Osmanlıdan bu yana Kahramanmaraş ve çevresinin ticari anlamda en lüks yeri olarak bilinen ve hem kent hem de ülke ekonomisine ciddi fayda sağlayan Tarihi Kapalı Çarşı’da şu sıralar Ramazan durgunluğunu yaşanıyor. Kış sezonunun durgun geçmesi ve hemen akabinde mübarek Ramazan ayının kapımızı çalmasıyla birlikte zaten durgun olan işlerin daha da durgunlaştığını ifade eden çarşı esnafının şu andaki tek düşüncesi ve ümidi yaz sezonu. Yaz sezonunda yurt dışında yaşayan gurbetçi vatandaşların gelmesi ve yerel turizmin canlanmasıyla işlerinde de bir hareketlilik yaşanacağını düşünen esnaf,  bu anlamda sabırsız bekleyişini sürdürüyor.

“YAZ SEZONUNDAN BEKLENTİLERİMİZ YÜKSEK”

Çarşıda bakırcı esnaflarından olan Ali Kar, şöyle konuştu: “Kapalı Çarşı hem kentimiz adına hem de Türkiye adına çok ama çok önemli bir ticaret merkezidir. Esnaflar olarak en yoğun olduğumuz yer burası. Burada neredeyse yarım asırlık çınarlar var. İşlerimiz durgun. Bunun da sebebi doğal olarak Ramazanlık. Her yıl Ramazan ayında işlerimiz durgun olur. Ama son 10 günde işlerimiz açılır. Özellikle de yaz sezonu geldi. Bundan sonraki süreçte gurbetçilerimizle beraber yerel turizmimiz de artar. Yerel turizm artınca da işlerimiz hareketlenir. Bizim çarşı esnafları olarak yaz sezonundan beklentilerimiz yüksek.

“BAYRAMDAN SONRA BİR HAREKETLİLİK BEKLİYORUZ”

Bir başka çarşı esnafı İhsan Tanış, şunları kaydetti: “Malum Ramazan ayı dolayısıyla bizim işlerimizde de bir durgunluk söz konusudur. Ancak son 15 gün işlerimizde bir artış olur. Hareketlilik artar. Şu anda da yavaş yavaş mahsullerimiz çıkıyor, ekinlerimiz çıkacak. İnşallah bayramdan sonra bir hareketlilik bekliyoruz. Özellikle de düğünler artınca bizim de hareketliliğimiz başlıyor.  Malum yurt dışında yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız var. Bu gurbetçi vatandaşlarımız kentimize geldiğinde yine bir kıpırdanma olur. Yaz sezonundan ümitliyiz ve inşallah da umduğumuz gibi olur.”

“YEREL TURİZMİN ARTMASI ESNAFLARIN İŞLERİNİ ARTIRIR”

Esnaf Murat Engizek ise şunları dedi: “Kapalı Çarşı’da şu an Ramazan ayından mütevellit insanlarda bir mahmurluk var. Tabii insanlar önce iftarını yaptıktan sonra alışveriş yapmak istiyorlar. Ama ilerleyen tatil günlerinde bundan sonra işlerimiz daha da güzel olacak diye tahmin ediyoruz. Yaz sezonundan şöyle bir beklentimiz var; İnsanların Kahramanmaraş’ımıza gezmeye gelmelerini istiyoruz. Kahramanmaraş’ta yerel turizmin artması demek esnafların işlerinin iyiye gitmesi demektir.  Bizim memleketimizde ne kadar insan kalabalığı o kadar iş potansiyeli demektir. Yaz sezonundan ümitliyiz.”

“GURBETÇİ VATANDAŞLARIMIZIN GELMESİYLE İŞLERİMİZ HAREKETLENİR”
Kapalı Çarşı ayakkabıcı esnaflarından Yavuz Bekit, çarşı esnafı olarak yaz mevsiminden umutlu olduklarını söylerken özellikle gurbetçi vatandaşların gelmesiyle piyasanın hareketleneceğini söyledi. Bekit, “Kapalı Çarşı esnafları olarak işlerimiz kış boyunca oldukça durgundu. Ama artık yaz mevsimi yaklaştı. Kapalı Çarşı esnafı olarak yazdan umutluyuz. Çünkü her zaman yaz mevsiminde piyasa kış mevsimine göre daha çok hareketli geçiyor. Bir de özellikle Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gurbetçi vatandaşlarımızın gelmesiyle işlerimiz daha da çok açılıyor. Bu her yıl böyle olur. İnşallah da bu yıl yine aynısı olur ve hem yazın gelmesi hem de gurbetçi vatandaşlarımızın gelmesiyle işlerimiz hareketlenir” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz