Maraş’ın Kahramanmaraş olduğu destansı kurtuluş mücadelesini tüm dünyaya anlatmak ve cephedeki eşsiz mücadeleleriyle adlarını tarihe kazıyan kahramanları yâd etmek adına

 ‘Ateşler içinde Maraş’ belgeselini çeken Cinekare, Yönetmen Mustafa Çakıroğlu öncülüğünde ikinci bir belgeseli daha hayata geçirdi. Milli mücadele döneminde Elbistan’a ışık tutan Çakıroğlu ve ekibi, çekimlerini tamamladığı ‘Birlik, Cesaret, İnanç, Vatan; Milli, Mücadele'de Elbistan’ belgesinin ilk tanıtımını yaptı. Elbistan Şehir Müzesi'nde görülebilen belgeselin yakın zaman içerisinde İstanbul'da özel bir gösteriminin yapılması planlanıyor.

ÇAKIROĞLU: MİLLİ MÜCADELE RUHUNA SAYGI DURUŞU GERÇEKLEŞTİRMEYE ÇALIŞTIK
Konuyla ilgili konuşan Yönetmen Mustafa Çakıroğlu, “Milli Mücadele’nin yüzüncü yılı nedeniyle Ateşler İçerisinde Maraş isimli bir belgeseli yapmak üzere yaklaşık üç yıl önce yola çıktık. Maraş’ı Kahramanmaraş yapan destanı birinci derece önemli kaynaklardan araştırırken Elbistan’ın Milli Mücadele’de yerinin yeteri kadar anlaşılmadığını fark ettik. Fikir buradan doğdu. İmkânlarımız oldukça sınırlıydı. Ekibimizin çoğu sembolik rakamlarla hatta gönüllülük esasıyla çalıştı. Buna rağmen ikinci bir belgesel fikrinden vazgeçmedik. Elbistan’ın tarihine bir ışık tutmayı denedik. Büyük bir duygu yoğunluğu içerisinde atalarımıza ve Milli Mücadele ruhuna da bir küçük saygı duruşu gerçekleştirmeye çalıştık” şeklinde konuştu.

ÜSTÜNDAĞ: ELBİSTAN STRATEJİK ANLAMDA ÇOK ÖNEMLİ BİR MERKEZDİ

Tarihçi Metin Yazarı Ünal Üstündağ, şunları kaydetti: “Milli Mücadele’de Maraş bölgesi özellikle Güney cepheleri başta olmak üzere diğer cephelere de örnek teşkil edecek önemli bir mücadeleye imza attı. Aradan geçen yüz yıllık süreci çok yönlü olarak, hatıratlar, birincil ve ikincil kaynaklardan, kahramanların birinci derece yakınlarından dinleyerek, yeniden ele alırken gördük ki yalnızca bir belgeselle konuyu anlatmak, ulaştığımız okyanusta küçük bir göle sığınmak olur. Elbistan bölgesinin Milli Mücadele’ye sağladığı katkı yalnızca bir üs olmaktan çok daha ötedir. Kısa belgeselde bunları işlemeye çalıştık.” Dedi. Murat Çürük ise “Yola çıkarken içimizdeki heves sınırlı imkânlara rağmen asla dinmedi. Burada ciddi bir dram var. Her ne kadar sıcak çatışmalar Maraş’ta geçmiş olsa da Elbistan stratejik anlamda çok önemli bir merkezdi. Edindiğimiz bilgiler ve belgeler bunu doğruluyor. Çeşitli efektler, özel bir çekim ekibi ve farklı bir dille konuyu en iyi şekilde anlatmaya çalıştık.”

GÜLGEÇ: SINIRLI İMKÂNLARLA ÇALIŞARAK ÇOK EMEK VERDİK

İstanbul'da yapılması beklenen ve organizasyon çalışmaları süren Kahramanmaraş Günü’nde gösterilmesi de düşünülen Milli Mücadele’de Elbistan Belgeselinin galası merakla bekleniyor. Cinekare’nin yakın zamanda çekimlerini Kahramanmaraş'ta tamamladığı “Ateşler İçerisinde Maraş”  isimli belgesel filmine dair açıklamalarda bulunan projenin idari koordinatörü Yavuz Selim Gülgeç, “Filmimizin basın lansmanını Ekim ayında gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Sınırlı imkânlarla çalışarak çok emek verdik, belgeselin üç yıla yayılan dilimi içerisinde bizi çok zorlayan ekonomik nedenlerin filmin kalitesine yansımamasına çok dikkat ettik ve nihayetinde projeyi tamamlayarak filmleştirdik! Buradan gazeteniz aracılığı ile emek veren ve destek olanlara teşekkür ederiz” dedi. Gülgeç sözlerini bitirirken Şehrin Ateşler İçerisinde Maraş belgesel filmini sahiplenmesini beklediklerini söyledi.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz