1980 sonrası hızlanan ve talepleri karşılamak için büyüyen sektör bugün Türkiye’nin lokomotifi. Bünyesinde 250 sektörü barındıran İnşaat, 2017 yılını durağan kapattı. Sektör temsilcileri 2018 yılından umutlu olduğunu belirtirken Suriye ve Irak’ın yeniden modernizesi ile sektörün yeniden parlayan yıldız olacağı görüşünde.

Sektörün yeni ve güçlü seslerinden Doğuş İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Halil İbrahim Kılınç, gazetemize yaptığı değerlendirmede kentte inşaat sektörünün son 2 yıldan bu yana oldukça durgun olduğunu söyledi. Yükselen dolar fiyatları, dolara bağlı artan maliyetten dolayı müteahhit firmaların üretimde artış yapabilmek adına fiyatlarda zam yapmak zorunda kaldıklarını belirten Kılınç, satışlarda bir düşüşün olduğunu kaydetti. Bundan sonraki süreçte sektörün hareketleneceğinden ümitli olduklarının altını çizen Kılınç, ayrıca vatandaşların konut alma konusunda dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti.

ÇOK HIZLI BİR BÜYÜME OLDU”

Kentte konut artışının belli bir hızla devam ettiğini ve bu hıza bağlı olarak güzel bir büyüme ivmesi yakaladıklarına dikkat çeken Kılınç, şöyle devam etti: “Yaklaşık 2 yıldan bu yana durağanlık söz konusu. Satışlarda bir durağanlık söz konusu. Yükselen demir fiyatları, dolara bağlı artan maliyet fiyatlarından dolayı müteahhit firmalar üretimde artış yapabilmek adına fiyatlara zam yapmak sorunda kaldılar. Bu da satış konusunda daralmaya sebep oldu. 2018 yılından umutluyuz. Piyasanın açılacağını düşünüyoruz. Demir ve beton fiyatlarının bir an önce müdahale edilmesi gerekiyor. Çünkü inşaatın en büyük maliyetlerinden oluşturan kısım demir ve betondur. İnşaat sektörü Kahramanmaraş ekonomisine çok büyük katkısı olan bir sektör. Kahramanmaraş’ta konut artışı belli bir hızla devam etti ve bu süre de çok hızlı bir büyüme oldu. Şu anki gidişattan dolayı satışlarda belli bir düşüş var. En fazla konut talebi ise şehrin batı tarafında oluyor. Bundan sonraki süreçte iyiye doğru gideceğini bizde düşünüyoruz. Vatandaşlarımızın güvenilir firmalardan alışveriş yapması gerekiyor. Bunun yanında kullanılan malzemelere dikkat edilmesi gerekiyor. Muhakkak bina yapı kullanım izinlerinin olmuş olması gerekiyor.”

FİYATLAR YÜKSEK”

Fiyatların şu anda yüksek olduğunu, bundan dolayı da satışların yavaşladığını aktaran Kılınç, “Piyasada şu an kaçan müteahhitlerden dolayı zarar gören vatandaşlarımız var. Vatandaşlarımızın müteahhit firmanın sözleşmelerini iyi takip etmesi lazım. Ne aldıklarını bilmeleri gerekiyor. Sözleşmelerde neye imza attıklarını dikkatli şekilde inceleyip ondan sonra daire almaları gerekiyor. Şu an Kahramanmaraş’ta 3+1, 2+1 dairelerin satışları yine hızlı. 4+1, 5+1 dairelerde fiyatlar yüksek olduğu için bu dairelerin satışları biraz daha yavaş. Ama insanlarımız 2+1, 3+1’de olsa başımı sokayım düşüncesinden çıktı” ifadelerini kullandı.

BÜYÜME İVMEMİZ YÜKSELECEK”
İnşaat sektöründeki büyüme ivmelerinin büyüyeceğini anlatan Kılınç, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Bir kıyaslama yapacak olursak Gaziantep ekonomisi Kahramanmaraş ekonomisinden biraz daha hızlı. Gaziantep’te her keseye uygun daire olduğu için belli bölgelerde daire fiyatları çok yüksek belli bölgelerde ise uygun. Bu Kahramanmaraş için de geçerli olacak. Çünkü konut sektörü Kahramanmaraş’ta büyüyor. Belki kısa bir sürede Gaziantep’i yakalamayız ama büyüme ivmemiz oldukça yüksek. Suriye’deki savaş bir gün elbette bitecek ve orada şehirler yeniden dizayn edilecek. Suriye’ye şu an için en yakın olan iller Gaziantep ve Kahramanmaraş. Bu iki şehir oranın yeniden dizaynında katılım gösterecektir.”

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz