Sandıkla ilgili Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tescilini almıştı, patent bize ait. Onun haricinde de bireysel olarak bizim marka patentimiz var. Kendi imkanlarımızla markalaşma noktasında çalışmalar yapıyoruz. Esnaflar olarak geniş bir pazara açılmamız noktasında destekler verilmesi gerekiyor. Dijital dönüşüme ayrı bir önem veriyoruz. Bunun için de sitemiz güncel tutuyoruz ve herkesin ulaşmasını sağlıyoruz.”

(Haber: Tuğçe Kayar-Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz