Aile Çalışma, Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından başlatılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde gerçekleştirilen Türkiye Erişilebilirlik Ödülleri Töreni, geçtiğimiz Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Külliyesi’nde düzenlendi. 9 farklı kategoriden bin 75 başvurunun yapıldığı projede ödüller sahiplerini bulurken, Kahramanmaraş Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Erişilebilir Kamu Kurum ve Kuruluşlar Kategorisi’nde halk oylamasıyla birinci oldu. Konuyla ilgili konuşan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mutlu Kaya, “Şehrimizin erişilebilir bir şehir olması için çalışıyoruz, çalışmalarımızın da karşılığını almaya başladık bu ödül de bunun bir göstergesi” dedi.

KATILIM YOĞUN OLDU
Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın ev sahipliğinde düzenlenen ödül törenine; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kahramanmaraş Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mutlu Kaya ve davetliler katıldı.

EMİNE ERDOĞAN TEBRİK ETTİ
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törende konuşan Emine Erdoğan, ödüllere 9 farklı kategoride bin 75 başvurunun yapıldığını, yoğun ilginin son derece sevindirici olduğunu belirtti. Ödül alsın veya almasın gelen her başvurunun insanlığın hayrına bir gayret olduğunu ifade eden Emine Erdoğan, ödül sahipleri yanında fikir üreten katılımcıları da gönülden tebrik etti.

BAKAN SELÇUK: SOSYAL VE EKONOMİK HAYATA KATILIMA KATKI SAĞLAYACAK
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, şunları kaydetti: “Ortak aklın, dayanışmanın bir ürünü olarak ortaya çıkan Erişilebilirlik Ödülleri ile engelli bireylerin sosyal ve ekonomik hayata katılımına daha fazla katkı sağlayacağına inanıyoruz.”

2020 YILINDA EN ÇOK ERİŞİLEBİLİR BELGE DÜZENLEYEN İLLER ARASINDAYIZ”
Gerçekleşen ödül ve töreni ve kazanılan ödülle ilgili değerlendirmelerde bulunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mutlu Kaya ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Sayın Cumhurbaşkanımızın 2020 yılının "Erişilebilirlik Yılı" ilan etmesiyle bakanlığımızın da talimatıyla ilimizde erişilebilirlik faaliyetlerine ağırlık verdik. Yapılan denetimler ve rehberlikler sonucunda; 2020 yılında 17 binaya ve 61 şehir içi toplu taşıma aracına Erişilebilirlik Belgesi düzenlendik. Bu sayıda ülkemizde 2020 yılında ilimiz en çok erişilebilir belge düzenleyen iller arasındadır.  2013 -2019 arasında 5 binaya belge düzenlenirken, 2020 yılında toplam 78 belge düzenlenmiştir.

ŞEHRİMİZİN ERİŞİLEBİLİR BİR ŞEHİR OLMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
2013 yılından bu yana valiliğimiz koordinasyonunda il müdürlüğümüzün sekretaryasında Erişilebilirlik İzleme Ve Denetleme Komisyonu Denetlemelerini sürüyor. İl Müdürlüğü olarak erişilebilirlik denetlemesi sonrasında kurum ve kuruluşlara yapılacak işlemler hakkında rehberlik yaparak şehrimizin erişilebilir bir şehir olması için çalışıyoruz, çalışmalarımızın da karşılığını almaya başladık bu ödül de bunun bir göstergesi.

Erişilebilirlik alanında çalışmaları olan gerçek kişiler, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu ve özel hukuk tüzel kişilerinin; engelli bireylerin sosyal ve ekonomik hayata katılımına ve kamu hizmetlerinden yararlanmalarına katkı sağlayan proje, uygulama ve hizmetlerini kamuoyuna duyurmak, ayrıca erişilebilirlik alanında yapılabilecek çalışmaları teşvik etmek amacıyla,

1. Erişilebilir Tasarımlar ve Ürünler, 2. Erişilebilir Dijital Uygulamalar, 3. Erişilebilir Kamu Kurum ve Kuruluşları, 4. Erişilebilir Üniversiteler, 5. Erişilebilir Yerel Yönetim Hizmetleri, 6. Erişilebilir İşyerleri, 7. Erişilebilirlik Sosyal Sorumluluk Projeleri, 8. Erişilebilirlik Alanında Bilimsel Çalışmalar ve Projeler, 9. Erişilebilir Medya İçeriği, Kategorilerinde “Erişilebilirlik Ödülleri” verilmesi bakanlığımızca planlamış ve bu kategorilerde ödüller verilmiştir.

“EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Yarışmanın değerlendirme ölçütlerini, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yayımlanan Erişilebilirlik Kılavuzu’nda yer alan gereklilikleri İl Müdürlüğü olarak yerine getirdik. Standartlara ek olarak sağlanan çözümlere de yer vererek yarışmaya katılım sağladık ve bunlarla birlikte ödülü almaya hak kazandık. Ödülü almamızda emeği geçen İl Müdürlüğümüzdeki mesai arkadaşlarımıza tekrar teşekkür ederim.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz