Yurt genelinde de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da yaz mevsimi ile düğün yapanların sayısında büyük artış olduğu görülüyor. Gençlerin, yeni evlenecek olan çiftlerin en heyecanlı olduğu anlardan birisi olan gelinlik ve damatlık alma sezonu yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte hareketli başladı. Yeni evlenecek olan çiftler aylar öncesinden düğün salonlarında tarih almaya başlarken, düğün için hazırlıkları devam eden gelin ve damat adaylarının son duraklarından birisi olan gelinlik ve damatlık mağazaları ise bugünlerde hareketli. Düğünden birkaç gün önce gelinlik ve damatlık almaya başlayan çiftler, fiyat konusunda kararsız kalıyor. Fiyat konusunda kararsız kalan vatandaşlar içinse Manşet Gazetesi olarak, fiyatları araştırdık. Gelinlik mağazaları en dolu günlerini yaşarken, fiyatlar ise bin 500 TL’den başlayıp 6 bin TL’ye kadar çıkıyor.

KIŞ SEZONUNA GÖRE GELİNLİK SATIŞLARIMIZ YÜKSEKTE”

Dolar kurunun yüksekliğinin piyasayı etkilediğini getiren gelinlikçi Hüseyin Akçan, gelinlik fiyatlarının bin 500 TL’den başlayıp 6 bin TL’ye kadar çıktığını dile getirdi. Geçen yıllara göre satışlarda artışların olduğunu belirten Akçan, “Geçen yıla nazaran artışımız olduğunca fazla, bizim sektörde günlük satış olayında rakam tutturmak zor bir durumdur. Evlenecek gelin adayları, bu özel günde daha görkemli, çekici bir gelinlik aradıkları için aylar öncesinden siparişlerini veriyorlar. Bundan dolayı gelin adayları gelinlik seçme konusunda daha seçici oluyorlar. Özel gün olduğundan günlük satış konusunda rakam tutturmak zor oluyor. Örneğin bu hafta hiç satışımız olmadı. Şu an vatandaşın alım gücü düşük, bundan dolayı standartta şu anda müşterilerin gelinlik için bütçe olarak ortalama en fazla bir gelinlik alışverişi için 2 bin – iki bin 500’den fazla harcamak istemiyor. Ama işimiz tamamen el emeği göz nuru olduğu için bu tarz maliyelerinde ki ürünler alt grup ürünler oluyor. Ortanın bir tık altı ürünler oluyor. Ama müşteri genelde özel bir gün olduğu için ömürde bir kez olduğu için en güzelini giymek arzusu ve hayaliyle geliyor. Ama o hayali de karşılığında ki gelinliği alabilmek için 4 bin lirayı gözden çıkarması lazım. Düğün sezonunun da habercisi olan yaz aylarının gelmesiyle aileler, ve evlenecek gelin ve damat adaylarının ilk durakları gelinlikçiler olduğunu söyleyen esnaf Hüseyin Akçan, Kış sezonuna göre gelinlik satışlarımız şu an yüksekte daha da artacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

KİRALIK GELİNLİK KÜLTÜRÜ OLUŞMADI”

Kiralık gelinlik satışlarının da olduğunu belirten Akçan, “Kiralık gelinlik noktasında müşteriler kiralık gelin fiyatını daha kafasında oluşturamadı Kahramanmaraş’ta daha o kiralık gelinlik kültürü oluşmadı. İlerleyen senelerde bu kültürün şehrimize yerleşeceğini düşünüyorum” dedi. Akçan sözlerine şu şekilde devam etti, “Biz şu an burada 5 kişilik bir ekipmanla çalışıyoruz. Kimi süsleme boyutunda kimi tasarlama boyutunda kimi kese boyutunda kimi ise satış boyutunda kaliteli hizmet sunmak adına çalışıyoruz. Kahramanmaraş’ta gelinlik sektöründe ekibimiz çok sağlam, ince işliğimizin yanı sıra kaliteli üretim sağlıyoruz. Müşterileri anlık bir değer olarak değil, kalıcı bir değer olarak görüyoruz.

Gelinlik dışında nişanlık ve kına gecesi kıyafetleri bunun yanı sıra bindallı ve kaftan da bu sene gelinlik alan müşterimize kiralık sunum yaptık. Kiralık sunumda ise müşteriye daha böyle bir ekonomik olduğunu söyleyebilirim. Müşterinin cebine para bıraktık bu müşterinin çok güzel ilgisini topladı.”

MAĞDUR OLMAMAK İÇİN DİKKAT EDİN”

Gelinlik alacak gelin adaylarının gelinlik aldıkları noktayı çok iyi tercih etmelerinin lazım olduğunu dile getiren Akçan, “Bazı esnaf kardeşlerimiz meslek deneyimi ve bilgisi olmadan bu işi yapıyorlar. Meslek bilgisi ve deneyimi olmadığı için en özel günün de en şık olması gereken gelin hanımlar bazen mağdur olabiliyorlar. Mağdur olmamaları için doğru noktayı doğru işletmeyi tercih etmelerini öneriyorum. Bu konuda çok dikkatli olup araştırma yapmalarını öneriyorum. Kişi bu işi kaç yıldır yapıyor mesleği bu iş mi sektöre sonradan mı girdi bunları çok iyi sentez yapması lazım, bunun için dikkatli olmaları gerekiyor” dedi.

(Haber: Yusuf Temiz)







 

Editör: Mahmut Beyaz