Gayrimenkuller için ödenmesi zorunlu olan emlak vergisi her sene iki eşit taksit halinde tahsil edilmekte. 1-30 Kasım tarihleri arasında emlak sahipleri vergilerinin 2’nci taksitini ödemelerini yapmaları gerekiyor.

Emlak vergisi, tüm taşınmaz mal sahipleri tarafından devlete ödeniyor. Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.

Emlak vergisi için ödenecek tutar, taşınmazın değeri ve emlak vergisi oranının hesaplanması ile bulunuyor. Emlak vergisi ödemeleri taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Farklı ildeki taşınmazın vergisi PTT havalesi ile ödenebildiği gibi, e-belediye sistemi ile de internet üzerinden yatırılabiliyor.

Emlak vergisi 1. taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. 2015 yılı vergi takvimine göre verginin ilk taksit ödemeleri 1 Haziran’da son buldu.

Emlak vergisi 2. taksiti, 1. taksit ödemeleri bittikten 6 ay sonra Kasım ayında ödeniyor. Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri 1 – 30 Kasım tarihleri arasında yapılıyor. Buna göre emlak vergisinin son ödeme tarihi 30 Kasım oluyor.

İsteyen mükellefler verginin tamamını ilk taksit döneminde de ödeyebiliyor. Böylece Kasım ayında herhangi bir vergi borcu kalmamış oluyor.

Kahramanmaraş’ta Onikişubat Belediyesi vergi sahiplerine borçlarını hatırlatmak için ilçenin belirli noktalarına afişler astı. Afişte emlak sahiplerinden vergilerini zamanında ödemeleri ve cezalı duruma düşmemeleri istendi.
Haber: Şenol Güneş

Editör: Mahmut Beyaz