Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta birçok ilçe de ve mahallede doğalgaz çalışmaları devam ediyor. Elit kesimden kırsal kesime kadar her yere doğalgaz döşemeyi planlayan belediyeler hızla tüm kente doğalgazı yaymış durumda. Geçmişten günümüze gerek ısınmada gerekse de mutfakta normal ev tüpünü kullanan vatandaş yavaş yavaş doğalgaza geçiyor. Vatandaşın doğalgaza geçmesiyle tüp satışları yarı yarıya düştü. Daha uygun fiyatı ve kullanım kolaylığı ile vatandaşa hizmet sunan doğalgaz zamanla tüm şehri saracağa benziyor. Bu durumda tüp satışları da tamamen bitecek. Son 6 yıldan bu yana yani Kahramanmaraş’a doğalgazın gelmesiyle birlikte tüp satışları yüzde 60-70 oranında düşmüş durumda. Tüp satışlarından elde edilen kazancında oransal olarak düşmesiyle birlikte tüpçü esnafı kırsal kesimlere yönelerek tüp satışlarını arttırmaya yönelik çalışmalar yapmaya başladı.
‘SATIŞLARIMIZ BÜYÜK ÖLÇÜDE DÜŞTÜ’
Kahramanmaraş’ta 15 yıldır tüpçülük yapan İman Nalbantoğlu, şehri doğal gaz geldiğinden bu yana işlerin yüzde 60-70 oranında düştüğünü söyledi. Nalbantoğlu, “Yaklaşık 15 yıldan beri Kahramanmaraş’ta tüpçülük yapıyorum. Genel olarak ev ve iş yerlerine tüp satışları yapıyoruz. İnsanlar bizi arıyor sipariş veriyorlar ve bizde insanların tüp ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Biz geçmişte bu işten çok iyi kazançlar elde ettik. Ancak son zamanlarda özellikle son 6 yıldan bu yana doğal gaza geçilmesiyle birlikte tüp satışlarımız yüzde 60-70 oranında düştü. İş hacmimiz düştü. Satışlarımızın bu denli düşmesiyle birlikte kendi servis ücretlerimizi bile karşılayamaz hale gedik” dedi.
‘SATIŞLARI ARTTIRMAK İÇİN KIRSAL KESİME YÖNELDİK’
Genel olarak Kahramanmaraş’ta Binevler bölgesinde satışların iyice düştüğünü söyleyen Nalbantoğlu, satışları arttırmak için kırsal kesimlere yöneldiklerini dile getirdi. Nalbantoğlu, “Şu an Kahramanmaraş’ta evlere tüp servisi iyice azaldı. Özellikle apartman gibi toplu oturulan yerlere doğal gaz geldi ve bu da bizim satışlarımızı büyük ölçüde düşürdü. Özellikle Onikişubat ilçesinde yer alan Binevler bölgesinde bu satışlarımız iyiden iyiye azaldı. O yüzden bizde biraz daha kırsal bölgemiz olan Dulkadiroğlu ilçemize yöneldik. Oralarda ev yapıları ve doğal gaz fazla yerleşmediği için o bölgede tüp satışlarımız biraz daha iyi durumda” şeklinde konuştu.
‘İSKONTOLU SATIŞLAR YAPIYORUZ’
Genel olarak hiçbir esnafın liste fiyatından satış yapmadığını belirten Nalbantoğlu, tüm esnaf iskontolu satışlara yöneliyor dedi. Nalbantoğlu, “Biz satışlarımı arttırmak için her işletmede olduğu gibi çeşitli kampanyalar yaptık. Zaten genel olarak hiçbir esnaf resmi fiyatlardan satış yapmıyor. Genellikle iskontolu satışlar yapıyoruz. Bunun yanında müşterilerimize ödeme kolaylığı sağlıyoruz. Daha çok kırsal kesimlere yönelerek müşteri arayışına giriyoruz. Böylelikle şehir merkezinde olan müşteri açığını kırsaldan tamamlamaya çalışıyoruz. Eskiden müşteri bizi arıyordu şimdi biz müşteriyi arıyoruz” ifadelerini kullandı.
‘DOĞALGAZ MADDİ AÇIDAN DAHA UYGUN’
Tüple doğalgazı maddi açıdan karşılaştıran Nalbantoğlu, tüpe oranla doğalgazın daha uygun fiyatta olduğunu söyledi. Nalbantoğlu, “Doğalgaz ile tüpü karşılaştırdığımız zaman tabi ki doğal gazın maddi açıdan daha uygun olduğunu söyleyebiliriz. Tüpe oranla doğalgaz da insanların kazancı bayağı oluyor. Tabi doğal olarak insanlarda tüp yerine daha çok doğalgazı tercih ediyorlar. Ama bu uygunluğun ne kadar devam edeceği tartışılabilir. Doğalgaz tamamıyla Türkiye’ye yerleştiği zaman belli bir tekelleşme olacaktır. Bu durumda doğalgaz fiyatları da yükselecektir. Bu da insanları maddi açıdan zorlayacaktır. Bu da insanların tekrar tüpe dönmesine neden olabilir. Bunun yanında doğalgaz ithalatı yaptığımız Rusya bunu bir strateji olarak kullanıp doğalgaz vermezse bu da ülkemiz için bazı sıkıntılara yol açabilir” diye konuştu.
‘TÜP FİYATLARI DOLAR ENDEKSİNE GÖRE BELİRLENİYOR’
Türkiye genelinde tüp fiyatlarının dövize endeksli olduğunu söyleyen Nalbantoğlu, şu an için tüpte verginin bir hayli fazla olduğunu söyledi. Nalbantoğlu, “Ülkemizde tüp fiyatları dolara oranla yükseliyor ve düşüyor. Bunun yanında tüpten alınan vergiler ülkemizde bayağı yüksek. Tabi ülkenin istikrarı için belki de bu vergiler şart ama genel olarak tüpü gariban vatandaşlar kullandığı için bu zamlardan vergilerin ağır olmasından da en çok bu insanlar etkileniyor. Biz eskiden günde 35 tane tüp satarken şuan maksimum 15 tüp satıyoruz. Bunlara servis masraflarını, araç masrafını vergileri de eklersek giderimiz bir hayli çok ve bu da bize kazanma şansı bırakmıyor” şeklinde konuştu.

Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz