Dolar kuru geçtiğimiz gün saat 7:30 sularında 5.70 TL’yi de aşarak 5.7465 TL olmuştu. Euro ise 6.63 TL olurken, sterlin 7.35 TL’yi test etti. Saat 9:15 sularında ise dolar 6.30 TL’yi geçti. Euro ise 7 lirayı, sterlin ise 8 TL üzerini gördü. Türk Lirası’ndaki günlük kayıp da yüzde 11’i geçti. Döviz piyasasındaki sert dalgalanma devam ederken 09:35’te dolar yeniden 5.80’li seviyelere indi. Euro 6.70’li, sterlin ise 7.50’lere çekildi ancak kurdaki dalgalanma gün boyu devam etti. Haberin yazıldığı esnada ise dolar 6.28’li seviyelerde seyrederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bayburt’da vatandaşlara sesleniyordu. Vatandaşlara dövizlerinizi Türk Lirasına bozdurun çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dolar molar bizim yollarımızı kesemez, hiç endişe etmeyin. Ama buradan yine söylüyorum, yastığının altında doları, avrosu, altını olan varsa bunu gitsin Türk lirası ile bankalarımızda bozdursun. Bu bir milli, yerli mücadeledir. Bu, bize karşı ekonomik savaş ilan edenlere milletimin cevabı olacaktır. Bugün için değil de ne zaman? Onun için yerli paramızla, inşallah bunlara cevabı verelim” ifadelerini kullandı.

BAKAN ALBAYRAK YENİ EKONOMİK YAKLAŞIMI AÇIKLADI!

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomik Yaklaşımını Dolmabahçe Sarayı’nda açıkladı. Bakan Albayrak, “Spekülasyonların ekonomimize etki etmesine izin vermeyip özellikle veri güvenliği, çünkü ekonomin temeli veriye dayanıyor, çok daha etkin bir süreç ortaya koyacağız. Özellikle Türk Lirası'nın güvenini arttırmak. Hele de küresel sınamalardan geçtiğimiz bu günlerde... Türkiye olarak son 15 senede çok daha etkin çok daha önemli bir süreç ortaya koyduk. Para politikalarının tam bağımsızlığını sağlamak. İlk geldiğimiz günden beri para politikaları üzerinde Merkez Bankası üzerinde mümkün oldukça konuşmamaya gayret ettim. Buradaki özellikle para politikalarının tam bağımsızlığı her zaman olması gerekir. Para politikalarının tam bağımsızlığı sağlanacak, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı kritik esastır. Özellikle bankacılık kesimi başta olmak üzere finansal sektörün güçlü yapısının korunması ve yapısında da finansal istikrarın önceliklerimizdendir” dedi. Gündemi en sıcak haliyle takip eden Manşet Gazetesi haber ekibimiz, kentin en hareketli mekanı olan Trabzon Caddesi’ne çıkarak, halkın doların yükselmesine karşı tepkisini sordu.

İşte Kahramanmaraş halkının ‘dolar’ tepkisi;

TÜRKİYE’YE BOYUN EĞDİREMEZLER”

Selahattin Pabuç

Sabah televizyonlarda izledik dolar 6,40 TL oldu diye son dakika geçiyordu. Daha yeni dolarımı bozdurdum ben, bizler Türk milletiyiz sorumlu olarak davranmamız gerekli. Hiçbir zaman dolarla, Euro ile parayla bize diz çöktüremezler. Ben Avrupa’da yaşadığım için görüyorum hiçbir zaman Türkiye’ye boyun eğdiremezler. Avrupa’daki Türkler olarak bizim Türkiye’ye bakışımız çok iyi, hiçbir zaman değişmez. Çünkü onlar bize muhtaç, biz onlara muhtaç değiliz. Avrupalılar işine geldiği zaman iyiler ama işlerine gelmezse her zaman sırtımızdan bizi bıçaklama niyetindeler. Eski Türkiye ile yeni Türkiye arasında çok fark var. Son 15 yıl içinde yapılanlar hiçbir zaman göz ardı edilemez çünkü devletimize Allah zeval vermesin, süper çalışıyor. Allah yollarını açık etsin, eskiye oranla çok güçlüyüz. Yağ kuyruğu, tüp kuyruğu olurdu eskiden ama şuan öyle bir sorunuz yok. Dışarda olsak da içerde olsak da devletimizin devamlı arkasındayız, Allah Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a yardım etsin.

HÜKÜMETİMİZİN VE REİSİMİZİN ARKASINDAYIZ”

Harun Reyhan

Türkiye’nin bu konudaki düşmanları belli zaten Amerika. Son günlerde de üzerimize gelmelerinin en önemli sebebi rahip Brunson’u bırakmamız. Bu dolar mutlaka düşecektir, bunun bir oyun olduğunu, bir spekülasyon olduğunu biliyoruz. Biz devletimizin, hükümetimizin özellikle de reisimizin arkasındayız. Kesinlikle dolarla bize diz çöktüremezler, hiçbir zaman çöktüremediler ki şimdi çöktürsünler. Dolar zamanı gelince düşecektir, belli amaçlar içinde yapılan oyun, biz bunu biliyoruz, ülke olarak, şahıs olarak, millet olarak bu bilinçteyiz. Devletimizin arkasındayız.

AMERİKA’NIN BİZE KARŞI OYNADIĞI BİR OYUN”

Şükrü Çınar

Doların yükselmesi Amerika’nın bize karşı oynadığı bir oyundur, Türkiye’ye karşı açık bir oyun bu. Asla da başarılı olamayacaklar, biz vatandaşlar olarak bunun farkındayız ve devletimizin yanındayız. Eski Türkiye ile yeni Türkiye’nin arasında çok büyük farklar var tabi ki, eski eskide kaldı, şuan Türkiye öyle değil. 15 Temmuz’da hain bir darbe girişi yaşadık, sonraki süreçte devletimizi yıkmaya çalışanlar açığa çıktı bugün de böyle olacaktır. Devlet düşmanları açığa çıkacaktır, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısının doğru olduğunu düşünüyoruz ve arkasındayız. Reis ne diyorsa onu yapmamız lazım, Cumhurbaşkanı bizi yanıltmaz yanlış bir durum olsa. O yüzden doların tekrar düşeceğine inanıyoruz.

BAŞKANIMIZ OLDUĞU SÜRECE BİZİ ÇÖKTÜREMEZLER”

Muharrem Küpeli

Şuan dolar 6,42 seviyesindeydi telefondan takip ediyordum. Dolarla yada farklı şekillerde bize asla diz çöktüremezler. Ülkemize bir saldırının olduğunun farkındayız ve millet olarak bunun önüne geçeceğiz. Neden derseniz. Bu Başkanımız olduğu sürece, ona güvenen bu millet bir olduğu sürece bizi çöktüremezler. Adam dik duruyor, adam da kıvırma yok, çevirme yok, her şeyi olduğu gibi söylüyor. İnşallah çökmeyiz, bizde iman gücü var.

İLERLEYİŞİMİZİ FRENLEMEK İSTİYORLAR”

İrfan Dağ

Sabahtan bu yana dövizdeki bu artışı takip ediyoruz. Biz bu kadar dışa bağımlı olduğumuz sürece her şey olabilir. Her şeyimiz dışarıya bağlı, biz üretemiyoruz ki. Doların artmasının nedeni tamamen üretememek değil ama dış güçlerin de bu konuda oyunları var. Bu konu sadece bizimle ilgili değil, sadece Türkiye ile de ilgili değil. İran’a baskı, Rusya’ya baskı, bize baskı. Bu ülkeler hep ileriye giden ülkeler, ne için yapıyorlar, bu ülkeleri frenlemek istiyorlar. Oyunlarında başarılı olamazlar İnşallah.

BİRLİK OLMA ZAMANI”

Adem Oruç

Dolar kaldı ise millet bozdursun ama zannetmiyorum doların kaldığını. Ya da millet alıp yatırıyordur. Millet birlik olduktan sonra Türkiye’ye diz çöktüremezler. Şu anda birlik olacak zaman. İçimizdeki kavgaları bırakalım.

YENİ TÜRKİYE’YE KİMSE DİZ ÇÖKTÜREMEZ”

Mehmet Kamalak

Ülkenin geleceğini düşünüyorsak bozdurmak lazım. Dış güçlerin oynadığı bir oyun bu. Şu anda da ne yapmamız gerek bilmiyorum? Ekonomi ile ilgilenin bakanımızın bir yerden istişare edip bunun önüne geçmesi lazım. İmkânı yok Türkiye’ye, Tük milletine diz çöktüremeyecekler. Yeni Türkiye eskisine göre daha iyi. Milletimizin bundan endişesi olmasın. Yeni Türkiye’ye kimse diz çöktüremez. Başkanımızda başımızda olduğu sürece bir şey olmaz.

DIŞA BAĞIMLIĞIMIZIN SONUCU”

Mustafa Çay

Dış güçlerin oyunu. Bize zarar veremezler. Bize diz çöktüremezler. Bir takım şeylerden, dışa bağımlığımızın sonucu. İnşallah güzel şeyler olur.

BİZİM İMAN GÜCÜMÜZ ONLARA YETER”

Muhammet Konuş

Doların yükselmesi boş bir durum, geri düşecektir. Türkiye’ye oynanan bir oyun. Türkiye’ye asla diz çöktüremezler. Çöktürselerdi bu zamana kadar çöktürürlerdi. Bizim iman gücümüz onlara yeter. Onların doları filan olmuş boş.

ABD’NİN YAPTIĞI KÜRESEL BİR SAVAŞ”

Murat Karagedik

Doların yükselmesi ABD’nin yaptığı küresel bir savaş sonucu. Suriye ile akalı, Akdeniz’de aranan bu doğalgaz, petrol ve Eski Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın yaptığı araştırmalardan ötürü bir yükseliş söz konusu. Soğuk savaş dönemi gibi. Sakin davranmamız lazım. Rahip’in istenmesi olayı göz önünde olan şeyler. Arkadaki olaylar daha büyük. Tabi o da bir etken. Türkiye’ye asla diz çöktüremezler. Millet ayaklanırsa, iç savaş senaryosu çıkartmaya çalışıyorlar. İç savaş çıkarsa ortalık karışırsa istedikleri bu. Altının ons fiyatı yerinde duruyor. Sadece dolar TL karşısında yükseliyor. Sürekli takip ediyorum. Sakin olmak ve beklemek lazım.

(Haber: Mustafa Kılınç-Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz