Yeni Tip Koronavirüs (Covid-19) salgını insanlığa can kayıpları verdirdiği gibi ekonomik olarak ta kayıplar verdirmeye devam ediyor. Özellikle ilk vakanın görüldüğü 11 Mart tarihinden itibaren giderek yayılan salgına karşı büyük bir mücadele veren Türkiye, yaklaşık 3-4 aylık sıkıntılı süreçle beraber gelen yasaklarla deyim yerindeyse ekonomik bir savaşın içine girdi. Yasaklar ile tedbirlerin uygulanmaya başlamasıyla birçok özel sektör kuruluşları ve esnaflar işyerlerini geçici süreyle durdurarak hem ticari faaliyetlerine hem de üretimlerine ara vermek zorunda kaldı.

“ESNAFIMIZ PANDEMİYE BORÇLU YAKALANDI”
Yaşanan pandemi sürecinin esnaflara olan etkileri hakkında konuşan KMESOB Başkanı Ahmet Kuybu, “Bu dünya geneli olan bir kriz ve bu krizden etkilenmemek mümkün değil. Biz pandemi döneminde bazı sektörlerde artış bekliyorduk. Yani insanlar evine kapandı daha çok yer ve içer diye bekliyorduk. Ama ekmek satışlarında dahi düşüş oldu. İnsanlar virüs korkusuyla ekmeği evinde yapmaya başladı. Tıraşı yine evinde olmaya başladı. Tabii esnafımız da bu durumun farkında. Bizim en büyük şanssızlığımız pandemiye birçok esnafımızın borçlu yakalanması oldu. Esnafımız borçlu olmasaydı pandeminin olumsuz etkileri kolaylıkla atabilirdi. Ama esnafın borcu olunca zorlandı. Düşünün kapalı bir iş yeri. Kirası oluyor, çeşitli sabit giderleri oluyor ama bunun yanında iş yok. Dolayısıyla bu açıdan esnaflarımız zorlandı” dedi.

“BAKANLIKTAN İYİ BİR HABER BEKLİYORUZ”
Kuybu, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Biz bu konuyu ilgili bakanlıklarımıza da ilettik. Özellikle kapalı işyerlerinin, çalışmayan servis araçlarının gerek bağ-kurlarını gerek trafik sigortalarını, belediyenin almış olduğu işgaliye bedelini pandemi sürecinde devletin fedakârlık yapmasını istedik. Konuyla ilgili de bakanlıktan olumlu yazılar geldi. İnşallah iyi bir haber bekliyoruz.

“BU SÜREÇTE DEVLETİN PARASIZ YAPABİLECEĞİ BİRÇOK İŞ VARDI”
Esnafın tek kurtuluşu iş yapıp para kazanmasıdır. Esnafın para kazanmasını sağlamadıkça verilen kredide geçersizdir. Bu süreçte devletin parasız yapabileceği birçok iş vardı. Mesela kamu kurumlarının kantinin, lokalinin, lokantalarının kapatılıp memurlar çarşıda esnaftan yemek yiyebilirdi. Alışverişi çarşıda yapması sağlanabilirdi. Düşünün resmi kurumda bir yemekhane var. Bu yemek ücretsiz çıkmıyor, yiyen kişi ücretiyle yemeğini alıyor. Buna benzer parasız alınabilecek tedbirlerde vardı. Bunları biz her zaman dile getiriyoruz.

“ESNAFIMIZ HER ZAMAN İYİ BİR SINAV VERİYOR”
Esnafımız her zaman iyi bir sınav veriyor. Sadece bu krizde değil. Her zaman. Çünkü ülkemiz geçmiş yıllarda çok önemli badireler atlattı. Esnaf her zaman devletinin, bayrağının yanında duran bir kesimdir. Ahilik kültürü de bunu gerektirir.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz