Bayram telaşlarının başladığı şu günlerde esnaf bayram hazırlıklarını tamamladı. Tecrübelerini gazetemize anlatan esnaflar, geçmiş ve günümüz bayramları hareketliliğini karşılaştırdı.

 

Bayrama sayılı günler kala esnaf hazırlığını tamamladı. Ürün çeşitliliği anlamında bayrama hazır olduklarını söyleyen esnaf tek eksiğinin müşteri olduğunu belirtti. 7-8 yıl öncesinden itibaren bayram heyecanının yavaş yavaş azaldığını belirten esnaf, son 3 güne bel bağlamış vaziyette. Berber esnafı olan Harun Toklu, 25 yıllık meslek tecrübesiyle geçmiş ve günümüz bayramları hareketliliğini karşılaştırdı. Önceden bayram heyecanıyla bayrama 1 hafta kala randevu usulü çalıştıklarını belirten Toraman, şöyle konuştu: “Ben askerlik de içine dâhil olmak üzere 1999 yılından bu yana bu mesleği yapıyorum. Bayram hazırlığımızı yaptık. Tüm araç- gereçlerimizin bakımını yaptırdık. Önceden bayram yoğunluğu 1 hafta öncesinden başlardı. Şimdi ise son 3 gün kala başlarsa şükrediyoruz.”

 

“BAYRAM YOĞUNLUĞU 2008’DEN SONRA HER YIL GİDEREK DÜŞTÜ”

Kazım Orçan, 10 yılı aşkın süredir giyim sektöründe faaliyet gösteren esnaflardan. Bayram heyecanı ve alışveriş geleneğinin azalmasına ilişkin 2008 yılını işaret eden tecrübeli esnaf şu ifadeleri kullandı: “11 yıldan beri bu işi yapıyorum. Bayram yoğunluğu 2008’den sonra her yıl giderek düştü. Bu yıl ise en düşük seviyelerde cereyan ediyor. 20 gün öncesinden bayrama hazırlığımızı yaptık ancak şimdiye kadar gelen giden pek olmadı. Bunun sebebini de bulamıyorum. İnsanların neden alışveriş yapmadıklarını bir türlü anlamıyorum.  Nasip kısmet diyerek işin içinden çıkıyoruz.”

Ayakkabıcı esnaflarından Raşit Kılıççalan, bayram keşmekeşinden şikayetçi. Bir dönem bayrama 3 hafta kala başlayan yoğunluklardan örnek veren Sarıoğlu, “15 yıldan bu yana esnafım. Bayram alışverişi eski günlerde ki gibi değil. 8 yıldan bu yana git gide azalan bir bayram heyecanı var. Son 2-3 gün bir kalabalık oluyor. O keşmekeşte de tatmin edici bir alışveriş gerçekleşmiyor. Daha önceleri 3 hafta öncesinden başlayan bir kalabalık vardı. Ayrıca dönem itibariyle müşteri ayağına ne bulursa onu giyerdi” dedi.

Ürün çeşitliliği noktasında bayrama hazır olduklarını belirten Kılıççalan, vatandaşlara da bayram alışverişi noktasında tüyolar verdi. Kılıççalan, “Ürün çeşitliliği anlamında tüm eksiklerimizi giderdik. Bayram stoğumuzu yaptık. Depolarımızda mal koyacak yer kalmadı. Bundan mütevellit kalabalığı bekliyoruz ki zaten önümüz alışveriş mevsimi olduğundan dolayı hazırlığımız yıl sona kadar bize yetecek şekilde.  Vatandaşlarımıza tavsiyem gün öncesinden gelip sakin sakin alışveriş yapmaları çok daha iyi olur. Ürün çeşitliliği ve numara anlamında hiçbir sıkıntı yaşamazlar. Dolayısıyla vatandaşlarımız son birkaç günün kalabalığına sıkışacaklarına 1-1,5 hafta öncesinden rahat rahat alışveriş yapmalılar.”

Recai Toprak kuruyemişçi esnaflarından. Şeker ve kuruyemiş sektörüne göre de bayram hayli durağan geçiyor. Gazetemize açıklamalarda bulunan toprak şunları söyledi: “Bu sene piyasa çok durgun. Çeşit anlamında herhangi bir eksiğimiz yok. Bir tek müşterimiz eksik. Bizde müşterilerimizi bekliyoruz. Tahminim son 3 gün kala işler açılır.”

ŞEKER ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kuruyemiş ve şeker sektöründe ki sahteciliklerdin önüne geçmek için çeşitli ipuçları veren Toprak şunları söyledi:  “Vatandaşa tavsiyem bol bol gezsinler. Özellikle de şeker konusunda dikkat etmeleri gereken bir nokta var. Şekercilerin elinde geçen yıldan kalma şekerler bulunur ve bu şekerin üzerinden bir yaz geçmesine rağmen yeni yılın ürünleriyle karıştırıp satarlar. Bunu anlamanın yolu ise tam olarak şudur; geçen yıldan kalan şekerin kâğıdı şekere yapışmıştır. Böyle bir ürüne denk geldiğinizde almayın ve şikâyet edin.” 

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz