Besin alerjisinde, şikâyetlerin vücudun birçok organında kendini farklı şekilde ortaya koyabildiğini anlatan Demirciler, “Besin alerjilerinde alerjik olunan besinin alımından sonra ağız etrafında kızarıklık, yüzde veya vücutta kızarıklık, kaşıntı, egzama belirtileri şeklinde görülebileceği gibi akciğerde hırıltı, öksürük, nefes sıkışması, burun akıntısı, burun tıkanıklığı kanlı dışkılama, kabızlık, kusma, şiddetli gaz ağrısı ve alerjik şok belirtileri gibi daha ciddi hayatı tehdit eden şikâyetlere neden olabilir” şeklinde konuştu.

YETİŞKİNLERDE BESİN ALERJİSİ
Demirciler, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “IgE değerine göre tahlil ediliyor. Eğer bu değerler normal sınırlar içinde çıkarsa, yalancı alerjiden şüphe edilmelidir ve buna göre beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Psödoalerjiler (yalancı alerjiler), alerjileri taklit eder. Alerjik reaksiyonlardan farklı olarak psödoalerjik reaksiyonlar doğrudan ortaya çıkar, IgE antikoru bağımlı değildirler. Bu IgE antikorları kanda ve deride bulunurlar ve besin alerjilerinin tanısında kullanılırlar. Ancak besin psödoalerjilerinin tanısı eliminasyon diyetiyle ve bu diyeti takiben yapılacak olan provokasyonu takiben konulabilir. Tipik tetikleyiciler, boyalar ve koruyucular gibi katkı maddeleridir. Ancak aroma verici maddeler besinlerde doğal olarak da bulunabilirler. Tüm psödoalerjenlerin tespit edilmesine imkan olmadığından, eliminasyon diyeti ancak psödoalerjenden fakir olabilir yani tamamen psödoalerjensiz bir diyet uygulanması mümkün değildir.

KATKI MADDELİ İÇERİKLER
-E100-E1518, boya maddesi, koruyucu madde, jöleleştirici ajan, kıvam artırıcı, sıvılaştırıcı ajan, emulgator, tat artırıcı ajan, antioksidan ajan, ayırıcı ajan, örtücü ajan, yapay tatlandırıcı, küflenme önleyici ajan, sağlamlaştırıcı ajan, un işleme ajanı, köpük ajanı, anti-köpük ajan, mine tuzu, stabilizatör, aroma maddesi.

ETİKETLEME DÜZENLEMELERİNDEKİ ÖNEMLİ NOKTALAR
-Yeni gıda etiketleme düzenlemelerine (13.11.2004) göre paketlenmiş gıdalarda bulunan sülfür dioksit ve sülfit (10 mg/kg veya litreden fazla olan konsantrasyonlarda) içerikler kısmında belirtilmek zorundadır. Bu talimatlar tam bir bildirge anlamına gelmez. Paketlenmemiş gıdaları tüketmekten sakınınız.

-Aşağıdaki besinler aksi belirtilmediği taktirde katkı maddesi içerebilir.

-Paketlenmemiş, işlenmiş gıdalar (ör, Ekmek, kek, sosis, sakatat salatası) o Ev dışında pişirilen patates ürünleri (kroket, patates kızartması, işlenmiş patates) o Alkollü içecekler o Açık çikolata ve pralinler o Paketlenmemiş gıdalar için (sosis ve peynir gibi) satış elemanına içeriğini sorunuz. Bu yerlerde gıda içeriği bir liste halinde asılı olmalıdır.

Dikkat: Son üründeki katkı maddesi teknolojik bir özellik içermediği taktirde, birleşik ürünlerin içeriklerinin etiketlenmesine dair bir düzenleme yoktur.(istisna; sülfür dioksit ve sülfit) Alışveriş sırasında listenizi yanınızda bulundurunuz; böylece psödoallerjen içeren besinleri almadığınızdan emin olursunuz!  Psödoalerjenden fakir diyetin başarısı genellikle 10-14 günde ortaya çıkar. Bu önemlidir; diyete tüm süre boyunca sıkıca uymalısınız! Diyette yapılan her hata diyetin başarısızlık oranını artırır. Diyet başarılı bir şekilde ve kesintisiz bir şekilde uygulandıktan sonra tetikleyici gıdaların araştırılmasına geçilebilir.

Psödoalerjenden fakir diyet için gıda seçimi (histamin içermeyen diyet)

Genel olarak yasak: koruyucu maddeler, koku verici maddeler, renk verici maddeler, antioksidanlar gibi katkı maddesi içeren gıdalar

Prensip olarak sakınılacak: tütsülenmiş (füme), salamura, marine edilmiş, fermente edilmiş gıdalar

Prensip olarak önerilir: taze gıdalardan elde edilerek hazırlanan yiyecekler.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz