Zengin mutfak kültürüne sahip Kahramanmaraş'ta geleneksel lezzetlerin başında gelen ve vatandaşların sabah akşam tükettiği paça çorbası, özellikle kış aylarında içeriğindeki vitamin ve mineraller nedeniyle "doğal antibiyotik" olarak tanımlanıyor. Dondurmasının yanı sıra kendine has yapımıyla meşhur olan paça şehir ve bölge halkı tarafından da tüketiliyor. "Dondurma kenti" olarak bilinse de zengin mutfak kültürüne de sahip Kahramanmaraş'ta, paça çorba geleneği asırlardır sürüyor. Kentin tarihi sokaklarında ve ana arterlerdeki işletmelerde ustalar, sabah akşam özenle hazırladıkları paçaları müşterilerine servis ediyor. Kentte sabahın ilk ışıklarıyla başlayan paça çorba telaşı, akşam geç saatlere kadar devam ediyor. Kahramanmaraş’ın sofralarından eksik olmayan günün her saatinde tüketilebilen paça çorbasının sağlığa birçok faydalarının olduğu uzmanlar tarafından da tescillendi.

"ÖNEMLİ BİR GIDA MADDESİ"

Uzmanlar yaptığı açıklamada, paça çorbasının özellikle küçükbaş hayvanların baş ve ayak kısmından, bazen de işkembeden yapıldığını söyledi. Paçanın diğer illerde de yapıldığını fakat Kahramanmaraş paçasının tadının ve yapılışının farklı olduğunu aynı zamanda şehrin yanı sıra bölge illerde de ün saldığını ifade eden Uzmanlar, Paçanın, mineral ve vitamin bakımından zengin bir çorba olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Paça çorbası yüksek oranda vitamin ve mineral içeriğiyle özellikle çok uzun yıllardan beri grip veya nezleye yakalananların ya da kemiklerinde kırılma olanların tercih ettiği bir gıdadır. Yapımında hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle erkeklerin bolca tercih ettiği, içerisinde sarımsak, limon ve sirke gibi unsurların bol miktarda tüketildiği bir gıda. Gerek antioksidan, gerek vitamin içeriğinin yüksek olması dolayısıyla tüketilmesi önerilen önemli bir gıdadır. P aça, çocukların ve gençlerin gelişiminde de önemli rol oynamaktadır. ”


PAÇANIN YAPIMI

Evlerinde paça yapmak isteyen vatandaşlara paçanın malzemelerini ve yapım esnasında ki püf noktalarını da veren Yörük, şunları kaydetti: Malzeme: “1 adet kelle, 1 kaşık tereyağı 4 adet paça 1 kaşık pul biber 3 litre su 5 diş sarımsak istenildiği kadar limon suyu ve olmazsa olmaz Kahramanmaraş’a özgü sumak ekşi.” Yapımı: “Kelle ve paçalar temizlenir. Kaynamaya başlayan suya bırakılarak güzelce haşlanır. Haşlandıktan sonra tencereden alınarak etler kemiklerden ayıklanıp bir kenara alınır. (Kellede beyin olmaması gerekir.) Haşlama suyu ayrı bir kapta tutulur. Ayrı bir tencerede tereyağı eritilir. Üzerine sarımsak konur. Birkaç kez karıştıktan sonra haşlama suyundan birkaç litre kadar alınarak yağın üzerine dökülür. Ayıklanmış kelle paçalar eklenerek bir taşım kaynatılır. Üzerine pul biber ve Kahramanmaraş’a özgü sumak ekşi eklenerek servis edilir. İsteğe bağlı da limon suyu eklenebilir.

Haber: Hakan Aydın

Editör: Mahmut Beyaz