13 Mart 1975 tarihinde dönemin Diyanet İşleri Başkanı Dr. Lütfi Doğan, Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Dr. Tayyar Altıkulaç ve Yakup Üstün ile Özlük İşleri Müdürü Ahmet Uzunoğlu tarafından kurulan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Diyanet İşleri Başkanlığının faaliyetlerine destek olmanın yanı sıra din hizmetlerinin daha geniş kitlelere ulaştırılması ve dini hizmetlerde görev alacak neslin yetiştirilmesi noktasında önemli çalışmalara imza atıyor. Türkiye’de bin 3 şubesi bulunan ve dünyanın 149 ülkesinde eğitimden kültüre, sosyal ve hayri hizmetlerden dini hizmetleri destekleme ve uluslararası yardım faaliyetlerine kadar geniş bir alanda çalışmalar yapan TDV, büyük bir sivil toplum hareketi haline geldi. Yaptığı çalışmalarla din, dil, renk ve cinsiyet ayrımı yapmadan mazluma umut olan TDV, yeryüzünde iyiliğin egemen olması misyonu, ülkemizde ve yedi kıtada insanlığın hizmetinde bir vakıf olma vizyonu ile hareket etmeye devam ediyor. TDV’nin faaliyetleri Kahramanmaraş’ta da başarılı bir şekilde yürütülüyor. Kentte sayısız çalışmaya imza atan TDV Kahramanmaraş Şubesi ve Kahramanmaraş İl Müftülüğü, koronavirüs salgınının yaşandığı şu günlerde kentte eğitim gören ve başka ülkelerden gelen öğrencilere kucak açtı. TDV Kahramanmaraş Şubesi ve Kahramanmaraş İl Müftülüğü’nce Doğu Türkistan, Bangladeş ve Afrika gibi birçok ülkeden Kahramanmaraş’a üniversite öğrenimi görmek için gelen çok sayıda öğrenciye Yedi Kıta Uluslararası Öğrenci Derneği aracılığıyla 200 TL’lik ihtiyaç kartı takdim edildi. Kahramanmaraş İl Mütfülüğü’nde düzenlenen takdimde Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç ve Yedi Kıta Uluslararası Öğrenci Derneği Kahramanmaraş İl Başkanı Muharrem Dilipak açıklamalarda bulundu. Programda Kahramanmaraş Diyanet Vakfı Müdürü Cumhur Koçeri de hazır bulundu.

“ULAŞAMADIĞIMIZ KİŞİLERE ULAŞMA ARAYIŞINA GİRDİK”

İnsanlığın küresel bir salgınla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç, “Bu bağlamda sıkıntılı süreçlerin şöyle bir özelliği var, aynı turnusol kağıdı gibidir. İnsanların ve toplumların karakterini de ortaya çıkarır. Bizim milletimiz tarih boyunca mazlumun ve mağdurun yanında yer almış bir millettir. Böyle bir durumda birbirini terk eden, öteleyen bir millet değildir. Bu durumda kendilerine ulaşamadığımız, gidemediğimiz, yardım edemediğimiz acaba kimler vardır düşüncesiyle böyle bir arayış içerisine girdik. Kahramanmaraş Müftülüğü ve Kahramanmaraş Diyanet Vakfı Şubesi olarak nasıl olsa kendi insanımıza, komşularımıza, akrabalarımıza bir türlü ulaşıyoruz ama şuan burada olan, bizim misafirimiz olan özellikle Doğu Türkistan’dan, Bangladeş’ten, Afrika’dan gelen çok sayıda öğrencimiz var. Bunların bir kısmı evli, özellikle Doğu Türkistan’dan gelen öğrenci kardeşlerimiz evlenmişler, akrabaları ve tanıdıklarının da burada olmaması sebebiyle Allah’u teala bizim büyük bir akraba topluluğu haline getirmiş” dedi.

“İMAN AKRABALIĞI SEBEBİYLE KARDEŞLERİMİZE ULAŞALIM DEDİK”

Yardımlaşmanın temelinde imanın olduğunu anlatan Sürgeç, “Bu iman akrabalığı sebebiyle bu kardeşlerimize ulaşalım dedik. Bu kardeşlerimizi organize eden, misafir eden Yedi Kıta Derneği’nin çok değerli başkanı Muharrem hocamıza konuyu açtık. Muharrem hocamız işi organize etti, bugün İnşallah Diyanet Vakfı Kahramanmaraş Şubesi tarafından kardeşlerimize Gıda Kartı veya İhtiyaç Kartı takdim edeceğiz. Bu vesileyle bu hayırlı işin hayırlara, güzellikle ve dostluklara vesile olmasını, yüce Rabbim’den temenni ve niyaz ediyorum. Zira bu gibi durumlardan çıkış yolunun dua olduğunu, sadaka olduğunu Peygamber efendimiz (SAV) bizlere buyurmaktadır. Hem Peygamber Efendimizin o sözü sadece satırlarda değil aynı zamanda satıklarda yani hayatta da yer bulsun istedik ve bugün bu faaliyeti yapalım dedik” ifadelerini kullandı.

“GÜZEL BİR DAYANIŞMA ÖRNEĞİNİ TÜRKİYE SERGİLİYOR”

Yedi Kıta Uluslararası Öğrenci Derneği Kahramanmaraş İl Başkanı Muharrem Dilipak ise Diyanet Vakfı ve Kahramanmaraş İl Müftülüğü’ne teşekkür ederken, Türkiye’nin güzel bir dayanışma örneği sergilediğini söyledi. Dilipak, “Kahramanmaraş İl Müftümüzden Allah razı olsun, çok güzel çalışmalar yapıyor. Gerçekten özelde Kahramanmaraş’taki ihtiyaç sahibi ailelere ulaşıyorsunuz, bunları takdirle izliyoruz. Genelde de tüm dünyada mazlumların yanında Diyanet Vakfı’mız var. Kahramanmaraş’ımıza üniversitemizde öğrenim görmek için gelen uluslararası öğrencilerinin ihtiyaçlarının olduğu bu günde, gerçekten de virüsün tüm dünyayı ve ülkemizi etkilediği bugün de Diyanet Vakfı’mızın ve Kahramanmaraş Müftülüğümüzü yanımızda hissetmek bizleri ve öğrencilerimizi çok mutlu ediyor. Yardım sahiplerinden Allah razı olsun diyoruz. Gerçekten güzel bir dayanışma örneğini Türkiye sergiliyor, bugün 40 farklı ülkeye Türkiye yardım gönderdi. Devletler arasında dahi yardım alma çabası varken, bizim verme çabasında olduğumuzu geçmişten bu yana gelen kültür ve irfan birikimiyle gösteriyoruz. Bu anlamda Kahramanmaraş Diyanet Vakfı’na ve İl Müftülüğümüze teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

“KAHRAMANMARAŞ’TA 2 BİN 700’DEN FAZLA ULUSLARARASI ÖĞRENCİ VAR”

Kahramanmaraş’ta üniversite eğitimi gören 2 bin 700’den fazla uluslararası öğrencinin olduğunu anlatan Dilipak, “Doğu Türkistanlı kardeşlerimiz var, 5 yıldan beri Çin ve Mısır’ın zulmünden Türkiye’nin kapılarını açması ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde Türkiye’ye geldiler. Doğu Türkistanlı kardeşlerimize Türkiye ve Kahramanmaraşlı vatandaşlarımız sahip çıkıyor. 52 tane Doğu Türkistanlı öğrencimiz var Kahramanmaraş’ta, bunların 10 tanesi evli ve hepsi yine kendileri gibi Doğu Türkistanlı gençlerle evleniyorlar. Bunların annesi ve babası da Kahramanmaraş halkı. Kahramanmaraş halkı da sahip çıkıyor” dedi.

“ÜLKELERİ İLE TÜRKİYE ARASINDA GÖNÜL BAĞI KURUYORLAR”

Öğrencilerin kendi ülkeleri ve Türkiye arasında gönül bağı kurduğunu da dile getiren Dilipak, “Osmanlı coğrafyası çok geniş bir coğrafya, başka ülkelerden de gelen öğrenciler var. Türkiye’nin misafirperverliğini, hamiyetperverliğini, diyerkamlığını gören öğrencilerimiz kendi ülkelerinde de bunu uygulayarak kendi ülkeleri ve bizim ülkemiz arasında gönül köprüleri kuruyorlar. Bu zor ve dar günde verilenler unutulmaz diyoruz ve öğrencilerimize yardımları ulaştırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İl Müftülüğümüzün ve Diyanet Vakfımızın da desteğini öğrencilerimiz yanında hissediyor. Bu yolda öğrencilerimize katkı sunan tüm hayırseverlere teşekkürlerimi sunuyorum. Hepsinden Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından İl Müftüsü Sürgeç, içerisinde 200 TL bulunan ihtiyaç kartlarını öğrencilere dağıtılmak üzere Dilipak’a teslim etti.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz