Kuraklık tehlikesi alarm seviyede olan Kahramanmaraş’ta 2017 yılında yağan yağışlar, çiftçilerin yüzünü güldürdü. Geçen yıl Kartalkaya Barajı’nda ki su azlığı nedeniyle çiftçilerin 2’nci ürünlerini ekemediği ve bu yıl artan yağışların seviyesi uzun yılların ortalamasını karşıladı. 2016 yılı kuraklığı ve 2017 yılı yağışlarını değerlendiren İl Müdürü Emiralioğlu, tarımsal açıdan Kahramanmaraş’ın yağış durumunu anlattı.

YAĞIŞLARIN İYİ OLDUĞUNU SÖYLEMEK MÜMKÜN’

Kahramanmaraş’ta özellikle 2016 yılının çok kurak geçtiğinin altını çizen Emiralioğlu, “2014 ve 2016 yılları Kahramanmaraş açısından kurak geçti. Ülkenin genelinde oldu bu kuraklık ama özellikle 2016 yılında Kahramanmaraş’ta yağışların çok az olduğu bir dönemdi o yüzden 2016 yılı hem Maraş altı Ovası açısından hem de kuzey ilçelerde ki hububat üretimi açısından verimliliğin oldukça sıkıntılı olduğu birazda büyük olduğu bir dönemdi. Kartalkaya Barajı’nda ki su azlığı nedeniyle 2’nci ürünün ekilişinin yapılamadığı bir yılda geçirildi. 2016-2017 sezonuna gelindiği zaman ise il başlarda yağış az olsa da son birkaç ayda ki yağışlar uzun yıllar ortalaması seviyesinde geldi. Bu son 50 yıllık ortalama ile bu yıl aldığımız yağışları karşılaştıracak olursak şu anki aldığımız yağışlar şubat ayı hariç ocak ve mart ayında aldığımız yağışlar uzun yılların ortalamasında olan yağışlar olarak gerçekleşti. Nisan ayında ve şu ana kadar ilk 20 binde aldığımız yağışlar yine nisan ayının uzun yıllar ortalaması olan 66,6 milimetrede bir yağış alındı. Ocak ayında 126 milimetre, şubatta 3, mart ayında 74 milimetrelik yağış almışız. Bu ocak, mart ve nisan ayları mevsim normalleri civarında şubat ayı ise mevsim normallerinin altında ama şu an itibariyle tarımsal açıdan Kahramanmaraş ilinde yağışların iyi olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle son nisan ayında gelen yağışlar hububat için çok iyi geldi. Bu yağışlar olmamış olsaydı geçen haftaki yağışlar olmasaydı şu an çiftçilerimiz ürünlerine su vermek zorunda kalacaklardı. Bu anlamda çok önemlidir. Mısırlar ekildi pamuklar ekilecek, hepsi için bu yağışlar çok faydalıdır. Biz nisan ayında yağışların devamı ve mayıs ayında da bir miktar daha yağış alırsak barajlarımızda ki seviyelerde yükselmiş olacak inşallah 2016-2017 sezonu bu anlamda verimli geçecek diye bekliyoruz. Şu an meyvecilik açısından da il genelinde herhangi bir don zararımız olmadı. Meyvecilik açısından da yine herhangi bir sorun yaşamadık” diye konuştu.

YAĞIŞ KAZANIMLARI

Yağışların çiftçiler açısından kazanımlarından da bahseden Emiralioğlu, şu ifadelere yer verdi: “Yağışların kazanımları çiftçilerin su ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Daha ötede kışın ciddi anlamda dağlık kesimlerimiz kar aldı bu da barajlardaki su seviyelerimizin yükselmesine ve su rezervlerinin artmasına neren oldu. Geçtiğimiz yılda yer altı su seviyeleri de çok fazla aşağı düşmüştü bu da ilimiz açısından zor bir süreçti. İnşallah bu yağışlar hepsini bertaraf edecek hepsinin devamı faydalıdır.”

MARTTA YAĞMASIN NİSANDA DİNMESİN

Sözlerine ‘Martta yağmasın, nisanda dinmesin’ deyimiyle devam eden Emiralioğlu, deyimi şu şekilde yorumladı: “Nisan ayı bitkilerin en hızlı büyüdüğü bir dönemdir. O nedenle nisan ayında yağan yağmurların faydası yüksektir. Mart ayında da çiftçi tarlada bulunmak ve ekim yapmak istediği için orada biraz yağışın az olmasını istiyor. İlk bahar dönemi yağışların ise her zaman faydalıdır ve özellikle nisan yağmurları çiftçilerimiz için çok önemlidir.”

Haber: Kübra Dilbirliği

Editör: Mahmut Beyaz