1920 yılında kendini kurtararak kurtuluş savaşının fitilini ateşleyen Kahramanmaraş, istediği şehircilik hareketini bir türlü başlatamamıştı. Kentteki iş adamlarının yatırımı dışında ismi duyulmayan Kahramanmaraş, 2014 yılında Fatih Mehmet Erkoç’un Büyükşehir Belediye Başkanı olması ile değişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediyecilik anlayışını benimseyen Erkoç, kırsaldan kente doğru yatırım hamlesi ile Büyükşehir Belediyesi içinde bulanan tüm mahallere alt yapı, üst yapı, ulaşım ve sosyal belediyeciliği götürdü. Şehircilik hareketini tümden başlatan Erkoç, 7 Mart 2014 yılında söz verdiği tüm projelerini gerçekleştirdi. Kahramanmaraş’ın son 4 yılını altın çağ yaşatan Erkoç, “Büyükşehir Her yerde” sloganı ile kentin her noktasına eşit hizmeti götürdü.

CAZİBE MERKEZLERİ OLUŞTURDU

Şehrin jeopolitik konumunu göz önünde bulunduran Erkoç ve proje ekibi 2014 yılında çalışmalarına başlayarak, kültür, sanat, alt yapı, ulaşım, sosyal belediyecilik alanlarında yapacağı projeleri tek tek oluşturarak hizmet hareketinin fitilini ateşledi. Uyguladığı projelerle kentte yeşil kuşak oluşturan modern kentçiliği ön planda tutan kentin saklı değerlerini gün yüzüne çıkartan ve kentte özlenen projeleri tek tek yapan Erkoç’un ikinci hizmet hareketi ise artarak devam edecek.

MANEVİ EVLAT BUTONU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal belediyecilik anlayışını benimseyen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Türkiye’de ilke kez geliştirdiği sistem ile yaşlılara manevi evlat butonu projesini başlattı. Projeye göre, yaşlıların evine yerleştiren butonları sayesinde an be an 7/24 yaşlılar takip ediliyor.

Yaşlı bireylerin evlerine kurulacak sistemler, acil durum butonları, akıllı ilaç kullanım kutuları gibi birçok akıllı sistem ile uzaktan yaşlının tansiyonu, nabız ve kalp atışları, şekerinin ölçümleri sağlanacak ve tıbbi gereklilik durumunda sistem üzerinden çağrı merkezi ekranından yetkililere hızla ulaştırılacak. Yaşlının ev içerisinde düşmesi gibi durumlarda titreşimlere duyarlı bel ünitesi ile çağrı merkezine anında sinyal gidecek ve çağrı merkezi yaşlı destek ekiplerini oraya yönlendirebilecek. 65 yaş üstü yalnız yaşayan yaşlı bireylerin evlerine kurulacak akıllı takip ve çağrı sistemleri ile yaşlıların çağrı merkezi personelleri tarafından 7/24 yaşadıkları ortamlarda uzaktan sağlık durumlarının takip edilmesi ve gereken tıbbi durumlarda ilgili sağlık yetkilisine haber verilmesi ile yaşlıların evde yaşamlarına destek verilmesi amaçlanmaktadır. Yalnız yaşayan yaşlıların yangın, gaz zehirlenmeleri, duman, su taşması vb durumlarda acil servis, ambulans, polis ve itfaiye birimlerine haber verecek bir sistemin kurulması ile yaşlıların korunması amaçlanmaktadır.

Proje kapsamında çağrı merkezine bağlı olarak kurulacak evde bakım hizmetleri ekipleri ile yaşlının evde bakımları (Vücut Temizliği, El ve Ayak Bakımları ve Ağız Bakımları) haftalık periyotlar ile yapılacak. Uzaktan sağlık takipleri, evde temizlik ve bakımları yapılan yaşlı bireylerin hizmetlerden memnuniyet derecelerini ölçmek ve psiko-sosyal destek vermek amacıyla ev ziyaretleri gerçekleştirilecek.

TÜNEL KAVŞAKLAR

Kentte ilk olarak 2015 yılında Ulu Cami Tünel kavşağını yaparak trafiğe büyük bir neşter atan Erkoç, ikinci Tünel kavşağı ise 2017 yılında Karamanlı kavşağına kazandırdı. Şehrin tüm trafiğine büyük rahatlama getiren bu kavşak sonrası 2018 yılının ilk aylarında ise üçüncü tünel kavşak olan Abdulhamithan kavşağını hizmete açarak, şehir içi trafikte kaybolan zamanı en aza indirdi. Necip Fazıl Kültür Merkezi ile Ulu Cami arasını 50 KM hız ile seyreden bir araç 2 dakika 45 saniye bir zamanla istediği yere ulaşma imkânı yakaladı. Öte yandan şehri nazar boncuğu gibi saran Kuzey Çevre yolu ise yine önümüzdeki günlerde hizmete açılarak trafikte sorunsuz ulaşımı sağlayacak

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un göreve geldiği günden bu yana üstünde durduğu kentsel dönüşüm hamlesi ise TEKKE bölgesinde başladı. Uzun süre hukuki engellere takılmasına rağmen kısa bir süre önce ilk kazmayı vurulurken, önümüzdeki yıllarda şehrin siluetini öne çıkaracak modern yapılar yükselmeye başlayacak.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Etüd Ve Projeler Dairesi Başkanlığı tarafından yapımına başlanılan Onikişubat ilçesi Adnan Menderes Bulvarı ve Kazım Karabekir Caddesi kesişiminde bulunan Karamanlı kavşağı tünel kavşak çalışmalarında; Şekerdere Caddesi ve Adnan Menderes bulvarı üzerinden geçişler alt geçitten sağlanacak olup, üst kısımda rotari kavşak düzenlemesi yapılacaktır. Proje kapsamında mevcutta bulunan tonoz yenilenecek olup yenilecek tonoz uzunluğu yaklaşık 160 metredir. Tünel uzunluğu 90 metredir. Tünel iç genişliği 17 metredir. Toplam kol uzunluğu 410 metre(çıkış 90alt, kapalı 90 üst , üst 230) tünel içerisinde 2 şerit gidiş, 2 şerit geliş olmak üzere toplam 4 şeritlidir.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Etüt Proje Şube Müdürlüğü tarafından ihalesi Ekmekçi Mahallesi Atatürk Bulvarı Ulucami Tünel Kavşağı

Yapılacak olan Kavşak Projesi ile Kıbrıs Meydanından, Şekerdere güzergâhına sinyalizasyon olmadan trafiksiz akışın sağlanmasını ve Boğazkesen mevkii ile Kıbrıs Meydanını direk olarak birbirine bağlanmasını sağlayacak bir projedir. Proje kapsamında 40 metrelik tünelin bulunduğu 300 m yol ve buna bağlı kavşak düzenlemesi ile beraber yolun bağlandığı güzergâhta 140 m menfez yenileme işi yapılmış olup hizmete açılmıştır.

Alt geçit yüksekliği: 5 m, Alt geçit yol genişliği: 10 m, Alt geçit kurp çapı: 38 m, Yenilenecek yol: 300 m, Yenilenecek kutu menfez:140 m, Kapalı Alan Tünel Uzunluğu: 40 m

YEDİKUYULAR

Türkiye’nin en çok kar alan ve 2 aylık sürede 600 bin ziyaretçinin geldiği Yedikuyular Kayak Merkezi, Kahramanmaraş’ın hizmetine sunuldu. Yer yer 1,5 metreye kadar karın bulunduğu bölge, Erkoç ve proje ekibinin yoğun çalışması ile Turizme kazandırıldı. Etap etap düşünülen merkezin ilk etabı biterken diğer etapların yapımına ise hazla başlandı. Kışın kayak yazın ise yayla turizmi konseptinde düşünülen merkez önümüzdeki yıllarda herkesin uğrak noktası haline gelecek.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un göreve geldiği günden bu yana üstünde durduğu kentsel dönüşüm hamlesi ise TEKKE bölgesinde başladı. Uzun süre hukuki engellere takılmasına rağmen kısa bir süre önce ilk kazmayı vurulurken, önümüzdeki yıllarda şehrin siluetini öne çıkaracak modern yapılar yükselmeye başlayacak.

MANŞET GAZETESİ’NİN YAPILAN PROJELERİ DERLEME HABERİ İSE ŞÖYLE2014 yılında Mehmet Akif Kültür Merkezinde hınca hınç dolu salonda hizmetlerini açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un yaptığı projelerin önceki ve sonraki hali ise manşet gazetesine şöyle yansımıştı;

BÜYÜKŞEHİRLE DEV PROJELER BULUŞTU

AK Parti Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç yüzyılın şehircilik hareketini başlattı. Kahramanmaraş’ı heyecanlandıran projeleri kamuoyuna tanıtan Erkoç, uygulayacağı projelerle kentte yeşil kuşak oluşturacağı, modern kentçiliği ön planda tutacağı, kentin saklı değerlerini gün yüzüne çıkartacağı ve kentte özlenen projeleri, M. Akif Ersoy Kültür Merkezini tıklım tıklım dolduran sivil toplum örgüt temsilcileri, işadamları, bürokratlar ve vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.

Halkın büyük merak ve heyecan içerisinde beklediği, Kahramanmaraş’ın geleceğe taşıyacak dev projeler kamuoyuyla buluştu. Önceki gün Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde ‘Her Noktaya Hizmet’ sloganıyla projelerini kamuoyuna tanıtan Ak Parti Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Erkoç, kentsel dönüşümde akılcı bir yöntem izlemeye hazırlanıyor. Kentin kuzey bölgesinden başlatacağı devrim niteliğindeki kentsel dönüşümü tekke ile devam ettirmek isteyen Erkoç, Ahırdağı’na yapacağı teleferik, kent içerisinden geçireceği küçük kanal, yapay sahil, sıra dışı parklar, adrenalin oyun parkları, kent içerisindeki köprülü kavşaklar ve yürüyen merdivenli alt ve üst geçitler kente ayrı bir görünüm kazandıracak.

Proje tanıtım toplantısında konuşan Erkoç kenti gelece taşıyacak bu projelerin hayata geçirilmesi için Büyükşehrin imkanlarıyla daha güçlü adımlar atacağını söyledi. Erkoç proje tanıtımı öncesi yaptığı kısa konuşmada; “Aziz milletimize hizmet yolunda sahip olduğumuz değerlere kendi ekleyeceklerimiz ile halkımızın çıkarı ve iradesi doğrultusunda daha yaşanabilir ve daha düzgün şehir kurabilmenin mücadelesini vereceğiz. Geleciğin Kahramanmaraş’ını inşa etme adına daha güçlü adımlar atacağız. Çünkü bu gücün ve karalılığın arkasında halktan yana olmak var, milletin yanında olmak var. Şehrimiz için, insanımız için dertli olacağız, pervane olacağız. Eser peşinde, hizmet peşinde olacağız. Hep beraberce Kahramanmaraş’ın geleceğini inşa edeceğiz. Geleceğin Kahramanmaraş’ını, güçlü Türkiye’nin güçlü Kahramanmaraş’ını inşa edeceğiz. Çok şükür güçlü bir hükümetimiz var, saygı değer milletvekillerimizle, sivil toplum kuruluşlarımızla, Kahramanmaraş’ımızın güzel insanlarıyla omuz omuza vereceğiz ve bu şehrin geleceğini inşa edeceğiz.

Herkesin gıptayla izlediği bir il haline getireceğiz. İnşallah Kahramanmaraş’ımızı merkeziyle ilçeleriyle, beldeleriyle, köyleriyle herkesin yaşamak için imrendiği bir yer haline getireceğiz. Biz omzumuzda ki yük ve vebalin ne demek olduğunu biliyoruz. Şehr-ül emin olmanın ne demek olduğunu biliyoruz. Gecemizi gündüzümüze katacağız. Her saniyemizi bu şehrin için geleceği için çalışacağız.” Şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞ DEV PROJELERLE TANIŞTI

KENTSEL DÖNÜŞÜM NEREDEN BAŞLIYOR

Yatılı bölge dediğimiz yerin devamı niteliğinde olan Osmangazi Mahallesi, Serintepe, Yörükselim ve Mağralı Mahallesi gibi mahallelerimiz zemin açısından iyi olmasına rağmen burada yaşayan vatandaşlarımız gayri sıhhi ortamlarda yaşıyor. Bu bölgede vatandaşlarımızı düşey yapılaşma ile sağlam zeminden dolayı sıcak yuvalara kavuşturacağız. Yatayda da burada sıkıntılar var. Parklar yok, vatandaşlarımızın ortak kullanacağı sosyal alanlar yok. Yatayda da yaşam alanları açarak bölgede kentsel çözümde öncelikli yer haline getireceğiz. Burada güzel bir projemiz var çılgın proje de denebilir. Cazibe ile Aslanbey Mesire Alanına kadar gelen Ayavalı Baraj suyumuzu kullanarak şehrin içerisinden bir kanal geçireceğiz. Bu kanalın etrafında da yeşil bir kuşak oluşturacağız. Bu mahallelerimizdeki yoğunluğu artırarak arsalarını kıymetli haline getireceğiz, evlerini modern hale getirecek olan vatandaşlarımız aynı zamanda da kazanacak.

TEKKE BÖLGESİ

Kentsel dönüşümü tarihi dokusu olmayan diğer mahallelerimizde de uygulamaya başlayacağız. Kentsel dönüşümde bir önceliğimizde Tekke bölgemiz olacak. Belediye Başkanımız Mustafa Poyraz, burayı kentsel dönüşüm alanı olarak ilan etti. Belli bölgelerde kentsel dönüşüm başladı. Çevre Şehircilik Bakanlığı ile görüştük. Bu bölge ile ilgili karar vereceğiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın finansı ile Belediyemizin takipçiliğinde Piri Reis, Oruç Reis, Gayberli ve Hacı Bayram Veli Mahallelerimizde kentsel dönüşüm yapılmakta. Biz Büyükşehrimizin kalbinde olan Tekke bölgesi için de hükümetimizin kaynakları ile rekreasyon alanları olan oluşturacağız. Bu bölgede yüksek katlı binalara müsaade etmeyeceğiz. Yine Ayvalı barajımızdan bu bölgede de belli bir miktar su ile rekreasyon alanlarıyla süsleyeceğiz. Kahramanmaraş tarihinde şırıl şırıl derelerin aktığı, cıvıl cıvıl kuşların öttüğü doğa harikası bir kent olarak hep anılır.

ULU CAMİ İLE ABDULHAMİTHAN CAMİN’NE TELEFERİK PROJESİ

Medeniyetlerin beşiği olan Kahramanmaraş’ımızda tarihi dokuya da gerekli önemi vereceğiz. Kale, Ulucami hemen yanında Kurtuluş Mahallesi, Ekmekçi Mahallelerimizdeki tarih dokuyu ayağa kaldırarak tarihi dönüşümü yapacağız. Abdülhamithan Camii ile Ulu cami arasına bir bağlantı teleferik kuracağız. O tarihi kültür yarımadasının içerisine Abdülhamithan camini de katalım düşüncemiz var.

ŞEHİR MERKEZİNE ULAŞIMI KOLAY UYDU KENTLERİ İNŞA EDECEĞİZ

Yeni dönemde şehir merkezine ulaşımı kolay uydu kentler inşa edeceğiz. Dar gelirli ve askeri ücretli vatandaşların satın alabileceği yeni binalar inşa edilecek. Az maliyetli olan binaları şehrin birkaç noktasında düşünüyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Bu kentlerin içerisinde okullar, sosyal yaşam alanları, camiler, sosyal donatı alanları olacak. Uydu kent projeleri Kahramanmaraş’a çok acil bir ihtiyaç, gecekondulaşmanın önüne geçeceğiz.

AHIDAĞI’NA TELEFERİK

Yıllardır Kahramanmaraş’ın gündeminde olan bu projeyi hayata geçiriyoruz. Arslanbey Parkı ile Ahırdağı Küçükgöl bölgesine bir teleferik projemiz var. Teleferiğin geleceği küçük göl civarında rekreasyon alanları olacak. Buraya ile ilgili DSİ ile görüşüyoruz. Suyun Yaz aylarında da belli miktarda kalması için çalışma yapacağız. Yıl boyunca buraya su akıntısı devam edecek.

YAPAY PLAJLAR

Bu da Kahramanmaraş için sürpriz. Şimdi su kaynakları yönünden çok zengin bir iliz. Su kaynaklarımız şimdiye kadar hem sulama da hem de rekreasyon alanlarında gerekli yatırımı yapamadık. Yeni dönemde Ceyhan köprüsü altında bulanan ve Devlet Su İşlerinin sorumluluğu olan bölgeye yapay plaj yaparak halkımızın hizmetine sunacağız. Burada deniz keyfi çıkacak. Burada ki plajlar gerçek manada kum plajlar olacak. Havuzlarla beraber insanlarımız burada stres atacak.

MARKA PARK PROESİ

Bu daha önce Kahramanmaraş belediyemizin de burası için bir projesi vardı. Bu Ceyhan köprüsü ile Taş köprü arasında ki alan. Bu bölgedeki nehir yatağını biraz daraltıp önüne bir bent çekip etrafına insanlarımızın rahat nefes alacağı alanlar oluşturacağız. O bölgede kılavuzlu parkının devamı şeklinde, şehrin batı ve doğu tarafında asma köprüler yapacağız. Ceyhan ve Taş köprüye paralel olarak. Vatandaşlarımıza yürüyüş yolundan tutunda birçok sosyal alanda faaliyet yapacağız.

YENİ SANAYİ ALANLARI

Kahramanmaraşlı sanayicimiz 5084 nolu teşvik yasasından sonra çok önemli yatırımlar yaptı. Şu an Kahramanmaraş’ta yatırım yapacak sanayi parseli yok. Toprak Koruma Kurulu da tarım alanlarına yatırıma artık izin vermiyor. Çok acil Organize Sanayi bölgelerimize ihtiyacımızın olduğunu biliyoruz. Biz bunun ön çalışmasına başladık. Çınarlı ile Yeniyurt köyü arasındaki 5 bin dönümlük alanın OSB olması için gerekli çalışmalarımız devam ediyor. Tomsuklu bölgesinin de OSB’ye dönüşerek faaliyete geçmesi sonucu en az 20 bin kişiye iş ihtiyacı doğacak. Yüzlerce insana müteşebbise yatırım imkanı, uygun bedelli arsa tesis edildiği içi yatırım maliyeti de düşecek.

Haber:Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz