Osmanlıdan bu yana Kahramanmaraş ve çevresinin ticari anlamda en lüks yeri olarak bilinen ve hem kent hem de ülke ekonomisine ciddi fayda sağlayan Tarihi Kapalı Çarşı’da şu sıralar durgunluk yaşanıyor. Başta Saraçhane, Bakırcılar, Semerciler, Mazmanlar, Kazzazlar ve Demirciler Çarşısı olmak üzere birçok sektörün beşik noktası olan Kapalı Çarşı’da döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar hemen hemen her esnaf kesimini derinden etkiledi.

“80’Lİ-90’LI YILLARA GERİ DÖNDÜK”
Ticaret hayatındaki yaşanan gelişmelerle ilgili konuşan Kapalı Çarşı esnafı Recep Gündoğdu, şunları söyledi: “Kur ve enflasyon artışı 80’li-90’lı yıllarda da yaşandı. Şu an biz o zamanlara geri döndük. Dolayısıyla biz şu anda mevcut olan duruma zaten geçmişten bu yana alışığız. Ben 44 yıllık esnafım. Bu hikâyeyi daha önce biliyorum. Şu anda da bir baskı daha yaşıyoruz. Herkes kendini kontrol ederse biz yeniden düzlüğe çıkabiliriz. Bizde çok fazla israfçılık var. Bizi israfçılık batırdı. İnsanlar 3-5 kuruş maaş alıyor. Tekrar 6-7 kuruş borçlanıyor. Yaşanan artışlar sirkülasyonu biraz da olsa düşürdü ama zaten bu pahalılık olmadan öncede sirkülasyon azdı. Borçlarınızı kontrol ederseniz kriz sizi çok derinden sarsmaz. Borcu olana kriz var. İnşallah bundan sonraki süreçte daha iyi ve güzel olur. Bir esnaf olarak bunu temenni ediyorum.”

“SİRKÜLASYON ÇOK DÜŞTÜ”
Bir başka Kapalı Çarşı esnafı Kadir Özanlayan, şunları kaydetti: “Pahalılık gelmeden önce 3 çocuklu bir aile gelip bir botu 3 çocuğuna da 120 TL’den alıyordu. Şu an yeni gelen zamlarla birlikte geçen yıl 120 TL’ye sattığımız ayakkabılar 210 TL. Bizim ise en son yaptığımız fiyat 190 TL. Fiyatları geçen yılla kıyasladığınızda arada gerçekten uçurumlar var. Asgari ücretli bir kişi için 3 çocuğuna da bot alması çok zor. Baktığınız zaman bir ayakkabı 200 TL, 3 ayakkabının maliyeti ise 600 TL. Dolayısıyla asgari ücretli kişi 3 ayakkabıyı çocuğuna alamıyor. Sirkülasyon çok düştü. İnsanların alım gücü de düştü. Geçen şöyle bir şeye rastladım. Bir adam çocuklarıyla birlikte ayakkabı almaya geldi. Adamın kızı babasına, “Baba sen kardeşlerime al, benim şu anda ihtiyacım yok” dedi. Bu en azından beni üzdü. Bir de o babanın durumunu düşünüyorum. Gerçekten çok zor. İnşallah bundan sonraki süreçte daha iyi olur.”

“ÜRÜNLER PAHALANDI, İNSANLARIMIZIN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ”
Diğer bir Kapalı Çarşı esnafı İhsan Tanış ise, “Kur ve beraberinde enflasyon artışı Kahramanmaraş’ımızın Tarihi Kapalı Çarşısı’ndaki esnaflarımızı olumsuz etkiledi. Neden? Çünkü fiyatlar arttı. Ürünler pahalandı ve insanlarımızın alım gücü oldukça düştü. Biz bu senaryoları geçmişte de yaşadık. Şimdide yaşıyoruz ama temennim bu durumdan bir an önce ülke olarak güçlü bir şekilde çıkmak. Toptancıdan aldığınız ürünü pahalı alıyorsunuz. Dolayısıyla biz de hem işyerimizi döndürmek hem de geçimimizi sağlamak adına pahalı aldığımız ürünü üzerine koyarak vatandaşa satmak zorunda kalıyoruz. Keşke her ürünü ucuz alıp ucuz satsak. Ama maalesef bazen işler istediğiniz gibi gitmeyebiliyor. İnşallah daha aydınlık ve ferah günlere hep birlikte ulaşırız” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz