AK Parti Milletvekilleri Atay Uslu, Said Yüce, Abdullah Ağralı, Leyla Şahin Usta, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Milletvekili Ruhi Ersoy, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Şenal Sarıhan ile HDP Milletvekili Ahmet Kaymaz’dan oluşan TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu, bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Kahramanmaraş’a geldi. Havayoluyla Gaziantep’e inen ve ardından karayoluyla Kahramanmaraş’a gelen komisyon heyeti ilk olarak Kahramanmaraş Valiliği’ni ziyaret etti. Ziyarette Vali Vahdettin Özkan ile görüşen komisyon üyeleri, Vali Özkan’dan kentteki göçmenlerle ilgili bilgi aldı. Ardından toplantı salonuna geçen komisyon üyeleri, burada Göç, Sağlık, Mili Eğitim, Emniyet, İŞKUR ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlerinden brifing aldı. Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’u ziyaret eden komisyon üyeleri, ziyaretinden ardından son olarak Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kuruluyla görüşerek, 2 gün sürecek programın birinci etabını tamamladı.

Vali Özkan’dan bilgi almadan önce gazetecilere açıklamalarda bulunan Göç ve Uyum Alt Komisyonu Başkanı Atay Uslu, göç konusunun hem dünya hem de Türkiye için önemli bir olgu haline geldiğini söyledi. Dünyada 400 milyondan fazla göçmenin olduğuna vurgu yapan Uslu, Türkiye‘nin şu anda dünyada en çok göç alan ülke konumunda bulunduğunu kaydetti. Sözlerinin devamında Kahramanmaraş’a dikkat çeken Uslu, kentin hatırı sayılı bir mülteciyi ağırladığının altını çizerek, kente teşekkür etti. Ayrıca Uslu, en fazla yabancı istihdamın Kahramanmaraş’ta olduğunun bilgisini verdi. Vali Vahdettin Özkan ise böyle bir komisyonun kente incelemeye gelmesinin çok önemli olduğuna işaret ederek, programın Kahramanmaraş için hayırlı olması temennisinde bulundu.

HEM YURT İÇİNDE HEM DE YURTDIŞINDA İNCELEMELER YAPIYORUZ”
Göç ve Uyum Alt Komisyonu Başkanı Uslu, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Komisyonumuz Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde İnsan Hakları İnceleme Komisyonu adı altında çalışan Göç ve Uyum Komisyonudur. Biz yasama döneminin birinci ve ikinci döneminde Mülteci Hakları Komisyonu olarak çalışmalarımızı devam ettirmiştik. Şimdi olaya biraz daha geniş bakma anlamında komisyonumuz Göç ve Uyum Komisyonu olarak isim değiştirdi. Hem yurt içinde hem de yurtdışında incelemeler yapıyoruz. Bu anlamda yaptığımız incelemeleri yürütme organına ve meclisimizin ilgili noktalarına raporluyoruz. Komisyonumuzda mecliste temsil edilen bütün siyasal partilerden üye arkadaşlarımız var. Bugün AK Partili ve MHP’li milletvekilleri olarak biz buradayız. İnşallah birazdan çalışmalarımız devam ederken diğer arkadaşlarımızda gruba katılacaklar. Bu komisyon tüm partilerin ortak ittifakı ile kurulmuş bir komisyondur. “

TÜRKİYE MERHAMETİNİ GÖSTERMEKTEDİR”
Türkiye’nin mültecilere kucak açarak bu anlamda merhametli tarafını gösterdiğine işaret eden Uslu, gösterdiği misafirperverlikten dolayı da Kahramanmaraş halkına teşekkür etti. Uslu, “Göç dünya için Türkiye için artık çok önemli bir olgu haline geldi. Adeta dünya bir göç çağı yaşıyor. Dünyada 400 milyondan fazla göçmenin olduğundan bahsediliyor. Bunların 65 milyonu sığınma amacı ile veya korunma amacıyla başka ülkeler göçenler. Bu anlamda Türkiye şu anda dünyada en çok göç alan ülke. 3,5 milyonu Suriyeli olmak üzere yaklaşık 4 milyonun üzerinde göçmen bulunmaktadır ve bu konuda Türkiye ev sahipliği yapmaktadır. Merhametini göstermektedir. Ensarlığını ve kardeşliğini göstermektedir. İnsan haklarına ne kadar saygılı olduğunu, insanı yaşatma konusunda ne kadar kararlı olduğunu dünyaya göstermektedir. Bu anlamda ben milletimize teşekkür ediyorum. Hakikaten ciddi bir örneklik temsil ediyor. Aynı teşekkürü Kahramanmaraş halkına da yapmak istiyorum. Kahramanmaraş’ta da 100 binin üzerinde Suriyeli kardeşimiz var. Yaklaşık olarak ta 6-7 bin civarında Iraklı kardeşimiz burada misafir olarak konaklamaktadır. Kahramanmaraş bu kardeşlerimize ciddi bir ev sahipliği yapıyor” şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞ’TA FARKLI BİR ÖRNEKLİK VAR”
Kahramanmaraş’ta farklı bir örneklik olduğunu ve bundan dolayı burayı ziyaret etmek istediklerini dile getiren Uslu, kentteki iş adamı Suriyelileri ziyaret edeceklerini de sözlerine ekledi. Uslu, “Bu gezimizin amacı biz Türkiye’nin farklı noktalarına gittik, farklı kampları inceledik. Ama Kahramanmaraş’ta farklı bir örneklik olduğunu hissettiğimiz için bir de Kahramanmaraş’ı görelim dedik. Burada Suriyelierin ve yabancıların istihdama katılma oranı diğer illere göre çok daha yüksek. Buradaki Suriyelilerin ve diğer sığınmacıların çalışabildiklerini gördük. Dolayısıyla hangi alanlarda çalışıyorlar? Çalışırken nelerle karşılaşıyorlar? Toplumun ve bürokrasinin onlara bakışı nasıl? Bunu yerinde görelim diye Kahramanmaraş’a geldik. Burada bir dizi ziyaretlerde bulunacağız. Kahramanmaraş’ta iş yapan Suriyeli iş adamları var. Onların fabrikalarını, atölyelerini ziyaret edeceğiz. Onlarla da karşılıklı olarak görüşmelerde bulunacağız. Durumları nedir? Yürütme ve yasama organından beklentiler nelerdir? Bunları da alacağız ve inşallah bundan sonraki bu göç sürecini daha iyi yönetme konusunda yapılabilecekleri raporlayacağız” ifadelerini kullandı.

150 BİN SURİYELİ KARDEŞİMİZ EVLERİNE DÖNDÜ”
Şu ana kadar hem Fırat Kalkanı hem de Zeytin Dalı Harekâtı ile yaklaşık 150 bin civarında Suriyelinin evlerine döndüğünden bahseden Uslu, bu sürecin ilerleyen günlerde daha da hızlanacağını söyledi. Uslu, “Türkiye 7 yıldır bu sürecin içerisinde ve hakikaten iyi yönetiyor. İlk birkaç yıl bu durumu kriz süreci olarak yönetti. Artık bunu bir kriz süreci olarak değil bir göç süreci olarak yönetiyoruz. Bununla ilgili Göç İdaresi Genel Müdürlüğümüz var. AFAD ve diğer bakanlıklarımız var. Sahada ciddi şekilde organize olmuşlar ve çalışmalar yapıyorlar. Nerede bir sağlık sorunu var. Bakıyorum Sağlık Bakanlığı orada. Bu anlamda Aile Bakanlığı Sosyal politikada ciddi projeler üretiyor. Eğitim konusunda Milli Eğitim Bakanlığımız çok başarılı. Bundan sonra bu süreci yönetmeye devam edeceğiz. Tabii sınır ötesinde de harekât devam ediyor. Afrin’de güzel bir mücadele yürütüyoruz. Fırat Kalkanı ile birlikte zaten diğer bölgede güvenliği sağlamıştık. O bölgeye de Suriyeli kardeşlerimizin geri dönüşleri söz konusu. Bununla ilgili de stratejiler ortaya konuldu. Fırat Kalkanı bölgesine yaklaşık olarak 150 bin civarında Suriyeli kardeşimiz geri döndü. İnşallah Afrin’deki bu süreç tamamlandıktan sonra oraya dönüşler de başladı. Bu süreç ilerleyen günlerde daha da hızlanacaktır. Tahminimiz 300 binden fazla Suriyeli kardeşimizi de o bölgeye dönmesidir. İnşallah Suriye’ye de barış gelecek. Suriye’ye barış geldikten sonra bu kardeşlerimiz kendi ülkelerinde huzurlu ve güvenli bir şekilde yaşayacaklar” diye konuştu.

GÖÇ DALGASI ARTTI”
Bugünlerde göç dalgasının arttığını ifade eden Uslu, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Dünyada göç olayında 3 tane kırılma noktası var. Bir tanesi Afrika. İkincisi Suriye. Üçüncüsü ise Afganistan. Suriye krizinden önce dünyada en çok göç veren ülke Afganistan’dı. Hala öyle ama Suriye’deki ciddi savaş koşullarından dolayı Suriye göç konusunda daha ön plana çıktı. Afganistan’da ciddi bir otoritesizlik var. Dolayısıyla Afganların da dünyanın farklı coğrafyalarına sürekli göç etme eğilimleri var. Türkiye’de Suriyelilerden sonra en çok bulunan sığınmacı sayısı Afganlılar ve Iraklılar. Bu tür sığınmacılar göç ederken daha çok karayolunu yürüyerek bu mesafeleri aşmaya çalıştıkları için genellikle bahar mevsiminde daha çok göç ediyorlar. Biz Afganistan’dan da savaş nedeniyle, orada ortaya çıkan baskı nedeniyle başka ülkelere göç etmek isteyen sığınmacılara da kapımızı açıyoruz. Gerçekten orada bir baskı varsa bunun neticesinde bize başvuru yaptıklarında şartlı mülteci veya ikinci koruma gibi farklı statüler veriyoruz. Bu günlerde de göç dalgası arttı. Biz hedef ülke olduğumuz kadar aynı zamanda da transit bir ülkeyiz. Afganistanlılar bizi transit geçiş olarak da kullanıyorlar. Biz onlar Akdeniz’de Ege’de boğulmasınlar, ölmesinler ve yok olup gitmesinler diye de tedbirler geliştiriyoruz. Büyük bir devletiz. Dünyanın neresinde zulüm varsa dünyanın neresinde savaştan dolayı bir baskı varsa ve insanlar bize sığınmak istiyorsa biz kapılarımızı açıyoruz.”

BÜYÜK BİR ŞANS”
Vali Vahdettin Özkan ise şunları kaydetti: “Gerçekten şehrimiz açısından ilimizdeki misafir mülteciler açısından, bunların durumunun iyileştirilmesi açısından zaten pratikte idarenin yapmış olduğu faaliyetler var. Ama esas itibariyle işin çerçevesini, stratejisini belirleyen, düzenlemeleri yapan parlamentomuzun ilgili milletvekillerimizin b burada olması bizim açımızdan bir şanstır. Kahramanmaraş olarak hem genel düzenleyici işlemlerin yapılması hem iyileştirilmesi hem de pratikte sorunların vekillerimize arz etme imkânını bulmuş olacağız. Böylelikle küresel düzeyde bu nüfus akımlarının sınırlarımızda oluşturmuş olduğu risklerin kontrol altına alınması, uzun dönemde sürdürülmesi için bizlere devletimiz yardımcı olmaktadır. Ama hükümet programlarının icraatlarının temelini parlamentomuz çizmektedir. Dolayısıyla uygulamayı yerinde görerek bu temel normların üretilmesi hem ulusal düzeyde çok yüksek bir derece kazanım hem esas itibariyle pratikte de bir kazanımdır. Programda ilgili birimlerimiz vekillerimize bilgi sunumunda bulunacaktır. Bunlarla ilgili de 2 günlük programları var. Ben programın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Memlekete millete hassaten muhacir kardeşlerimize bulunacak hizmetlerin iyileştirilmesi yönünde vesile olmasını diliyorum.”

Haber: Emre AKKIŞ


 

Editör: Mahmut Beyaz