Geçtiğimiz günlerde yapılan Diyanet- Sen Kahramanmaraş Şubesi’nin 6. Olağan Kongresi’nde başkanlığa seçilen Şevket Bozdoğan, mazbatasını alır almaz Aksaray İl Müftüsü Cemalettin Bal’a sahip çıkarken, CHP milletvekili Öztürk Yılmaz’ın, katıldığı bir televizyon programında ezanın Türkçe okunması gerektiğini söylemesine de tepki gösterdi. Memur-Sen İl Başkanlığı’nda yönetim kurulu üyeleri ve din görevlileriyle birlikte basın açıklaması yapan Başkan Bozdoğan, “Ezan hem lafzi hem de manası yönüyle her inananın belleğine kazınmış durumdadır” dedi.

“BOZDOĞAN’DAN CHP’Lİ MİLLETVEKİLİNE SERT TEPKİ”

CHP milletvekili Öztürk Yılmaz’a tepki gösteren Bozdoğan, “CHP milletvekili Öztürk Yılmaz, katıldığı bir televizyon programında Ezanın Arapça olarak okunmasından duyduğu rahatsızlığını dile getirerek, ‘Ezan Türkçe okunsun ben anlayayım. Kur’an Türkçe okunsun ben anlayayım’ diyor. İnsanları birbirlerine bağlayan milli ve manevi değerler vardır. Bu değerler bir milletin olmazsa olmazlarındandır. Bu değerlere sahip olmak ve bağlı kalmakla bir bütün oluşturulmuş olur. İşte bu değerlerin biride, manevi değerlerimiz arasında zikrettiğimiz ezandır. Çünkü her nereye yolculuk yapılırsa yapılsın ezan sesi duyulduğu zaman, orada Müslümanların olduğu bilinir. Bu haliyle ezan Müslümanlığın genel şiarı haline gelmiştir. Kur’an-ı Kerimin gönderiliş dili Arapçadır. Bu durumun elbette birçok hikmeti vardır. Ancak Kur’an Arapça indirildi diye sadece o millete ait değildir. Kur’an hepimizin kabul ettiği kutsal kitaptır. Bu durum aynen ezan içinde geçerlidir. Ezan lafızları Arapça olabilir. Ancak ezan, sadece Arap’a ait değildir. Arap’ın Arap olmayana, Arap olmayanın Arap olana hiçbir üstünlüğü yoktur. İnananlar kardeştirler ve bu kardeşlik bağlarını güçlendiren unsurların biri de ezandır” ifadelerini kullandı.

“DİNİ VE DİN ADAMINI SİYASETE ALET ETMEYİN”

Bozdoğan ayrıca, Aksaray İl Müftüsü Cemalettin Bal’ın İYİ Parti Aksaray İl Başkanı ile fotoğraf çekilmek istememesini destekledi ve Bal’a “Dini ve din adamını siyasete alet etmeyin” sözleriyle sahip çıktı. Bozdoğan, “Aksaray Valisi Aykut Pekmez Bey için düzenlenen veda programında, basit bir fotoğraf çekme konusu mecrasından saptırılarak din adamlarına saldırıya dönüşmüş durumdadır. Diyanet-sen olarak olayın bu noktaya getirilmesinden dolayı üzgün olmakla birlikte öküz altında buzağı arayan zihniyeti de kınıyoruz. Olay az önce söylediğimiz gibi, sayın valimiz için düzenlenen veda programında gerçekleşmiştir. Aksaray İl Müftümüz Sayın Cemalettin Bal, oturacak yer konusunda yaşanan sıkıntıdan dolayı, siyasi parti temsilcileri ile aynı masaya oturmak zorunda kalmıştır. Burada bir basın mensubunun fotoğraf çekme isteğine Sayın Müftümüz Cemalettin bal, siyasilerle fotoğraf çekmeyin, yanlış anlaşılır cevabını vermiştir. Ancak müftümüzün bu cevabı, bir siyasi parti ile fotoğraf çektirmek istememesi olarak basında yer almış ve konu istenmeyen bir noktaya gelmiştir. Olayın bu noktaya gelmesinde, dini ve din adamlarını siyasetlerine Alet etmek isteyenlerin başrolü üstlendiğini üzülerek görmekteyiz. Din ve din adamlarımız, birlik ve beraberliğimizin teminatıdır. Bizler her şartta dinin emrettiği kuralların ve doğruların hizmetindeyiz” şeklinde konuştu.

“BİRLİK VE BERABERLİĞİ HEDEF ALIYORLAR”

Müftü Bal’a yönelik saldırılan birlik ve beraberliği hedef aldığına dikkat çeken Bozdoğan, sözlerini şu şekilde tamamladı, “Hangi siyasi parti gelirse gelsin bizler doğru bildiğimiz çizgiden ayrılmayız. hal böyle iken hiçbir siyasi parti ismi zikredilmemişken böyle bir söylem üretilmesi, birlik ve beraberliğini hedef almaktadır. Basit bir olay aktarılış şekli sebebiyle din adamlarına düşmanlığa dönüşmüş ve Din adamlarımızı hedef haline getirmiştir. Buradan çağrımız,  bu noktaya gelmesine sebep olanların sözlerini düzeltmesi ve din adamlarımızdan özür dilemeleridir. Siyaset kurumu kendi işine baksın, kendi kısır tartışmalarına dini ve din adamlarımızı alet etmesin. Bizleri bu tür tartışmaların içerisine çekilmek istemiyoruz. Bizler yaptığımız işle gönüllere girme doğruları anlatma mücadelesindeyiz. Destek olmuyorsanız köstek de olmayın. Buradan bir kez daha tekrarlıyoruz. Sayın Müftümüz hiçbir siyasi partiyi hedef almamıştır. Sayın Müftümüz Cemalettin Bal’ın yanında olduğumuzu belertiyor, buradan bir ekmek çıkarma gayretinde olanlara da başka kapıya diyoruz.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz