1932’den bu yana protokol cenazelerinde resmi marş olarak çalınan Frederic Chopin’in "Cenaze Marşı" kaldırıldı. Şehit cenazelerinde ihtiram yürüyüşünün, bugüne kadar icra edilen Chopin’in Cenaze Marşı ile değil, ünlü Türk şair ve bestecisi Buhurizade Mustafa Itri’nin “Segâh Tekbiri” ile yapılması konusunda İçişleri Bakanlığınca 81 il valiliğine yazı gönderildi. Gelişen tüm bu olayların ardından konuyu sıcağı sıcağına gazetemize değerlendiren Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı Yunus Karaman, uygulamanın çok doğru ve yerinde bir karar olduğunu ancak geç kalındığını söyledi. Segâh Tekbiri’nin Türk örf ve adetlerine uygun olduğunu ifade eden Karaman, bahse konu uygulamanın şehit aileleri ve gazilerce de olumlu karşılandığını belirtti.

SEGÂH TEKBİRİ, ŞEHİTLERİMİZİN MANEVİYATINA UYGUN”
Segâh Tekbirinin şehitlerin maneviyatına, milletin ise gönlündeki yerine uygun olduğunu vurgulayan Karaman, Türkiye için hayırlı olması temennisinde bulundu. Karaman, “Bu uygulama 1930’larda başlamıştır. 1984 yılından bu yana Terörle mücadele esnasında Türkiye binlerce şehit verdi. Dolayısı ile Kahramanmaraş şehit sayısı anlamında Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden birisi. İçişleri Bakanlığının bir genelgesi var. Bu genelge ile şehit cenazesinde çalınan, Chopin denilen bir marş var. Bu marşın yerine Segâh Tekbiri getirildi. Şehitlerimizin maneviyatı, milletimizin gönlündeki yerine uygun, daha çok bizim inançlarımıza, örf ve adetlerimize uygun olarak Segâh marşının getirilmesi iyi oldu. Dolayısıyla Şehit cenazelerinde Segâh Tekbirinin getirilmesi şehit aileleri ve gaziler adına olumlu karşılandı. Türkiye için hayırlı olsun diyorum” ifadelerini kullandı.

İLK OLARAK ŞEHİT MERİÇ’İN CENAZESİNDE UYGULANDI
Itri’nin Segâh Tekbirinin ilk olarak 29 Ağustos 2017 tarihinde Ankara’da Jandarma Uzman Onbaşı Muhammet Meriç’in cenazesinde uygulandığını hatırlatan Karaman, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Bizde bunu olumlum buluyoruz. Çünkü Chopin marşının geçmişine baktığımız zaman aslında Türk örf ve adetlerine uygun olmadığını görüyoruz. Ama burada özellikle bizim için önemli olan askeri törenin mutlaka ve mutlaka yapılması, bununla ilgili her hangi bir sıkıntı olmaması, askeri törende yapıldıktan sonra da üstüne Segâh Tekbiri’nin söylenmesinin uygun olduğunu görüyoruz.”

TÜRK ÖRF VE ADETLERİNİ DAHA ÇOK YANSITIYOR”
Kararın doğru ve yerinde olduğunun altını çizen Karaman, son olarak sözlerine şunları ekledi: “İslam dininin bize emrettiği, şehitliğin Peygamberlikten sonrada en büyük ikinci makam olduğu biliyoruz. Baktığımız zaman da Şehitlerimizin de, örf ve adetlerimize göre, İslam’ın emrettiği şekilde defnedilmesi en uygun olanıdır diye düşünüyorum. İçişleri Bakanlığımızda bunu bu şekilde düşünüp, bu şekilde karar vermiştir. Böyle bir kararın olumlu olduğunu düşünüyorum. Geç kalınmış olabilir ama yine de iyi oldu bu karar.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz