Özellikle son yıllarda vergi vermeden ve hiçbir ilişiği bulunmadan hem emlakçılık hem de ikinci el otomobil alım-satımı yapan vatandaşlar nedeniyle bir hayli zor günler geçiren esnafın imdadına Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetişti. Hem konut hem de ikinci el araç satışıyla ilgili düzenlemeleri kapsayan paket hazırlandı. Yeni düzenlemeye göre; Kiralama ve satışlarda komisyon oranlarına standart getirilecek, belgesi bulunmayan emlakçılık yapamayacak, galeri işletemeyecek. Ayrıca emlakçı ve galericilerle, vatandaşlar arasında yaşanan sorunları da gidermek için düğmeye basan bakanlık, yeni kriterle birlikte hem vatandaşı hem de esnafı rahatlatarak, sorunları ortadan kaldırmayı hedefliyor. 

KONUTUN KÜNYESİ ÇIKARILACAK

İkince el satışta imar, zemin etüdü, bina yaşı başta olmak üzere konutun künyesi çıkarılacak, komisyoncu- mal sahibi arasındaki sözleşmeler netleştirilecek. Elektronik ortamda ticari alım satım yapanlara kayıt zorunluluğu getirilecek. 

10 BİN KİLOMETRE GARANTİSİ

İkinci el otomobil alım satımında galericilere önemli sorumluluklar yüklenecek. İkinci el otoda; alıcı 10 bin kilometre garantisi isteyebilecek. Kaza yapmış araç satanlar, her türlü bilgiyi alıcı ile paylaşacak. Bilgilerin elektronik ortama kaydı zorunlu olacak.

ESNAF NE DİYOR?

Manşet Gazetesi olarak hem emlak hem de galerici esnaflarıyla yaptığımız görüşmelerde düzenlemenin olumlu yönde etki bulacağını ve bir nebzede olsa artık herkesin galerici ya da emlakçı olamayacağını söyledi. Mevcut sistemdeki birçok sıkıntılardan bahseden esnaflar, düzenlemeyle beraber işlerinin yoluna gireceğinden umutlu. 

“AYAKLI EMLAKÇI BİZDEN DAHA ÇOK KAZANIYOR”

Emlakçı esnaflarından Murat Özkan, şunları söyledi: “Şu anki mevcut durum başı boş bir durum. Yani isteyen herkes emeklisi, esnafı, memuru, işçisi emlakçılık yapıyor. Bizim burada gerek dükkân giderlerimiz gerek araç giderleri gerek vergi giderlerimiz var. Bunun yanında diğer kişinin hiçbir sermayesi yok ve buna karşın hemen hemen bizimle yarışıyor hatta belki bizden daha çok kazanıyor. Yeni gelecek düzenleme de bana göre iyi olmuş. En azından bu işi bilen insanlar yapar. Gerçekten bu işe emek veren kişiler bu işten ekmek yer. Ben bu düzenlemeyi çok ama çok önemli buluyorum. Bu konuda bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Ayaklı emlakçılar dediğimiz kişiler işlerimizi yarı yarıya düşürmüştü. Cebine bir tane kalem ve kâğıt koyan herkes emlakçı oluyor. İnşallah iyi olur.” 

“İŞİ EHLİ YAPMALI”

Bir başka emlakçı esnafı Mehmet Yeninar, şöyle konuştu: “Mevcut sistemde piyasada ayaklı emlakçı diye adlandırdığımız kişiler piyasada yoğunlukla geziyor. Bu kişiler vergi vermeden, hiçbir gideri, masrafı olmadan piyasada dolanıp tarla, arsa, bağ bahçe, işyeri, daire satmaya çalışıyorlar. Bunlarda haliyle bizim gibi işyeri olan vergi levhası olan ve bu işe emek veren emlakçı arkadaşlarımıza zarar veriyor. Bunun önüne geçilmesini istiyoruz. Yani her önüne gelen kişi bu işi yapmasın. Bu işi gerçekten bilen kişiler yapsın. İş ehline verilmeli. Bundan sonraki süreçte Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yeni düzenlemesiyle birlikte bunların önüne geçilmesini istiyoruz. Bu iş takip edilsin. Sistemli bir şekilde emlakçılık sektörünün düzene oturmasını istiyoruz. İşyerimize bir vatandaş geldiği zaman vatandaşta şüpheye düşüyor. Vatandaş, “Ben şu kişiden ev aldım. Arsa aldım, zarar ettim. Paramı kaptılar” şeklinde yakınıyor. Emlakçı alıcı ile satıcının arasında bir köprüdür.”

“ÖNÜNE GEÇİLEMEZ”

Diğer bir emlakçı esnafı Fahri Belpınar ise şunları kaydetti: “İnsanlar önceleri gayrimenkul alırken tanıdığı, güvendiği bir arkadaşı varsa önce onun yanına giderdi. Birikmiş parası varsa ev alacağı zaman ona “Şunun, bunun yanına git” derdi. Ama bu şimdi tam tersine döndü. Yani kişi en yakın arkadaşı bir ev alacaksa ya bende var diyor ya da emlakçı ile kişiyi muhatap ediyor. Sonradan da geri dönüş yapıp, “Ağabey bu işten ben komisyonumu isterim” diyor. Artık herkes bu işi yapıyor. Bu işi neredeyse yapmayan kalmadı. İnşallah geçilebilir ama ben bunun önüne geçilebileceğini sanmıyorum.”

“KRİTERLER OLUMLU VE FAYDALI”

Galerici esnaflarından Turan Demirciler, şu ifadelere yer verdi: “Elbette ki Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından mesleğimize yönelik birtakım kriterlerin getirilmesi bizim faydamıza olacaktır. Yani ayak üstü alıp satanlar veya da kendi başına satan ancak vergisini ödemeyen insanlar ticari manada biraz daha zorlanacaklar. Zaten bakanlığın bu tür kriterleri koyma amacı da vergi, kayıt dışı alım satımı engelleyebilmektir. Hem galericilere olan güven duygusunu arttıracağı hem de daha hızlı ticaretin esnaf üzerinden döneceğini düşünüyoruz. Ayrıca Türkiye’de zaten birçok sektörde bu sıkıntılar var. Alt yapı bu anlamda oturmuş değil. Herkes müteahhitlikte yapabiliyor, galericilik te yapabiliyor. Kriterler meslek adına iyi ve faydalı olur kanaatindeyim.”

10 BİN KİLOMETRE GARANTİSİNİ NASIL VERECEĞİZ?

Bir diğer galerici esnafı Murat Köklü ise son olarak şunları dedi: “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın getirecek olduğu yeni düzenleme bence biz galerici esnafları için güzel oldu. Mevut sistemde birçok sıkıntılar vardı. Ama inşallah yeni kriterlerle beraber daha iyi olacağını inanıyorum. Yeni sistemde en çok hoşuma gitmeyen şey 10 bin kilometre durumu oldu. Çünkü otomobil bayileri sıfır kilometre aracın garanti bittiği zaman garantiyi durduruyorlar. Biz bilmediğimiz araçlara nasıl 10 bin kilometre garantisi vereceğiz? Düzenleme birçok yeniliği kapsıyor ama yine de herkesin alım-satım yapacağına inanıyorum. Bu durumun önüne geçmek çok zor.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz