Yılbaşı öncesi satışların artacağı ve piyasanın canlanacağı yönündeki beklentilerin boşa çıktığını ifade eden esnafın yılbaşında da yüzü gülmedi. Vatandaşların yılbaşı öncesinde büyük indirimlere, süslü vitrinlere ve hediyelik eşyalara da rağbet göstermediğini belirten esnaf, yine beklediği gibi bir hareketliliği yakalayamamaktan dolayı yakındı. Esnaf, alışveriş yerleri, caddeler, oldukça yoğun, bir kalabalık var ama “Alıveriş yapan yok” diye dert yanarken harcama yapanlarında kısıtlı harcama yaptıklarını belirtti. Yılbaşına birkaç gün kala piyasayı canlandırmak için etkinlikler ve kampanyalar düzenleyen ancak istediği işi yapamayan esnaf, umudunu yeni yıla taşıdı.

Manşet Gazetesi olarak yeni yıl önce esnafın nabzını yokladık. İşte esnaflarla yaptığımız görüşlerin detayları…

ALLAH’IN VERDİĞİNE ŞÜKÜR OLSUN”
Kapalım çarşı esnaflarından Murat Bekit, şunları söyledi: “Yılbaşı öncesi biz 2 hafta önceden gerekli tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Bu süreçte biz yoğun bir hazırlık içerisine girdik ve müşterilerimizi beklemeye başladık. Vatandaşlar yılbaşına özel gelip herhangi bir şey almadı. Zaten özellikle bizim şehrimizde yılbaşı Hristiyan bayramı diye kutlanmıyor. Dolayısıyla da vatandaşlar yılbaşına özel bir alışveriş yapmıyor. Bir de bizim buraya gelen kesim genelde orta ve daha düşük kesimler olduğu için dolayısıyla insanların yılbaşına özel ayıracak bir harcaması olmuyor. Ama tabii yine de az çok iş yaptık. Allah’ın verdiğine şükür olsun.”

YILBAŞI KÜLTÜRÜMÜZ YOK”
Kuyumcu esnaflarından Onur Dayıoğlu ise şöyle konuştu: “Yılbaşı dolayısıyla Pazar günleri kapalı olduğumuz halde odamız isteyen esnafımız iş yerini açabilir şeklinde bizi yönlendirdi. Bu bağlamda da gerekli yerlerden gerekli izinler alındı. En nihayetinde dün ben kendi işyerimi açtım. Lakin özellikle yılbaşı olduğu için bir iş yapmadık. Zaten bizim memleketimizde yılbaşı geleneği yok. Ayrıca da yılbaşı kutlamak bizim kültürümüz değil. Dolayısıyla bu bizim kültürümüzde olmadığı için ben kuyumcu olarak herhangi bir yılbaşı için artı bir iş yaptım diyemem. Hediye alanlarda zaten altına yönelmiyor. Bu günde insanlar genelde eğlence sektörüne yöneliyorlar.”

GEÇİM DAVASI YILBAŞININ ÖNÜNDE”
Bir başka esnaf Recep Gündoğdu’da şunları kaydetti: “Kahramanmaraş’ta yılbaşı alışverişi yok denecek kadar az durumda. Sosyalleşme olayı neredeyse hiç yok. Maddi açıdan genelde asgari ücretle çalışan bir şehir olduğumuz için insanlar geçim davasından yılbaşını düşünemiyor. Zaten son zamanlarda işlerimiz hiç iyi değil. Şu anda Kapalı Çarşı’nın kıymeti bilinmiyor. Alışveriş kültürümüz iyice zayıflamış durumda.”

Haber: Emre AKKIŞ


 

Editör: Mahmut Beyaz