Geçtiğimiz günlerde yapılan genel kurul toplantısında Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şubesi’nin yeni başkanı olarak seçilen Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ziya Dumlupınar, odanın yeni yönetimini basın mensuplarına tanıttı. Kervan Han’da düzenlenen toplantıda konuşan Dumlupınar, gündem hakkında değerlendirmelerde de bulundu. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’de teröristlere yönelik düzenlediği harekatın arkasında olduklarını söyleyen Dumlupınar, bu topraklarda yaşamanın diyetini şehitlerimizin kanıyla ödediğimizi de belirti. Seçim çalışmaları kapsamında düzenledikleri kampanyalarda vaat ettiklerini çalışmaları yeni yönetimle birlikte yapacaklarını da dile getiren Dumlupınar, kendilerini Kahramanmaraş’ın en akademik meslek odası olarak gördüklerini de sözlerine ekledi.

TOPRAKLARIMIZIN DİYETİNİ ŞEHİTLERİMİZİN KANIYLA ÖDÜYORUZ”

Konuşmasının başında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’de teröristlere yönelik düzenlediği ‘Zeytin Dalı Harekatı’nı desteklediklerini dile getiren Ziya Dumlupınar, “Ülkemiz çok önemli günler yaşıyor, Afrin Harekatı’nı biliyorsunuz ülke olarak hepimizin tek vücut olduğu bir dönemden geçiyoruz. 80 milyonluk milletimiz ordumuzla beraber harekatın arkasındayız, tam olarak bu operasyonu destekliyoruz. Tabi maalesef şimdiye kadar üç tane şehidimiz oldu, onlara da Allah’tan rahmet diliyorum, yüce Türk milletimizin başı sağ olsun, ailelerine de sabırlar diliyorum. Bu topraklar maalesef şehitlerimizin kanıyla diyetini ödeyerek yaşadığımız topraklar. Biz var olduğumuz sürece de bu topraklar da yaşamanın diyetini şehitlerimizle sanırım ödemeye devam edeceğiz” dedi.

TARIM DANIŞMANLARI PROBLEMİMİZ VAR”

Ziraat Mühendisleri Odası’nın seçim kampanyaları kapsamında vaat ettikleri projeleri hayata geçirmek için yeni yönetimle birlikte yoğun bir yarış içerisine gireceklerini belirten Dumlupınar, “Ziraat Mühendisleri Odası biliyorsunuz bir genel kurul yaşadı, yeni yönetim olarak huzurlarınızdayız. Yeni yönetimimizi sizinle tanıştırmak bir organizasyon düzenledik. Yönetimimizde üniversitemizden, özel sektörden, il tarım müdürlüğünden dağılımları eşit bir şekilde temsil noktasında daha iyi olmasını düşündüğümüz için geniş bir yönetim kurulu oluşturduk. Arkadaşlarımız alanlarında öne çıkan başarılı insanlar. Bu şekilde bir seçime gittik ve seçimi kazandık. Her seçimin tabi ki bir ruhu var, bizde kampanyalarımız boyunca da dile getirdiğimiz bazı şeyler vardı. Bu kampanyadaki dile getirdiklerimizi de yeni yönetimimizle gündem olarak kabul ediyoruz ve görev olarak olarak addediyoruz. Bunların başında tarım danışmanları diye bir problemimiz var, ülkemizde tarımsal yayım ve hizmetleri yapan tarım danışmanı arkadaşlarımız var. Bunların özlük noktasında sıkıntıları var, bu konuyla ilgili çok fazla vermeyeceğim. Aslında daha teknik konuşabilirdik ama Ziraat Mühendisleri Odası’nın Şanlıurfa Şubesi bu konuda bir çalışma yapıyor, bakanımızla da iletişim halindeler. Bu taşeron yasası veya kitlerle ilgili çalışmalara belki de ilave edilecek bir çalışma içerisindeyiz. Bunu da toplumsal ve ülkesel olarak düşündüğümüz içi burada çok fazla teknik detay vermek istemiyorum” ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMAŞLI FİRMALAR İHRACAT REKORU KIRIYOR”

Çalışmalarında su ürünlerine ağırlık vereceklerini de dile getiren Dumlupınar, su ürünleri noktasında Kahramanmaraş’tan firmaların Türkiye’de ihracat rekorları kırdığını söyledi. Dumlupınar, “Yeni görev dönemimizde su ürünleri bizim önemli konularımızdan bir tanesi. Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren firmalar Türkiye’nin ihracat rekorlarını kırıyor. Dünyadaki alabalık, levrek, çipura gibi ürünlerde üretim birincilikleri var ama çok fazla dile getirilmiyor. Biz yeni yönetim dönemimizde hak ettikleri değerleri almalarını istiyoruz. İlimizden bir firmanın Türkiye’de ihracat rekorları kırması bizim her toplantıda en azından diye getirmeyi görevimiz olarak düşünüyoruz. Belki çok sık duyacaksınız ama Su Ürünleri Mühendisliği temsilcimiz Orhan Bülbül oldu” şeklinde konuştu.

BİR LOKAL İHTİYACIMIZ VAR”

Öncelik verdikleri diğer bir konunun ise Ziraat Mühendisleri Odası’na bir lokal kazandırmak olduğunu sözlerine ekleyen Dumlupınar, “Yine öncelikli alanlarımızdan bir tanesi Ziraat Mühendisleri Oda’mız için bir lokal düşünüyoruz. Yaklaşık 850 tane üyemiz var, odamıza üye olmayanlarla beraber 2 bine yakın meslektaşımız var. Kahramanmaraş’ın akademik meslek odası olarak en büyük sivil toplum kuruluşuyuz. Biz üye olan veya olmayan diye bir ayrıma da gitmiyoruz. Hepsi bizim meslektaşımız arkadaşımız. Ciddi anlamda bir mekan problemimiz var. Bunu sadece bir lokal, çay içme yeri olarak düşünmeyin, toplantı alanları gibi insanların sosyal alanlara ihtiyacı var. Bizim böyle bir problemimiz var ve bu problemi de bu dönem içerisinde İnşallah yerel yöneticilerimizle beraber aşmayı düşünüyoruz” açıklamalarında bulundu.

KAHRAMANMARAŞ’TA DÖRT BÜYÜK OVA, YAKINDA 6’YA ÇIKACAK”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın büyük ovaları tarımsal sit alanları yaparak koruma altına almasını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Dumlupınar, “Ziraat Mühendisleri Odası olarak bir memnuniyetimiz var onu dile getirmek istiyoruz, bu büyük ova tarımsal sit alanları tarım alanlarının korunması noktasında bizi çok menün eden bir icraat oldu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaptığı. Geçmiş dönemdeki bakanımız Faruk Çelik döneminde başlatılan bir proje. Bu bizim topraklarımızı korumamız için çok önemli ve büyük bir adım oldu. Büyük ovalara kolay kolay dokunulamıyor, çok elzem kamu yatırımları olması gerektiği durumlarda yapılıyor. Orada Toprak Koruma Kurulu’ndan böyle bir karar çıksa bile bakanlığın onayına ihtiyaç var. İş çok zorlaştı, burada bizim bu durumdan memnuniyetimizi de dile getirmek istiyorum. Tarım Bakanımıza da teşekkür etmek istiyorum bu çok önemli bir olaydı. Kahramanmaraş’ta galiba dört tane büyük ova var, iki tanesi de onaylanmak üzere sayı altıya çıkacak. Bu büyük ovalar gerçekten korunacak, bunun korunması için de yerel yöneticilerimizle beraber çalışacağız” şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞ’IN SU KAYNAKLARI SINIRLI VE KISITLI”

Son yıllarda yaşanan kuraklığa da değinen Dumlupınar, yağışların düzensiz olmasından dolayı çiftçilerin ciddi sorunlar yaşadığını söyledi. Kahramanmaraş’ın su kaynaklarının kısıtlı ve sınırlı olduğunu da iddia eden Dumlupınar, sözlerine şu şekilde devam etti, “Biliyorsunuz son iki-üç yıldır bazen kurak bir yıl oluyor, bazen de çok yağışlı bir yıl oluyor. Ama yağmur dağılımları da eşit ve düzenli olmadığı için, mesela üç gündür Kahramanmaraş’a yoğun bir şekilde yağmur yağıyor, 23 ile 40 milim arası yağış düşüyor. Ama bir bakıyorsunuz bir ay hiç yağmur yağmıyor. Totalde bizim yıllık uzun dönem yağış ortalamasını tuttursak bile bu bizim ürünlerimiz için aralıkları seyrek olduğundan dolayı çok ciddi sorunlar oluşturuyor. Tabi su kaynakları noktasında barajlarla bunun telafi edilmesi lazım, barajların doluluk oranları çok önemli. Bu yağışlar tabi ki barajlara fayda sağlıyor. Ama bir Helete Düzbağ su projesi var Gaziantep’e su götürme projesi var. Kahramanmaraş’a gelen iki tane su kaynağı var birisi Karasu diğeri ise Ayvalı Barajı. Ayvalı Barajı doğru bir kaynaktan beslenmiyor, yani yağmur ve kar sularından besleniyor. Ciddi anlamda bir nehrin beslediği bir baraj değil. Geçtiğimiz haftalarda biliyorsunuz bir heyelan olduğu açıklandı, Kahramanmaraş’ta salgına yakalanmayan çocuk filan kalmadı galiba. Biz burada su kaynaklarımızın kısıtlı ve sınırlı olduğunu düşünüyoruz. Heyelan olur olmaz, salgın olur olmaz bu çok önemli değil. Ama burada önemli olan bir tane kaynağımız var, bu kaynağın başına bir şey gelirse ne olacağını düşünüyoruz. Aslında biz bir sağlık örgütü de değiliz, biz burada heyelan veya salgından kastımız su kaynağımızın iki tane olması, birinin doğru beslenmemesi yani yeterli bir kaynağının olmaması. Bizim doğru beslenen su kaynağımız bir tane. Akarsu yada Nehir gibi doğru kaynaklardan şehrimize su temin edilmesi gerekiyor. Buna dikkat çekmek istiyorum aslında. Yani salgın filan konumuz ve ilgi alanımız değil, sonuçta ben siyasetçilerimizin ve yerel yöneticilerimizin dikkatini çekmek istiyorum. Su kaynağımızın Kahramanmaraş için değerlendirilmesinin uzun vadede çok faydalı olacağını düşünüyorum.”

TARIM İLE UĞRAŞAN NÜFUS AZALIYOR”

Gelişmiş ülkelerde tarım ile uğraşan nüfus sayısının azaldığına dikkat çeken Ziya Dumlupınar, “Gelişmiş ülkelerde tarım ile uğraşan nüfus sayısı azalır ama doğru bir şekilde kalkınmayla yani sanayileşme ile beraber, tarımın profesyonelleşmesi ile beraber bir azalış olursa bu güzel bir durumdur. Ama tarımdaki arkadaşlarımız çiftçilerimiz, sadece sigortası yapılsın diye fabrikalara gelip çalışıp, şehirlere taşınıyorsa bu doğru bir büyüme değildir. Tarım nüfusunun azalması beklenen bir durum yüzde 40’lardaydı yavaş yavaş daha da aşağılara inecektir. Amerika gibi birçok ülkelerde bu oran daha aşağıda. Bunun doğru büyümesi ve doğru azalması önemli. Bu tarımla uğraşan nüfusun çiftçilikle uğraşması sadece orada yaşıyor olması da önemli değil. Hepsi çiftçilikle mi uğraşıyor, o nüfusun tamamı tarlalarda çalışıyor mu bunlarda önemli şeyler. Onun için biz tarımla uğraşan, tarımsal işletmelere sahip üreticilerin olduğu bir istatistikte ülkemizin tarımsal nüfusu azalabilir ama büyüme ve azalmada da doğru orantılı olmalıdır” dedi.

KAHRAMANMARAŞ’TA ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR VAR”

Endüstriyel tarım noktasında Kahramanmaraş’ta önemli çalışmaların olduğunu belirten Dumlupınar, son yıllarda tarımın profesyonelleştiğini söyledi. Dumlupınar, “Son yıllarda tarım profesyonelleşiyor, büyük çiftlikler, seralar örneğin Türkoğlu taraflarında görülüyor, iş adamları özellikle tohumculuk sektörüne ilgi duyuyor ama tarımda karlılık iş adamlarının diğer sektörlerinde elde ettiği kadar çok olmayabilir. ARGE’miz hemen para kazandırmayabilir. Bazı büyük holdingler hemen yatırım yapmak istiyor ertesi sene koyduğu parayı almak istiyor. Para yöneten insanların bunu düşünmesi çok normal ama tarım böyle bir sektör değil. Özellikle ARGE’nin uzun vadeli sonuçları olan bir sektör. Endüstriyel tarım noktasında ilimizde bakıyorum bir şeker fabrikamız var, patates tarımı yapan çiftçilerimizin patateslerinin işleneceği tesisler kuruluyor. Özellikle çerezlik çekirdekte tesislerimiz var. Tabi tekstil fabrikalarını düşünürsem onlarda çiftçilik yapıp kendi hammaddelerini düşünen sanayicilerimiz var. Ama yeterli mi, mesela bir urmu dudunu düşünürseniz keşke burada da bir tesis olsa. Kahramanmaraş’ta yetişen urmu dudu daha çok Gaziantep’te satılıyor biz oradan alıp geliyoruz. Daha çok olmalı” ifadelerini kullandı.

PAMUK ÜLKESEL BİR PROBLEM”

Pamukta yaşanan sıkıntıların ülkesel bir problem olduğunu da sözlerine ekleyen Dumlupınar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın politikalarının bu sorunu çözeceğine inandığını söyledi. Dumlupınar, “Pamuk alanları meselesi ülkesel bir problemdi, yani Tarım Bakanlığı’nın politikaları belirliyor ülkede hangi ürün ne kadar ekiliyor, hangi üründe daralma var artış var. Geçen yılda pamukta çok ciddi bir artış vardı pamuk alanlarında. Bunun da sebebi yaklaşık 80 kuruşa kadar çıkan birim alanındaki desteklerdi. Şimdi bir gemi ürün bulabiliyor, on ay vadeli bulabiliyor daha da ucuz bulabiliyor, sanayicimize bunu alma diyemeyiz. Zaten yeterli değil ülkemizdeki üretim, yani olayın serbest piyasası söz konusu, herhangi bir firma pamuk ithal edebilir, başka bir firma da müşteri bulursa pamuk satabilir. Yani serbest piyasadan kaynaklanan problemler olduğu gibi, aslında problem de değil ticaretin doğası ama ülkemizdeki pamuk sanayimize yetecek noktada değil. Bakanlığın bu konuda çalışmaları var, pamuk alanlarında da ciddi bir artış var, bu ülkesel bir problem olur eğer olursa. Tarım Bakanlığı’nın politikaları bu sorunu çözer” şeklinde konuştu.

Toplantıya Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Ziya Dumlupınar’ın yanı sına Yönetim Kurulu üyeleri Mustafa Kırbaş, Mehmet Ali İspir, Kumray Tekin, Ahmet Sever, İbrahim Gül, Mustafa Kulotu, Orhan Bülbül ve Bertan Kayıran da katıldı.

(Haber: Ahmet GÜNEÇIKAN)

Editör: Mahmut Beyaz