11 Mart’ta Türkiye’de ilk kez görülen, geçen süreçte 4 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan yeni tip koronavirüs (KOVİD-19) salgını, dünyada ise 4 milyon 440 bin kişiye bulaşan salgın, 302 binden fazla kişinin de hayatına mal oldu. Alınan tedbirlere rağmen tüm insanlığı tehdit etmeye devam eden salgında Türkiye, özellikle Cumhurbaşkanlığı, Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın çalışmalarıyla diğer Avrupa ülkelerine oranla süreci daha başarılı yürütüyor. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla Türkiye’de normalleşme süreci başlarken, bazı sektörlerin faaliyete geçmesi ve sokaklardaki insan sirkülasyonunun artması sebebiyle vakalarda artış gözlendi. Son olarak Türkiye’nin bazı il ve ilçelerinde mahalleler karantina altına alınırken, Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinden gelen haberler de salgının yayılımının hala hızlı bir şekilde devam ettiğini gözler önüne serdi.

VAKA ARTIŞLARI DENETİMLERİ SIKLAŞTIRDI

Vakalarda artışların görülmesi üzerine İçişleri Bakanlığı’nın Valiliklere gönderdiği genelgeyle birlikte denetimler arttı. Tüm Türkiye’de eş zamanlı başlayan denetimler, Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde de sıkı bir şekilde yapılıyor. Sabah saatlerinde Dulkadiroğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü Devriye Ekipler Amirliği’nde, İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün koordinasyonunda toplanan denetim ekibi, berber, güzellik salonu, semt pazarları ve market gibi halkın yoğun olarak bulunabileceği alanları sıkı bir şekilde denetlemek üzere harekete geçti. Denetim ekibinde, Vefa Sosyal Destek Grubu, İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlüğü, İlçe Belediye Başkanlığı ile İlçe Tarım ve Orman Bakanlığı personellerinin yanı sıra oda başkanlıklarının temsilcileri yer aldı.

EKİPLER ADETA DİDİK DİDİK DENETLİYOR

İlçenin dört bir yanına dağılan ekipler, başta hafta başında faaliyete başlayan kuaför, berber ve güzellik salonları olmak üzere market ya da semt pazarları gibi halkın yoğun olarak bulunabileceği alanları denetledi. Ekipler uygulamada, Kovid-19 tedbirleri kapsamında süresiz kapatılan iş yerlerinin kapalı olup olmadığı, çalışma saatleri yeniden düzenlenen iş yerlerinin belirlenen saatlerde faaliyet gösterip göstermediği ve kapanış saatlerine riayet edip etmediği, semt pazarlarında, marketler, fırınlar, petrol istasyonları gibi iş yerlerinde 10 metrekareye bir kişi düşecek şekilde müşteri kabulü ve dışarıda sıra bekleyen şahısların sosyal mesafe kuralına uyup uymadığı, sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan 20 yaş altı ve 65 yaş üstü şahıslar ile kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşların kısıtlamaya uyup uymadığı, toplu taşıma ve ticari taksilerin yolcu kapasiteleri, plaka kısıtlamaları, araç içerisinde maske kullanımı ve diğer kurallar ile ilgili alınan tedbirlere uyup uymadığı, park, bahçe, mesire ve yürüyüş alanları gibi yerlerde de alınan tedbirlere vatandaşların uyup uymadığı denetledi.

Denetimlerde kurallara uymayanlara 3 bin 150 TL’ye kadar ağır ceza-i işlem uyguluyor.

ERKEK KUAFÖRÜ DENETLENDİ

Denetimler esnasında ekiplerin ilçe merkezinde bulanan erkek kuaförüne girdiği, burada yetkililere bilgiler verdiği görüldü. Ekipte yer alan sağlık personelinin, “Biliyorsunuz KOVİD-19 salgın hastalığı var, bunun için sizin ve müşterilerinizin sağlığı için bazı denetimler yapıyoruz. Uymanız gereken kurallar açıklanmıştı, steril eldiven kullanılması, maske takılması, maskesiz hiç kimsenin iş yerini içine alınmaması gerekiyor. Kullanılan tüm malzemeler tek kullanımlık olacak. Randevu sistemiyle müşteri alacaksınız. Sakal tıraşlarında ve ensede ustura kullanmamaya dikkat edelim” bilgilendirmesini yaptı.

Diğer denetim ekiplerinin de kurallara uyulup uyulmadığını gösteren çizelgeyi işaretlediği görüldü.

Kuaför yetkilisi ise denetim ekibinin sorularını şu şekilde yanıtladı, “Havlu gibi ürünlerimiz tek kullanımlık, belirtilen kurallara uyuyoruz. Ayrıca elimizden geldiğince müşterimiz maske kullanıyor, aletlerimizi steril şekilde dezenfekte ediyoruz. Müşterimiz ilk girdiğinde eline dezenfekte veya kolonya veriyoruz.”

Ekiplerden alınan bilgiye göre denetimler bayrama kadar sık bir şekilde uygulanmaya devam edecek.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz