Bakkallar Bayiler ve Şekerciler Odası Başkanı Şeref Özsoy, geçtiğimiz günlerde Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Odası (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in öncülüğünde gerçekleşen ve Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürümüz Necmettin Erkan’ın katıldığı istişare toplantısının ardından gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Esnafların tüm sorunlarını tek tek konuşarak ilettiklerini belirten Özsoy, birçok konuda esnafın zor durumda kaldığını anlattı.

PERAKENDE TİCARETİNİN YENİDEN DÜZENLENMESİNİ İSTİYORUZ”
Perakende ticaretinin yeniden düzenlenmesini istediklerini ifade eden Özsoy, “Esnafımızın sorunları için Ankara’da TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in önderliğinde bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantıya Türkiye genelindeki tüm Bakkallar Odası Başkanları katıldı. Yine toplantıya Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürümüz Necmettin Erkan katıldı. Perakende ticaretinin yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Tütün ve tütün malullerini her esnafımız satmak istemiyor. Bazı esnafımızda satmak istiyor. İşte burada şu sorunumuz çıktı; bazı firmalar kar marjını düşürdü. Önceden yüzde 11-12 olan kar marjlarımız şu anda 3,7’ye geriledi. Bundan ötürü birçok şehrimizdeki esnaflarımız bazı sigara firmalarının kar marjlarını düşürmesinden ötürü sigara satmama kararı almış. O firmalarda kar marjını biraz daha yükseltti. Dolayısıyla böyle bir sıkıntı yaşandı. Kermes sorunumuzda var. Kahramanmaraş’ta ve Türkiye’nin hemen hemen her yerinde vakıflar adı altında kermesler açılıyor. Biz kermeslere karşı değiliz ama kermeslerin süresi 15-20 gün değil 3-4 gün olmalı. Biz bundan mustaribiz” şeklinde konuştu.

KÜÇÜK ESNAF ÇOK ZOR DURUMDA”
Küçük esnafın zor durumda olduğuna vurgu yapan Özsoy, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Yerel ve zincir marketler var. Biz esnaflar olarak bunlardan mustaribiz. Küçük esnaf çok zor durumda. Eğer küçük esnaf olmasa marketler zincirinde bir kilo sütü 5 TL’ye alamazsınız. Marketler zincirinin en büyük rakibi küçük esnaflardır. Birde artık İnternet üzerinden satışlar yapılmaya başlandı. Bazı marketler internet üzerinden 30 TL’ye kadar alışveriş yapanlara eve getirme sözü vermiş. Durum böyle olunca da bizim satışlarımız yüzde 25-30 geriliyor. Kurum ve kuruluşların ticaret yapıyor oluşu da bizi etkiliyor. Devlet ticaret yapmaz, devlet halkına esnafına yardımcı olmak için vardır. Kurum ve kuruluşlar bazı sosyal çevrelerin üzerinden ticaret yapmasından rahatsızız. Bunları hep dile getirdik.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz