Özelde Kahramanmaraş’ın genelde ise tüm dünyanın dondurmadaki markası olan ve 40’ı aşkın ülkede bulunan şubeleriyle Türk Bayrağını gururla dalgalandıran MADO, ‘MADO Beyazı Keçi Üretim ve Adaptasyon Çiftliği’nde salep ile keçi sütü üretimlerinin verimliliğini artırmak adına KSÜ ile işbirliğinde çalışmalarına aralıksız olarak devam ediyor. Üretim potansiyelini ve ürün çeşitliliğini her geçen gün artırmaya devam eden ve popülasyondan daha çok verim elde etmek için harekete geçen MADO, özelikle salepte Kahramanmaraş’ı tıpkı dondurmadaki gibi dünya markası yapmak adına kolları sıvadı. Salepteki verimliliği zirveye taşımak için yoğun mesaisine devam eden MADO, salebi dünyada popülaritesi yüksek bir içecek haline getirmeyi amaçlıyor.

MADO Çiftliği’nde KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Saltalı ile bir araya gelen MADO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur ve MADO Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Kanbur, salebin verimliliğiyle ilgili istişarelerde bulundu.

KANBUR: SALEP EN AZ DONDURMA KADAR İDDİALI OLACAK
Dünyada salebin ilaç olarak içildiğini ifade eden Mehmet Kanbur, salebi hep birlikte geliştireceklerini ve verimliliğini hep birlikte artıracaklarını söyledi. Kanbur, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Bizim elimizde mevcut türler var. Fakat biz diğer türdeki salepleri dağdan indirerek, adaptasyonları yaptık ve toprağa uygulamaya çalıştık ama bizim verimliliğimiz biraz düşük olduğu için üniversite hocalarımızın yaptıkları çalışmalarla verimliliği artıracağız. Bizim derdimiz Kahramanmaraş’ı salepte marka yapmaktır. Zaten salep dondurmada olmazsa olmazlardandır. Salep aynı zamanda şifalı içeceklerden bir tanesidir. Dünyada salebi ilaç olarak içiyorlar. Bu nedenle salebin verimliliğini geliştirdiğimiz zaman Kahramanmaraş dondurması kadar salepte de iddialı olacak. Bunu hep beraber yapacağız. Bu şehir hepimizin, bu ülke hepimiz.

“SALEBİ POPÜLER BİR İÇECEK HALİNE GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ile işbirliği kurarak salepteki verimliliği arttırmaya çalışıyoruz. Bu anlamda da bölgedeki çiftçilere daha fazla nasıl destek olabiliriz, istihdamı nasıl genişletebiliriz bunun gayesi içerisindeyiz. MADO olarak alım garantisi ve ekonomik destek olarak çiftçilerimize söz veriyorum. Salep eken çiftçilerimize 10 yıl alım garantisi sözü veriyorum. Üniversitemizden de ekimle alakalı bilimsel bir destek istedik. Bu anlamda da üniversitemizle MADO bir işbirliği içerisinde. Biz Kahramanmaraş’ta salep markasını geliştirip dünyaya pazarlamaya çalışıyoruz. İyi bir salebiniz olmazsa iyi bir dondurma yapmanız mümkün değil. Salep dondurmanın hammaddesidir ve aynı zamanda şifalı bir içecektir. Salebi dünyada tıpkı kahve gibi popüler bir içecek haline getirmeye çalışıyoruz.

AVRUPA SALEBİN ÖNEMİNİ VE ŞİFASINI ÇOK İYİ BİLİYOR”
Baktığınız zaman salep Avrupa’da 1700’lü yıllarda içecek olarak kullanılmış bir bitki. Dolayısıyla Avrupa salebin önemini ve şifasını çok iyi biliyor. Ama devlet bunu endemik bitki diye yasakladı. Biz salebi yasaklamak yerine çoğaltalım istedik. Salebi bilim adamlarının katkısıyla çoğaltırsak ekonomiye büyük katma değer sağlar. Bugün salebin piyasa değeri 500-600 bin TL. Bu az bir rakam değil. Talepte çok yüksek. Salep endemik bir bitki olduğu için siz dışarıya çıkaramıyorsunuz. O zaman ne yapmamız lazım; bilim adamlarıyla beraber salep üretimini geniş ovalara yaymamız lazım. Sağ olsun üniversite bu konuda bize destek olacağına söz verdi. Gördüğünüz gibi ekimini de beraber yaptık. Tabii aynı zamanda da saleple birlikte Kahramanmaraş’ımızın ismini dünyaya duyuracağız.”

SALTALI: GELECEK YILLARDA ARTIK ARAZİ ÇALIŞMASINA GEÇECEĞİZ
KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Saltalı ise, “Salep doğada yetişen bir bitki. Tarım alanına alınmasıyla ilgili burada ön çalışmaları yürütüyoruz. Salep bitkisi doğal ortamdaki toprağı ile uygulamamız var. Diğer uygulamalarımız ise salep bitkisinin farklı dozdaki hayvan gübresi ile farklı dozdaki leonardit ile gelişimini inceleyeceğiz. Şu anda dikim aşamasındayız. Mayıs ayında da hasadını yapıp verimine bakacağız. Buna göre hangi ortamda daha fazla verim elde edilebiliyorsa gelecek yıllarda ise artık saksıdan ziyade arazi çalışmasına geçeceğiz. En yüksek verim veren konuyu arazide çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz