Geçtiğimiz yıllarda yapılan ÖTV indirimleri beyaz eşya sektörüne can suyu olurken, vergi indiriminin olmadığı bu yıllarda ise büyük bir durgunluk göze çarpıyor. Yaz aylarının gelmesiyle klima, düğün sayılarının artmasıyla birlikte de beyaz eşya satışlarında ciddi bir artış bekleniyordu. Fakat durum şu günlerde hiç de böyle değil. Beyaz eşya sektöründe büyük bir durgunluk yaşanırken, kuyumcularda da durum aynı. Beyaz eşyaya göre kuyumcularda hareketlilik artsa da, altın fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi nedeniyle takı takacaklar çeyrek altın yerine gram altına yöneldi. İki sektörde durgunluk yaşanırken, hem beyaz eşya satıcıları hem de kuyumcuların gelecekten beklentisi büyük.

MADDİ DURUMU DÜŞÜK OLANLAR GRAM ALTINI TERCİH EDİYOR”

Kütükçü Kuyumculuk çalışanı Abdullah Çevirici, çeyrek altının vatandaşa hala yüksek geldiğini belirtirken, durumu müsait olmayan vatandaşların gram altına yöneldiğini belirtti. Yaz aylarının yaşandığı şu günlerde düğün, nişan ve sünnet merasimlerinin arttığını belirten Çevirici, “Sektör olarak da zaten beklediğimiz düğün sezonu açıldı. Sektör 1-2 aylık hareketlenecek. Gram altına talep var. Talebin özellikle altın fiyatlarının yükselmesiyle çok alakası var. Gram altın maddi durumu düşük olan vatandaşlarımız tarafından talep görüyor. Gram altın şuanda 190 TL civarlarında. Çeyrek altın ise 315 TL civarlarında. 315 lira vermeyecek durumda olan vatandaşımız gram altın alıyor. Vatandaşlar kesinlikle tanıdıkları ve bildikleri kuyumcunun haricinde hiçbir şekilde alışveriş yapmasınlar” ifadelerini kullandı.

DÜĞÜN SEZONU BİR NEBZE HAREKETLENDİRDİ”

Çalkaya Ticaret İşletme Sahibi Ahmet Çalkaya, bahar aylarının gelmesi ve düğün sezonunun açılmasıyla birlikte durgun olan işlerinin bir nebzede olsa hareketlendiğini söyledi. Çalkaya, “Yeni evlenecek olan çiftlerimiz mağazalara gelip düğün paketlerimiz içerisinde ki eşyalara bakıyor. Yaz dönemi geldi, düğün sezonunun da şuan işlerimize olumlu bir etkisi başladı. Özellikle sıcakların başlaması hem klima gibi mevsimsel ürünlerde hareketlilik sağladı hem de beyaz eşyada da az da olsa bir hareketlilik sağladı. Bu hareketlilikte düğün sezonunun da etkisi büyük, evlenenler daha çok toplu ürünler alıyorlar. Beyaz eşyanın tamamını aldıkları takdirde bize bir katkısı oluyor, artı olarak yaz döneminde yeni evlerine taşınanların sayısında da bir artış var. Bu gibi faktörler işlerimizi hareketlendirdi. Geçtiğimiz yıla göre fiyatlarımızda az bir değişiklik oldu. Ama gerçekten de çok fazla değil, ciddi kur artışlarına rağmen firmalar bu maliyeti daha minimum seviyelerde halka yansıtmaya çalışıyorlar. Bunu bazı kampanyalarla destekleyerek halkımıza ürünlerimizi veriyoruz. Sezon için gerekli tüm hazırlığımızı yaptık ve müşterilerimizi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Mahmut Beyaz