Her geçen gün artan nüfus ve hızlı şehirleşmeyle birlikte trafikteki tescilli araç sayısı da artış gösteriyor. Bu durum ise kentteki trafik sorununu gündeme getirirken, bu noktada trafikte can ve mal kaybının yaşanmaması için gerekli tedbir kuralları uygulanıyor. Bu bağlamda motosiklet sürücüleri için getirilen kask kuralı da olası bir kazada can kayıplarını veya yaralanmaları en aza indirmek için önem arz ediyor. İl Emniyet Müdürlüğü de kaskın önemine dikkat çekmek amacıyla İl Müdürü Salim Cebeloğlu önderliğinde Demokrasi Meydanı’nda motosiklet sürücülerine kask hediye etti.

“KASK KULLANIMINA DİKKAT ÇEKMEK İSTEDİK”

Gerçekleştirilen etkinlikle ilgili konuşan Cebeloğlu, şunları söyledi: “Bilindiği üzere artan nüfus ve hızlı şehirleşme trafikteki tescilli araç sayısını hızla artırmaktadır. Buda trafik sorununu gündeme getirmektedir. Bu vesile ile cumhurbaşkanımızın onayıyla 2021-2030 Trafik Güvenliği Strateji Belgesi onaylanarak, bu konudaki alınması gereken tedbirler belirtilmiştir. Bu kapsamda tescilli araç durumuna baktığımızda pandemi ile birlikte özellikle motosiklet ve motorlu bisiklet sayısının da arttığını görüyoruz. İlimizde yaklaşık 16 bin 676 adet motosiklet veya motorlu bisiklet var. Buda tabii karayolu üzerinde seyreden trafik açısından trafik güvenliği olarak öncelikli müdahale edilmesi gereken bir alan olarak değerlendirilmektedir. 2021-2023 Karayolları Trafik Eylem Planı’nda da buna vurgu yapılmaktadır. Bizde Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü olarak bu noktada bir farkındalık yaratmak amacıyla kask kullanımına dikkat çekmek ve aynı zamanda emniyet kemeri kullanımına dikkat çekmek için bir takım kurumlarla işbirliği içerisinde kask dağıtım çalışması gerçekleştirdik.

“KAZASIZ BELASIZ BİR TRAFİK DİLİYORUZ”

Bugün burada yerel imkânlarla temin edilen kasklarımızı motosiklet ve motorlu bisiklet sürücülerimizi dağıtacağız. Tabii ki yapılan uluslararası çalışmalarda kask kullanımının ölüm riskini yüzde 40, ağır yaralanma riskini de 75’lere varan bir oranda azalttığını bilmekteyiz. Bu amaçla olası bir kazada can ve mal güvenliğinde yaşanabilecek kayıpları veya yaralanmaları en aza indirmek için sürekli bir şekilde arkadaşlarımız alanda denetim yapmakla birlikte, bu tür farkındalık projelerini de kamuoyuyla paylaşmaktayız. Emniyet kemerleri hususunda da şunu ifade etmek istiyorum: Emniyet kemeri kullanımı ön yolcu ve sürücü için kaza durumunda yüzde 50, arkada oturan yolcunun kemer kullanması halinde ise yüzde 75 oranında ölüm riskini azalttığını bilmekteyiz. Bugün bu proje ile hem kask kullanımına hem de kemer kullanımına dikkat çekmek istiyoruz. Çünkü bizim için her vatandaşımızın canı değerlidir, kıymetlidir kazaları en aza indirmek açısından en güzelini yapma gayreti içerisindeyiz. Bunu devam ettireceğiz. Özellikle denetimlerimiz artan bir hızla devam edecek. Bu arada bizimle işbirliği yapan bu kaskların temininde katkı sağlayan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’na da teşekkürlerimi iletiyorum. Onlarında kampanyaya çok büyük katkısının olduğunu ifade etmek istiyorum. Kazasız belasız bir trafik diliyoruz.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz